سازمان تحقیقات فضایی هند اعلام کرد که فرودگر «ویکرام» این کشور در مأموریت فضاپیمای چاندرایان–۳، در نزدیکی قطب جنوبی ماه، با موفقیت فرود آمده است.
اعلام این خبر از سوی سازمان تحقیقات فضایی هند به این معنا است که پرجمعیتترین کشور جهان اکنون به جمع کشورهایی پیوسته است که قدرت بزرگ فضایی محسوب میشوند و هند پس از آمریکا، شوروی و چین به چهارمین کشوری تبدیل شد که فضاپیمای خود را روی سطح ماه فرود آورده است.
ماه نشین یا فرودگر هند فاقد سرنشین است و صرفاً یک کاوشگر کوچک به نام Pragyan را در قمر زمین پیاده خواهد کرد. این نخستینبار است که تجهیزات ساخت دست بشر به قطب جنوب ماه میرود.
دانشمندان بر این باور هستند که قطب جنوب کره ماه دارای منابعی حیاتی از جمله یخ و عناصر ارزشمند است. هند چهارمین کشوری است که موفق میشود فضاپیما و کاوشگر خود را بر روی کره ماه بنشاند.
عملیات فرود «ویکرام» حدود ساعت ۱۷:۴۵ به وقت محلی هند شروع شد و سپس در ساعت ۱۸:۰۴ به وقت محلی هند با موفقیت روی سطح ماه فرود آمد.
این موفقیت هند در حالی است که چند روز پیش فضاپیمای لونا-۲۵ روسیه هنگام تلاش برای سقوط در همان منطقه سقوط کرد.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، فرود موفقیتآمیز کاوشگر فضاپیمای چاندرایان–۳ را برای مردم این کشور غرورآفرین دانست و گفت: «این طلوع عصر جدیدی برای هند است.»
فضاپیمای «چاندرایان–۳» متعلق به سازمان پژوهشهای فضایی هند که در زبان سانسکریت، به معنای «سفینه ماه» است، همراه با یک مدارگرد، یک فرودگر، و یک سطحنورد، در اواخر تیرماه از سکویپرتاب در جزیره «سریهاریکوتا» در جنوب هند به هوا برخاست.
پیشتر فضاپیمای چاندرایان–۱ در اولین مأموریت ماه هند در سال ۲۰۰۸، وجود مولکولهای آب را در سطح خشک و گرم ماه کشف کرد و مشخص کرد که ماه در طول روز دارای جو است.
در سال ۲۰۱۹ میلادی، فضاپیمای چاندرایان–۲ با موفقیت، یک مدارگرد را در مدار ماه مستقر کرد اما فرودگر آن بر سطح ماه سقوط کرد.
علیرغم شکست در فرود ملایم چاندرایان–۲، آن ماموریتی کاملاً هدررفته نبود؛ مدارگرد آن همچنان به گردش خود به دور ماه ادامه میدهد و به کاوشگر ویکرام کمک میکند تا تصاویر و دادهها را برای تجزیهوتحلیل به زمین ارسال کند.