رئیسجمهور جدید تایوان سوگند یاد کرد و در سخنرانی خود از چین خواست که دست از ارعاب نظامی و سیاسی بردارد؛ سخنانی که بعید است از جاهطلبی رژیم کمونیستی چین برای تصرف جزیره خودمختار تایوان جلوگیری کند.
لای چینگ ته، از حزب دموکراتیک مترقی، در سخنرانی ۳۰ دقیقهای خود در مراسم تحلیف در ۲۰ مه گفت جمهوری چین- که به نام تایوان شناخته میشود- کشوری مستقل و خودمختار است. او افزود: «جمهوری خلق چین- که به نام چین شناخته میشود- و جمهوری چین تابع یکدیگر نیستند.»
آقای لای گفت: «از چین میخواهم که از ارعاب سیاسی و نظامی تایوان دست بردارد و در انجام مسئولیت جهانی حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان و دیگر نقاط با این کشور همراهی کند تا بتوانیم جهان را از هراس جنگ مصون نگهداریم.»
آقای لای گفت که هدف دولت او «تحکیم دموکراسی تایوان و حفظ صلح در منطقه هند-آرام است.»
او افزود: «همیشه بر این باور بودهام که اگر رهبر کشور رفاه مردم را در اولویت بگذارد، ایجاد صلح در تنگه تایوان، منافع دوجانبه و همزیستی سعادتمندانه جزو اهداف اصلی خواهند بود. امیدوارم چین واقعیت وجودی جمهوری چین را بپذیرد.»
آقای لای در انتخابات ریاستجمهوری ماه ژانویه با اختلاف هفت درصدی نسبت به نفر دوم، هو یو-آی، نامزد حزب کومینتانگ، به پیروزی رسید. پیروزی او باعث شد که حزب دموکراتیک مترقی در اتفاقی بیسابقه برای سومین دوره متوالی، پس از هشت سال ریاست تسای اینگ-ون، به قدرت برسد.
پیروزی حزب دموکراتیک مترقی برای حزب کمونیست چین که به دلیل دیدگاه نزدیک کومینتانگ به همسایه کمونیست خود بهطور سنتی از نامزدهای این حزب حمایت میکند، یک ناکامی محسوب میشود. رژیم چین آقای لای را فردی «مشکلساز» و «تجزیهطلب» میداند.
حزب کمونیست اغلب به تایوانیهایی که از حاکمیت این جزیره دفاع میکنند و ادعای ارضی رژیم کمونیستی چین بر این جزیره را مردود میدانند، برچسب «تجزیهطلبی» میزند. رژیم کمونیستی چین در حال تدارک نظامی برای تصرف تایوان است، درحالیکه این جزیره کشوری مستقل است که ارتش، قانون اساسی و واحد پولی خود را دارد.
آقای لای به مردم تایوان یادآوری کرد که نباید فریب چین را بخورند.
او گفت: «تا وقتیکه چین از زورگویی علیه تایوان دست نکشد، ما تایوانیها باید بدانیم که حتی اگر موضع چین را بپذیریم و از حق حکمرانی خود صرفنظر کنیم، جاهطلبی چین برای الحاق تایوان پابرجا خواهد بود.»
تقویت تابآوری دموکراتیک
آقای لای در رابطه با امور بینالملل گفت برای تشکیل یک جامعه دموکراتیک با دیگر کشورهای مردمسالار همکاری کرده و با آنها در زمینه مقابله با دروغپراکنی و تقویت تابآوری دموکراتیک کار خواهد کرد.
اقدامات چین برای مداخله در انتخابات تایوان با ترفندهایی مانند دروغپراکنی از طریق شبکههای اجتماعی و استفاده از انگیزههای مالی برای اعمال نفوذ بر رأیدهندگان تایوانی انجام گرفته است.
یکی از گزارشات اطلاعاتی غیرمحرمانه آمریکا نشان میدهد که چین در انتخابات میاندورهای این کشور در سال ۲۰۲۲ مداخله کرده و این نگرانی وجود دارد که حزب کمونیست چین در انتخابات ماه نوامبر نیز مداخله کند.
آقای لای قبل از سخنرانی خود در دفتر ریاستجمهوری تایوان در روز دوشنبه، از حدود ۲۰۰ سیاستمدار و نماینده خارجی پیام تبریک گرفت. مقامات حاضر در مراسم از کشورهایی بودند که با تایوان روابط دیپلماتیک دارند. مقامات کشورهای ژاپن، استرالیا، کانادا، آمریکا و چندین کشور اروپایی نیز در این مراسم حضور داشتند.
