Search
Asset 2

ازبین رفتن سانسورهای اینترنتی در چین

در کافی‌نتی واقع در شهر پکن، در ۲۷ فوریه ۲۰۱۲، شهروندان چینی سرگرم بازی‌های آن‌لاین هستند. اخيراً وقتي عبارات و واژه‌های حساس سیاسی در اينترنت جستجو مي‌شوند، برخلاف گذشته که به‏طور معمول سانسور مي‌شدند،‌ در پاسخ، وب‌سايت‌هايي آورده مي‌شوند که تا يک روز قبل مسدود بودند. (ليو جين/ ای اف پی/گتي ايميجز)

واژه‌ها و وب‌سایت‌های ممنوع، تبدیل به حربه‏هایی برای جنگ قدرت می‌شوند.

در کافی‌نتی واقع در شهر پکن، در ۲۷ فوریه ۲۰۱۲، شهروندان چینی سرگرم بازی‌های آن‌لاین هستند. اخیراً وقتی عبارات و واژه‌های حساس سیاسی در اینترنت جستجو می‌شوند، برخلاف گذشته که به‏طور معمول سانسور می‌شدند،‌ در پاسخ، وب‌سایت‌هایی آورده می‌شوند که تا یک روز قبل مسدود بودند. (لیو جین/ ای اف پی/گتی ایمیجز)

مسأله‌ای مضحک و خنده‏دار برای  اینترنت چین روی داده است.

اخیراً وقتی عبارات و واژه‌های حساس سیاسی در اینترنت جستجو می‌شوند، برخلاف گذشته که به‏طور معمول سانسور می‌شدند،‌ در پاسخ، وب‌سایت‌هایی آورده می‌شوند که تا یک روز قبل مسدود بودند.هرچند برخی از این پنجره‏ها به دنیای آزاد اینترنت، به‏زودی مسدود شد، اما کاربران به‏سرعت متوجه شدند که جدال‏های داخلی دربین افراد رده‏بالای حزب کمونیست، با برداشتن سانسور، به فضای مجازی اینترنت نیز کشیده ‏شده بود.

بارزترین آنها، این بود که، واژه‏های مربوط به واقعه قتل‏عام چهارم ژوئن در میدان  تیان‏آن‏مِن  و روش معنوی فالون گونگ اخیراً قابل جستجو و دستیابی بودند. سرکوب‏های خشونت‏بار و حساسیت‏های سیاسی در رابطه با این واژه‏ها ریشه در ماهیت موروثی حکومت چین دارد. یک سر دیگر مسئله درارتباط با این واژه‏ها به رهبر پیشین چین، جیانگ‏زمین ربط پیدا می‏کند که متحدانش یک جناح از گروه‏های مخالف یکدیگر را در درون حزب شکل می‏دهند.

وِن جیابائو که خودش را اصلاح‏طلب می‏داند، دست راست رئیس فعلی حزب و دوست هو جین‏تائو، جناح مخالف جیانگ را تشکیل می‏دهد. در جناح موافق جیانگ که به نظر می‌رسد خودش هم‌اکنون بیمارباشد ، حامیان دیرینه‏اش  ژو یونگ‏کانگ، بالاترین مقام امنیتی، لی چانگ‏چون، رئیس تبلیغات و دیگران قرار دارند.

بو شی‏لای نیز طرفدار پروپاقرص جیانگ بود. سقوط پرماجرای اخیر وی، واکنشی زنجیره‏ای از گمانه‏پردازی درباره آینده قانون تک‏حزبی را برانگیخت. گزارشات ناموثق از تیراندازی غروب دوشنبه، نزدیک ژونگ‏نان‏های، مقر حکومتی، نیز به این ماجرا افزود.

در ۲۱ مارس، در سایت بای‌دو که یکی از موتورهای اصلی جستجوی اینترنتی در چین است، واژه “چهارم ژوئن” به زبان چینی مسدود نبود. هیچ‏گونه پیغامی دال بر سانسوربودن ظاهر نشد، و اولین موضوع خبری درباره خواسته ون جیابائو بود که می‏خواست به خبر جلوه ای سیاسی بدهد. چند وب‏سایت که قبلاً ممنوع شده بودند، دوباره قابل دستیابی شدند و برخی تا ۲۲ مارس هنوز قابل دستیابی بودند. و عبارات مربوط به فالون گونگ برای مدتی مسدود نبودند.

آزاد سازی اینترنت به نظر می‏رسید به شرایط وِن جیابائو کمک می‏کند. در سخنرانی که وِن اخیراً ایراد کرد، مشخصاً به نیاز چین مبنی بر وضع قوانین در جهت اصلاحات سیاسی و عدم تکرار مجدد انقلاب فرهنگی اشاره کرد. بسیاری از شنوندگان، این ایرادات را به عنوان بخش دیگری ازبرنامه وی در نبرد ایدئولوژیکی و سیاسی علیه عناصر کلیدی حزب، همچون بو و ژو تفسیر کردند.

همچنین اخیراً، خبرگزاری فایننشیال تایمز در مقاله‏ای با عنوان “وِن برای التیام  تیان‏آن‏مِن  خود را پایین می‌آورد”، گزارش داد که وِن سه مرتبه در جلسات مهم حزب، پیشنهاد کرد که قضاوت در مورد قتل عام میدان تیان‏آن‏مِن مجدداً مورد بررسی قرار گیرد.

