فرمانده مرزبانی فراجا در یک نشست خبری کشته شدن کولبران در پی تیراندازی مرزبانان را رد کرد و مدعی شد که برخی کولبران در پی انفجار مینهای جنگی یا توسط گروههای مسلح کشته میشوند.
احمدعلی گودرزی در یک نشست خبری ادعا کرد «اینکه در فضای مجازی میگویند کولبران را کشتند صحت ندارد… برخی کولبران روی مینهای جنگی میروند یا توسط گروههای مسلح که برای رد شدن از مرز پول میگیرند کشته میشوند و ربطی به مرزبانان ندارد.»
گودرزی گفت: «در قانون جدید تجارت مرزی که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده، ابلاغ شده که کولبری منسوخ است.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که رسانههایی که اخبار مربوط به نقض حقوق بشر در زمینه کولبران را پوشش میدهند، اکثرا به صورت روزانه گزارشهایی را مبنی بر کشته و زخمی شدن کولبران توسط نظامیان جمهوری اسلامی در مرزهای شمال غربی ایران، منتشر میکنند.
گودرزی در بخش دیگری از اظهارات خود افزود: «مقرر شد تجار، مرزنشینان از آن سوی مرز با بازارچههای داخل گمرکات کالاهای خود را خریداری و پس از انجام تشریفات گمرکی و اظهار کالا با مجوز رسمی کالاهای خود را وارد کشور کنند. این قانون کشور است. هر کسی خلاف این قانون انجام دهد، قاچاقچی است.»
کشته و زخمی شدن ۲۷۰ کولبر در شش ماه نخست سال میلادی
طی روزهای گذشته، کانال تلگرامی «کولبرنیوز» با استناد به آمار ثبت شده اعلام کرد: در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۴ میلادی، جمعاً ۲۷۰ کولبر در مناطق مرزی و مسیرهای بین جادهای استانهای آذربایجانغربی، کردستان و کرمانشاه بر اثر عواملی چون تیراندازی مستقیم نیروهای نظامی جمهوری اسلامی، بهمن و سرمازدگی، رفتن روی مین، سقوط از کوه و ارتفاع و سایر موارد کشته و زخمی شدهاند.
طبق این گزارش، از این تعداد جمعاً ۳۴ کولبر، معادل (۱۳٪) کشته و ٢٣۶ کولبر معادل (۸۷٪) زخمی شدند.
بر اساس گزارش کولبرنیوز، از مجموع ۲۷۰ کولبری که در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۴ کشته و زخمی شدهاند، جمعاً ۲٢٢ مورد معادل (۸۲٪) با تیراندازی مستقیم و یا ضرب و شتم توسط نظامیان جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
همچنین از مجموع ۲۷۰ کولبری که در شش ماهه نخست سال ۲۰۲۴ در نوار مرزی کشته و زخمی شدهاند، ۲۰ تن از آنها کودکان زیر ١٨ سال هستند.
در مقایسه آمار شش ماهه نخست سال ۲۰۲۴ با همان بازه زمانی در سال ۲۰۲۳، آمار کشاع و زخمی شدن کولبران در نوار مرزی به میزان ٢١٨٪ افزایش داشته است.