حجت میرزایی اقتصاددان که در دولت حسن روحانی معاون وزیر کار بود، درباره عملکرد اقتصادی جمهوری اسلامی گفت: اقتصاد ایران بعد از انقلاب ۵۷ یکی از پایینترین نرخهای رشد اقتصادی در دنیا را داشته و در ۱۰ سال گذشته هم میزان رشد اقتصاد کشور تقریباً به صفر رسیده است.
حجت میرزایی با تأکید بر عمیقتر شدن فقر در ایران طی سالهای گذشته به روزنامه شرق گفت: نرخ رشد پایین درآمد سرانه در کنار نابرابری بزرگ، منجر به رشد و تعمیق فقر شده است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که محمد باقری بنایی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت که با توجه به تورمی که در یکی دو سال اخیر شکل گرفته در حال حاضر «خط فقر در تهران به ۳۰ میلیون تومان» رسیده است.
این نماینده مجلس جمهوری اسلامی همچنین عنوان کرد که با توجه به شرایط مسکن، اجاره، معیشت و تورم مشاهده میکنیم که قشر متوسط جامعه عملاً به سمت حاشیهنشینی در تهران یا شهرهای همجوار سوق پیدا کرده است.
حجت میرزایی، معاون وزیر کار دولت روحانی همچنین افزود: از سال ۱۳۹۷ به این سو چند اتفاق مهم رخ داده؛ یکی اینکه نرخ رشد تشکیل سرمایه منفی شده و فرار سرمایه تشدید شده و دیگر اینکه جمعیت فقیر ما حداقل دو برابر شده است.
این اقتصاددان تصریح کرد: در همین سالها بهواسطه تورمهای خیلی بالا، شاخصهای فقر غذایی و فقر مسکن به وضعیت بیسابقهای رسیده است.
میرزایی همچنین از «برنامه هفتم توسعه» انتقاد کرده و آن را حاوی تمام اشکالات برنامههای گذشته در جمهوری اسلامی دانست.
وی تأکید کرد: در این برنامه حکمرانی اجرائی ضعیف، فساد بالا و محیط کسبوکار نامناسب و رقابتپذیری پایین در اقتصاد ایران مورد توجه قرار نگرفته است.
تاکنون اقتصاددانان بسیاری از «برنامه هفتم توسعه» به شدت انتقاد کردهاند.
فرشاد مؤمنی اقتصاددان برجسته و استاد دانشگاه علامه طباطبایی برنامه هفتم توسعه را در حد یک شوخی دانست و گفت که در این سند هیچ حرفی درباره صنعت ساخت و محیطزیست و بحرانها و نگرانیهای مردم، خامفروشی، آشفتگیها و موارد دیگر وجود ندارد.
او همچنین با اشاره به اعتراف مقامهای حکومتی در شکست سه برنامه پنجساله قبلی گفت که اکنون هیچ عبرتی از شکست آن سه سند وجود ندارد و اتفاقاً برای تدوین برنامه پنجساله هفتم از سه سند قبلی بدتر عمل شده است!
انتقادها و هشدارها در حالی مطرح میشود که بانک جهانی در دیماه سال گذشته پیشبینی کرده بود که شرایط اقتصادی ایران طی دو سال آینده وخیمتر شده و کشور با کندی رشد اقتصادی و تورم بالا روبرو خواهد بود.
بانک جهانی در گزارش خود، اعلام کرده بود که اقتصاد ایران کندتر از برآوردهای قبلی پیش میرود و بهاینترتیب در سال ۲۰۲۳ رشد اقتصادی ایران ۲.۲ درصد و در سال ۲۰۲۴ رشد اقتصادی به ۱.۹ درصد کاهش مییابد.
این در حالی است که ابراهیم رئیسی در ۳۰ اردیبهشتماه سال گذشته، رشد اقتصادی را یکی از اولویتهای خود خواند و وعده رشد ۸ درصدی این شاخص اقتصادی را داده بود.