ریچارد آرمیتاژ، معاون سابق وزیر امور خارجه، و برایان دیز، مشاور ارشد سابق اقتصادی کاخ سفید، از اعضای هیئت دوحزبی آمریکا بودند که روز دوشنبه با آقای لای دیدار کردند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق آمریکا، نیز برای تبریک به آقای لای به تایوان سفر کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در بیانیهای ضمن تبریک به آقای لای از خانم تسای نیز به دلیل تقویت روابط آمریکا و تایوان در هشت سال گذشته تشکر کرد.
آقای بلینکن گفت: «ما مشتاقانه منتظر همکاری با آقای لای هستیم و میخواهیم برای پیشبرد منافع و ارزشهای مشترک، تعمیق روابط دیرینه غیررسمی بین دو کشور و حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان با طیفهای سیاسی مختلف همکاری کنیم.»
براساس بیانیه آقای بلینکن، سناتور بن کاردین (نماینده دموکرات مریلند)، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، اظهار داشت که مشتاقانه منتظر همکاری با دولت آقای لای است تا روابط آمریکا و تایوان را به واسطه توسعه مناسبات اقتصادی، امنیتی و مردمی تقویت کند.»
اتحاد بین پارلمانی در مورد چین (آیپک)، که ائتلافی جهانی متشکل از قانونگذاران است، در بیانیهای در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) به آقای لای تبریک گفت.

«بخشهای صنعتی قابل اطمینان»
آقای لای همچنین از اهمیت صنایع فناوری تایوان برای کشورهای جهان صحبت کرد.
او گفت: «تایوان در تولید نیمههادیهای پیشرفته دست بالا را پیدا کرده و این کشور در قلب انقلاب هوش مصنوعی قرار دارد. تایوان از بازیگران کلیدی در زنجیره تأمین دموکراسیهای جهانی محسوب میشود.»
تایوان حدود ۹۰ درصد از پیشرفتهترین نیمههادیهای جهان را تولید میکند؛ تراشههای کوچکی که هر ابزاری- از کامپیوتر و تلفنهای هوشمند گرفته تا سامانههای موشکی- به کمک آنها کار میکند. از اینرو، جاهطلبی چین برای تصرف تایوان تا حدی به کنترل صنعت نیمههادی این جزیره نسبت داده میشود.
آقای لای گفت قصد دارد در دولت خود پنج بخش صنعتی قابل اطمینان را توسعه دهد که شامل نیمههادیها، هوش مصنوعی، ارتش، امنیت و نظارت و ارتباطات پیشرفته هستند.
چین قبل از مراسم تحلیف روز دوشنبه اقداماتی را برای تحت فشار قرار دادن آقای لای در دستور کار خود قرار داده بود.
به گزارش وزارت دفاع تایوان، چین از ۲۴ ساعت مانده به ۶ صبح روز ۲۰ مه به وقت محلی، هفت کشتی جنگی را روانه آبهای نزدیک جزیره کرد و شش هواپیمای نظامی خود را نیز از منطقه شناسایی دفاع هوایی جزیره عبور داد.
دفتر امنیت ملی تایوان دراوایل ماه جاری گزارش داد که تعداد حملات سایبری روزانه چین در ماههای اخیر افزایش یافته است. به گزارش دفتر امنیت ملی، در ماههای اخیر روزانه ۲.۵ میلیون حمله سایبری انجام گرفته که در مقایسه با ۱ میلیون حمله ماه ژانویه افزایش داشته است. این حملات بهطور کلی وبسایتهای دولتی تایوان را مورد هدف قرار میدهند.
چین هفته گذشته پنج تحلیلگر سیاسی تایوانی را تحریم کرد؛ اقدامی که با انتقاد باشگاه خبرنگاران خارجی تایوان مواجه شد.
باشگاه خبرنگاران خارجی تایوان در بیانیهای گفت: «این تحریمها ناقض آزادی بیان و حقوق روزنامهنگاران برای فعالیت بدون ترس از ارعاب یا تلافیجویی هستند. ما از مقامات چین میخواهیم از اصول آزادی بیان حمایت کنند و از اقداماتی که استقلال و یکپارچگی روزنامهنگاری را تضعیف میکنند دست بردارند.»
وزارت بازرگانی چین روز دوشنبه از وضع تحریمهای جدید علیه سه شرکت آمریکایی- واحد دفاعی، فضایی و امنیتی بوئینگ، سامانههای هوانوردی جنرال اتمیکس و سامانههای زمینی جنرال داینامیکس- خبر داد که دلیل آن فروش تسلیحات به تایوان عنوان شده است.
سناتور مارشا بلکبرن (نماینده جمهوریخواه تنسی) نیز در شبکه اجتماعی ایکس به آقای لای و معاون او، هسیائو بی-خیم، تبریک گفت. خانم هسیائو پیشتر در دولت تسای بهعنوان نماینده ارشد تایوان در آمریکا فعالیت میکرد.