چن کوید، ویراستار وب سایت “چشم انداز چین” که در میان روشنفکران چین، نفوذ و قدرت دارد، بیان کرد: “انتشار اخبار ۴ ژوئن می‏تواند به نفع وِن باشد. این امر برای وِن همچون حس مسئولیت نسبت به تاریخ است.”

وی افزود: ” وِن می‏خواهد در سمت مردم، سمت خوبی باشد. نمی‏خواهد در میان لی پنگ و افراد دیگری که “سخت گیری‏های نظامی در پکن را تشدید کردند”، باشد. او فردی باهوش است. می‏داند که در آینده به ماجرای ۴ ژوئن پرداخته خواهد شد. … او می خواهد نسبت به مردم پاسخگو باشد.”

سه عبارت دیگری که دستخوش درجاتی از تغییر در ازبین رفتن سانسور شدند، هنر‏های نمایشی شن یون، جوآن فالون و اِپُک تایمز هستند. هر کدام از این عبارات در چین از نظر سیاسی بسیار حساس در نظر گرفته شده  و به شدت سانسور می‏شوند.

شن یون، یک شرکت رقص کلاسیک چینی می‏باشد که به سراسر دنیا سفر می‌کند. این شرکت در به نمایش درآوردن فرهنگ سنتی چینی و مشکلات حقوق بشر در چین، به طور مستقل از رژیم عمل می‏کند. این امر منجر شده که سفارت‌خانه‌های چین هر کجا که شن یون سفر می‏کند را پی در پی مورد تعقیب قرار دهند.

اما در ۲۱ مارس، جستجوی “شن یون، هنر‏های نمایشی” (به همراه ویرگول) در هر دوی وب سایت‏های جستجوگر بایدو و وی‌بو نتایجی را در بر داشت. جستجو بدون ویرگول تنها در یک مکان مسدود بود (که آن هم از بعد از ظهر ۲۲ مارس آزاد گردید).

به نقل از رایان بودیش، از مرکز اینترنت برکمن دانشگاه هاروارد: ” پیچیدگی‏های سیستم سانسور اینترنتی در چین، چه به مبارزات همیشه در جریان و جهت‏های سیاسی پیوسته باشد و چه نباشد، باعث اختلال در جستجوها شده است.” وی در ایمیلی چنین نوشت: “سانسور در چین به طریقی باور نکردنی چند لایه است. سخت است که از طریق وب سایت‏های مسدود و نامسدود دریابیم که در چین چه می‏گذرد.”

اما بنا بر داده‌های وب‌سایت‏ پالس، که وب سایت‏ها را در پشت فایروال بررسی می‏کند، وب سایت رسمی شن یون، www.shenyun.us، در شانگ‏های چین، از ۲۳ مارس ساعت ۵ صبح به وقت محلی در دسترس بوده است.

بیل شیا، رییس فناوری اینترنت داینامیک، گمان نمی‏کند که این امر بر حسب تصادف صورت گرفته باشد. وی بیان کرد: “برای باز کردن وب سایتی مسدود شده، کسی باید کاری اضافی برای آن انجام دهد…. چه در سطح فنی و چه در سطح مدیریتی.”

در ۲۱ مارس، وب سایتی در خصوص کتاب اصلی فالون گونگ به نام “جوآن فالون”، با جستجوی این نام در اولین نتیجه جستجو در وب سایت بایدو قرار گرفت. قبل از ۲۲ مارس جستجو‏ها سانسور می‏شدند و نتایج تنها شامل تبلیغات دروغ حزب و وب سایت‏های مورد تایید دولت بود. به نقل از وب‌سایت پالس، وب سایتی که یک بار در بالاترین رده جستجو در چین ظاهر شد، پس از ۲۲ مارس مسدود گردید.

آغاز آزار و شکنجه شدید فالون گونگ، یکی از برجسته‏ترین عناصر حکومت جیانگ بود. چن کوید می‏گوید که آزاد سازی جستجوی عبارات مرتبط با این تمرین در میان آن چه که به نظر می رسد کشمکش بر سر بی ثباتی قدرت‏ها است، چیزی اتفاقی به نظر نمی‏رسد.

جستجوی عبارت “آتش دروغین” نیز آزاد گردید. “آتش دروغین” نام مستندی است که توسط تمرین کنندگان فالون گونگ ساخته شد تا تا نمایشی بودن خودسوزی ساختگی که برای بدنامی این تمرین انجام شد را افشاء‌ کند. این حادثه سال ۲۰۰۱، بهانه مناسبی برای حزب به منظور حمله به فالون‏گونگ و بد نامی آن گردید.

چن با ارائه توضیحی محتمل بیان کرد:”همه می‏دانند که جیانگ زمین و ژو یونگ کانگ، مخصوصاً جیانگ، به آزار و شکنجه فالون گونگ می‌پرداختند. آزاد سازی جستجوی این اطلاعات، حمله به جیانگ محسوب می‏شود.” وی افزود: “در حال حاضر، کشمکش سیاسی مابین رده‏های بالا، بسیار شدید است. آزاد سازی جستجوی اطلاعاتی بخصوص از روی عمد نیز نوعی از کشمکش سیاسی به حساب می‏آید.”

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی