گزارشها از منابع مختلف حاکی است که جمهوری اسلامی در دیداری با دیپلماتهای ارشد اروپایی در ژنو، تمایل خود را برای آغاز مذاکراتی جدید در خصوص یک توافق هستهای متفاوت از برجام اعلام کرده است.
به گزارش اکسیوس و به نقل از دیپلماتهای حاضر در این نشست که حدود ده روز پیش برگزار شد، دیپلماتهای جمهوری اسلامی از نمایندگان فرانسه، آلمان، بریتانیا و اتحادیه اروپا خواستهاند پیام تمایل خود به مذاکره را به واشنگتن منتقل کنند. این در حالی است که جمهوری اسلامی تأکید کرده منتظر یک طرح یا پیشنهاد مشخص از سوی ایالات متحده است.
با این حال، طرف اروپایی در پاسخ تصریح کرده که قدم اولیه باید از سوی آنها انجام شود و جمهوری اسلامی باید پیشنهادهایی با امتیازات بیشتر در زمینه فعالیتهای هستهای خود ارائه دهد.
این دیدار که در پی مذاکرات پیشین دیپلماتهای جمهوری اسلامی و اروپا برگزار شده، با پیشرفتی محدود همراه بوده است. پیشتر خبرگزاری رویترز نیز گزارش داده بود که مذاکرات ژنو در خصوص برنامه هستهای ایران نتایج چشمگیری به همراه نداشته است.
برنامه هستهای جمهوری اسلامی در دوران ریاستجمهوری جو بایدن به مرحلهای رسیده که ایران را به آستانه تبدیل شدن به یک «کشور هستهای» نزدیک کرده است. بر اساس گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران اکنون به میزان کافی اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی در اختیار دارد که برای ساخت چهار بمب هستهای کافی است.
این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در اظهارات اخیر خود تأکید کرده است که در دولت او، تمامی گزینهها، از جمله اقدام نظامی، برای مقابله با برنامه هستهای جمهوری اسلامی روی میز خواهد بود.

استیو ویتکاف، گزینهای برای مسئولیت دیپلماسی ایران
طبق گزارش دو مقام آمریکایی و دو منبع دیگر آگاه، انتظار میرود، دونالد ترامپ مسئولیت دیپلماسی ایران را به استیو ویتکاف، نماینده ویژه خود در خاورمیانه، واگذار کند.
در گزارش آکسیوس آمده است که قصد ترامپ برای سپردن پرونده ایران به ویتکاف، که یکی از نزدیکترین افراد مورد اعتماد او و مسئول پیشبرد توافق صلح تاریخی در خاورمیانه بوده است، نشان میدهد که او به دنبال دستیابی به یک توافق هستهای جدید با ایران پیش از بررسی گزینههای دیگر، مانند حملات نظامی است.
ویتکاف پیشتر در تحقق یک موفقیت دیپلماتیک برای ترامپ نقش داشت، زمانی که در مراحل نهایی توافق گروگانگیری و آتشبس غزه دخالت کرد. مقامات اسرائیلی و قطری تأکید کردند که دخالت ویتکاف برای نهایی شدن این توافق حیاتی بود.
ترامپ در جریان یک رویداد در دفتر بیضی کاخ سفید، در پاسخ به این سؤال که آیا ویتکاف را برای این نقش انتخاب میکند و آیا از او میخواهد که مستقیماً با ایرانیان صحبت کند، به سؤال مربوط به مذاکرات مستقیم با ایرانیان با «نه» پاسخ داد. او اما افزود که ویتکاف «قطعاً فردی است که ممکن است از او استفاده کنم» و از کار او در موضوع غزه تمجید کرد.
وقتی از او پرسیده شد آیا از حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران حمایت میکند، گفت: «امیدوارم که این مسئله بدون نیاز به نگرانی در این مورد حل شود. خوب است. واقعاً خوب است اگر بتوانیم بدون نیاز به آن مرحله پیش برویم.»