خبرگزاری رکنا گزارش داده است که بحران خشک شدن دریاچه ارومیه، یکی از بزرگترین هشدارهای محیط زیستی ایران در دهههای اخیر محسوب میشود و در حال تبدیل شدن به تهدید جدی برای معیشت، بهداشت و ساختارهای اجتماعی میلیونها نفر است.
این رسانه داخلی ایران در مقاله روز پنجشنبه، ۱ آذر افزوده است: «این وضعیت، تنها به دلیل عوامل طبیعی نیست، بلکه محصول سوءمدیریت، تصمیمگیریهای نادرست و بیتوجهی به هشدارهای مکرر کارشناسان محیطزیست است. چنین فاجعهای در کشوری که با بحرانهای متعدد منابع آبی دستوپنجه نرم میکند، زنگ خطری جدی برای آینده محسوب میشود.»
براساس گزارش شرکت آب منطقهای آذربایجان غربی، وسعت دریاچه ارومیه در آبان ماه امسال با اندکی افزایش نسبت به مدت مشابه سال پیش، به ۸۵۰ کیلومتر مربع رسیده و میزان آب دریاچه ارومیه حدود ۱.۱۴ میلیارد مترمکعب است.
سال گذشته، بحرانیترین سال برای دریاچه ارومیه بود و این دریاچه در آبان ماه حدود ۵۷۰ میلیون مترمکعب آب داشت.
بر اساس پیشبینی اخیر گروه تحقیقاتی دانشگاه تهران تا خشک شدن کامل دریاچه ارومیه فقط ۶ سال باقی مانده است.
یک مرکز تحقیقاتی وابسته به دانشگاه صنعتی شریف نیز در آبان سال گذشته اعلام کرده بود که در ۲۵ سال اخیر، حدود ۹۷ درصد از آب دریاچه ارومیه خشک شده است تا پیش از دهه هشتاد شمسی، این دریاچه ۳۲ میلیارد مترمکعب آب داشت.
مرکز تحقیقات سنجش از راه دور دانشگاه صنعتی شریف در گزارشی، تصاویر ماهوارهای از دریاچه ارومیه از سال ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۲ را تحلیل کرده و گزارش داده بود که با وجود اینکه در سال ۱۳۹۴ وسعت آب دریاچه به ۶۹۳ کیلومترمربع کاهش یافته و حجم آب حدود یک میلیارد متر مکعب بود، اما با آغاز فعالیت کارگروه نجات دریاچه ارومیه وسعت آب دریاچه در آبان ۱۳۹۵ به ۲۰۸۹ کیلومترمربع افزایش یافت… در آبان ۱۳۹۸ وسعت آب دریاچه به ۳۱۰۲ کیلومترمربع رسید که نشاندهنده تاثیر اقدامات احیای این دریاچه است، اما در سالهای بعد وسعت آب دریاچه رو به کاهش گذاشت.
یاشار سلطانی، خبرنگار در همان زمان در صفحه ایکس خود نوشت: «دریاچه ارومیه ۱۳ هزار سال قدمت داشت که در هیچ دوره زمانی خشک نشده بود. بیشترین حجم آب در طول عمر دریاچه؛ ۳۲ میلیارد متر مکعب مربوط به سال ۱۳۷۸ است. جمهوری اسلامی ایران را دستکم نگیرید، چون توانایی این را دارد که طی ۲ دهه دریاچه را خشک کند.»