برآورد میشود که پهپادهای دیجیآی حدود ۸۰ درصد از بازار آمریکا و ۹۰ درصد از پهپادهای مورد استفاده آژانسهای امنیت عمومی این کشور را به خود اختصاص دادهاند.
دهها قانونگذار آمریکایی در ۶ سپتامبر از دولت فدرال خواستند که استفاده از پهپادهای کشاورزی ساخت چین را محدود کند و از وزارت کشاورزی و آژانس امنیت سایبری و امنیت زیرساخت درخواست کردند که تا ۳۰ سپتامبر یک جلسه توجیهی برگزار کنند.
در نامه قانونگذاران روی شرکت پهپادساز چینی «دیجیآی» تأکید شده است؛ شرکتی که از نظر وزارت دفاع آمریکا بهعنوان یک شرکت نظامی چینی طبقهبندی شده و استفاده نظامی آمریکا از این پهپادها ممنوع است.
دیجیآی ارتباط با ارتش چین را تکذیب کرده اما اطلاعات موجود نشان میدهند که این پهپادساز با حزب کمونیست چین ارتباط دارد.
دیجیآی بزرگترین شرکت سازنده پهپاد در جهان است و مدلهای مختلفی میسازد که برای نمونه میتوان به پهپادهای کشاورزی با قابلیت افشانه گردپاش اشاره کرد. براساس آمار شرکت استاتیستا، دیجیآی ۷۶ درصد از بازار پهپادها را در اختیار دارد.
قانونگذاران در این نامه نوشتند: «خطر دستکاری پهپادهای کشاورزی دیجیآی برای انجام حمله در آمریکا قابل چشمپوشی نیست. تکیه به بزرگترین دشمن راهبردی کشور در زمینه فناوریهای حیاتی برای موفقیت در امر کشاورزی، انعطافپذیری ما را در عرضه مواد غذایی به خطر میاندازد.»
به گزارش دیجیآی، این شرکت ساخت پهپادهای کشاورزی را در سال ۲۰۱۵ آغاز کرد و به دلیل «توسعه سریع»، تولید این پهپادها را از ۲ هزار و ۵۰۰ مورد در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۱۳۴ هزار و ۸۰۰ مورد در سال ۲۰۲۱ افزایش داد.
ادعاهای امنیتی و حقوق بشری
الیز استفنیک، نماینده جمهوریخواه نیویورک و از امضاکنندگان نامه، لایحه مقابله با پهپادهای حزب کمونیست چین را در اوایل سال جاری ارائه کرد. درصورت تصویب این لایحه، تجهیزات دیجیآی از جانب کمیسیون ارتباطات فدرال ممنوع خواهند شد. این لایحه در ماه ژوئیه تقدیم سنا خواهد شد.
به گفته قانونگذاران، دیجیآی جدا از سرمایهگذاری نهادهای حزب کمونیست چین، وفاداری خود را نیز به حزب کمونیست اعلام کرده است. قانونگذاران به وبسایتهای چینی اشاره کردند که دیجیآی را بهعنوان شریک حزب کمونیست چین در پروژههای جهانی مانند ابتکار کمربند و جاده معرفی میکنند. دیجیآی از یک مقام عالیرتبه حزب کمونیست چین برای بازدید از شرکت استقبال کرده و تابع «مکتب فکری شی جین پینگ» است.
وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۲۱ دیجیآی را تحریم و سرمایهگذاران آمریکایی را به دلیل نگرانیهای حقوق بشری از خرید یا فروش سهام دیجیآی منع کرد. دیجیآی شرکتی خصوصی است و سهام معامله نمیکند. تحریمها فروش یا استفاده از محصولات دیجیآی را منع نمیکنند.
مرکز مطالعه پهپاد در کالج بارد در مارس ۲۰۲۰ از ۹۲۴ آژانس امنیت عمومی آمریکا از جمله پلیس، کلانتری، آتشنشانی و خدمات اضطراری نام برد که از پهپادهای دیجیآی استفاده میکردند. برآورد میشود که پهپادهای دیجیآی حدود ۸۰ درصد از بازار آمریکا و ۹۰ درصد از پهپادهای مورد استفاده آژانسهای امنیت عمومی این کشور را به خود اختصاص دادهاند.
دیجیآی امسال نمایندگی رسمی خود را نیویورک افتتاح کرد که از گسترش بازار این شرکت در آمریکا حکایت دارد.
پروژه حقوق بشر اویغور در همین روز گزارشی منتشر کرد و در آن به جزئیات استفاده از تجهیزات دیجیآی در آزار و اذیت اویغورها و دیگر گروهها به دست حزب کمونیست چین پرداخت. دیجیآی، بهعنوان تأمینکننده اصلی فناوریهای نظارتی در چین، در سال ۲۰۱۷ برای تأمین پهپادهای آژانسهای محلی منطقه با اداره امنیت عمومی سینکیانگ وارد همکاری شد.
پلیس سینکیانگ و دیگر مقامات محلی همچنان در حال خرید محصولات دیجیآی هستند. در این گزارش آمده که ادارات امنیت عمومی سینکیانگ بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ هفت سفارش خرید به ارزش نزدیک به ۳۰۰ هزار دلار آمریکا از دیجیآی داشتهاند.
حزب کمونیست چین چند گروه اقلیت قومی و مذهبی را تحت آزار و اذیت قرار میدهد و بازداشت خودسرانه، کار اجباری، شکنجه و دیگر موارد نقض حقوق بشر را علیه آنها به کار میبندد. تحقیقات مستقل سازمان ملل درباره آزار و اذیت اویغورها به دست حزب کمونیست چین در سال ۲۰۲۲ تأیید کرد که «نقض فاحش حقوق بشر» در منطقه سینکیانگ رخ داده است.
در این گزارش آمده است: «از یک پهپاد دیجیآی برای ضبط ویدئویی استفاده شد که در سپتامبر ۲۰۱۹ روی یوتیوب آمد. صدها مرد با چشمبند و دستهای بسته در بیرون از ایستگاه قطار در منطقه اویغورها در این ویدئو حضور داشتند. به نظر میرسید دهها مأمور پلیس در حال انتقال این افراد از بازداشتگاه کاشغر به مراکزی در کورلا باشند.»
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا از سالها پیش هشدار دادهاند که ارتش روسیه از پهپادهای ساخت چین در جنگ علیه اوکراین استفاده میکند.
حزب کمونیست ماه گذشته به درخواستهای جامعه بینالمللی درخصوص محدود کردن استفاده از پهپادهای ساخت چین در امور نظامی موافقت کرد و روی صادرات پهپادهایی که کارکرد نظامی یا تروریستی داشتند محدودیت گذاشت، اما برخی از محدودیتهای مربوط به پهپادهای غیرنظامی را لغو کرد.