سه شنبه گذشته سازمان بهداشت جهانی، زیرسویهای از کووید-۱۹ را با نام جیاِن۱، در دسته «سویۀ مورد توجه» ثبت کرد.
سیانان گزارش کرده است که بیش از ۴۴ درصد از مبتلایان به کووید ۱۹ در آمریکا، به این سویه جدید مبتلا شدهاند.
سازمان ملل و برخی دیگر از مقامات بهداشتی بر این باورند که تاکنون شواهدی مبنی بر خطرناکتر یا مخاطرهآمیزتر بودن این سویۀ جدید وجود ندارد.
سازمان بهداشت جهانی کلیۀ سویهها را در سه دسته طبقهبندی میکند: سویههای تحت نظارت با پایینترین سطح خطر؛ سویههای مورد توجه؛ و سویههای نگرانکننده با بالاترین سطح خطر.
اکنون جیاِن۱ به همراه برخی دیگر از زیرسویههای امیکرون، در دسته «سویههای مورد توجه» ثبت شدهاند.
علیرغم شواهد محدود کنونی، سازمان ملل میگوید این سویه ممکن است منجر به افزایش موارد ابتلای افراد به این بیماری شود. در کنار افزایش عفونتهای ویروسی و باکتریایی دیگر، به ویژه در کشورهایی که به فصل زمستان نزدیک میشوند، این میزان ابتلا قابل توجه خواهد بود.
همچنین میگوید جیان۱ به نسبت سایر سویه¬های کووید-۱۹ خطر کمتری ایجاد میکند.
«گسترش این سویه، در مقایسه با دیگر زیرشاخههای امیکرون، احتمالاً موجب تحمیل بار بیشتر بر سامانههای بهداشت عمومی کشورها نخواهد شد. با این حال، کشورهایی که به فصل زمستان نزدیک میشوند میبایست نسبت به این مسئله آگاه باشند که سارس-کوو۲ در کنار عوامل همراه، احتمالاً بیماریهای تنفسی را تشدید خواهد کرد.»
به گزارش جام جم آنلاین، معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ایران، درباره خطر شیوع زیرسویههای جدید امیکرون هشدار داد که جیان۱، «با توجه به اینکه قدرت سرایت بالایی دارد باید مورد توجه قرار گیرد.»
بابک عشرتی افزود: «زیر سویه جیان۱، علامت شدیدی مانند سویه دلتا ندارد. اما میتواند سبب آلوده شدن افراد زیادی شود.»
مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در آمریکا برآورد کرده است که جیاِن۱ در حال حاضر بین ۱۵ تا ۲۹ درصد از موارد جدید ابتلا در آمریکا را به خود اختصاص میدهد.
خطر اندک جیاِن۱
به گفتۀ آندرو پکو، ویروسشناس دانشگاه جانز هاپکینز، اگرچه ممکن است موارد بیشتری از ابتلا به کووید با زیرسویه جیاِن۱ وجود داشته باشد، اما نمیتوان خطر آن را بیشتر دانست.
دکتر جان براونشتاین، مدیر بخش نوآوری بیمارستان کودکان بوستون نیز میگوید: «باید بدانیم اگرچه ممکن است ابتلا به این سویه بیشتر باشد، اما در حال حاضر شواهد قابل توجهی وجود ندارد که نشان دهد این سویه شدیدتر است یا خطرات بیشتری برای سلامت عمومی دارد.»
جیاِن۱ برای نخستین بار در ماه سپتامبر در ایالات متحده شناسایی شده است.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، دادههای اولیۀ بدست آمده از بلژیک و سنگاپور نشان میدهد که ابتلا به جیاِن۱ ممکن است ریسک بستری شدن را بهویژه در «سالمندان و بیماران جوانتر» کاهش دهد. این سازمان میافزاید: «در حال حاضر گزارشی مبنی بر شدت بیماری بالاتر مرتبط با این سویه وجود ندارد.»
علائم جیاِن۱
هیچگونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد جیاِن۱علائم متفاوت قابل توجهی نسبت به سویههای دیگر در حال گردش ایجاد میکند. علائم این سویه نیز مانند سویههای دیگر کووید-۱۹ ممکن است با بیماریهای دیگری مانند سرما خوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای زمستانی اشتباه گرفته شوند.
علائم عمدۀ عفونت ابتلا به کووید-۱۹ با سویۀ جیاِن۱عبارتند از سرفه، گلو درد، سردرد، درد عضلانی، تب، از دست دادن حس چشایی یا بو، آبریزش بینی، منگی، خستگی، درد عضلانی و گرفتگی بینی.
هشدار مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا در مورد زیرسویه جیاِن۱
هفته گذشته، مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده اعلام کرد که ممکن است بیمارستانها و مراکز اورژانس به دلیل شیوع آنفولانزا و کووید-۱۹ با افزایش چشمگیر بیماران مواجه شوند.
گزارشهای پیشین این سازمان نشانگر آن است که اگرچه بستری بیماران مبتلا به کووید-۱۹ طی هفتههای اخیر افزایش یافتهاند، اما این افزایش را به هیچوجه نمیتوان با رشد «انفجاری» گذشته طی شیوع گستردۀ کووید-۱۹ قیاس کرد.
تا تاریخ ۹ دسامبر بیش از ۲۳,۴۰۰ نفر در سراسر آمریکا به دلیل ابتلا به این ویروس بستری شدهاند، در حالی که در تاریخ ۱۱ دسامبر ۲۰۲۲ – حدود یک سال پیش – بیماران مبتلا به کووید-۱۹ که در بیمارستانها بستری بودهاند بیش از ۵۴,۰۰۰ نفر بوده است.