میگویند آقای لی چینگ یون (۱۹۳۳-۱۶۷۷ میلادی) پزشک طب چینی، خبره در شناسایی گیاهان دارویی و استاد چیگونگ بودهاست. گفتهشده که او در دوران ۹ امپراطور سلسلهی چینگ و به مدت ۲۵۶ سال زندگیکردهاست.
آگهی فوت او که در مه ۱۹۳۳ میلادی در مجلهی تایم باعنوان “لاکپشت-کبوتر-سگ” بهچاپرسید، اسرار عمر طولانی او را آشکارساخت: “داشتن درونی آرام، مثل یک لاکپشت نشستن، مانند کبوتری بانشاط راهرفتن و به حالت سگ خوابیدن”
گفتهشده که او عاداتی کاملاً غیرمعمول در زندگی عادی خود داشت. الکل نمینوشید، سیگار نمیکشید و وعدههای غذاییاش سروقت و بهموقع بود و اغلب چای توت گوجی Goji مینوشید.
زود میخوابید و زود از خواب بیدارمیشد. زمانیکه بهاندازهی کافی وقت داشت، راست مینشست، چشمهایش را میبست و دستهایش را بر روی رانهایش میگذاشت و برای چند ساعت در این حالت باقیمیماند.
زمانیکه وقتش آزاد بود با دیگران کارتبازی میکرد و تلاش میکرد که هربار بهقدر کافی پول ببازد تا غذای آن روز حریفش تأمینشود. بهخاطر بخشندگی، قضاوت صحیح و رفتار خوبش، همه سعیمیکردند تا با او همراهشوند.
“داشتن درونی آرام، مثل یک لاکپشت نشستن، مانند کبوتری بانشاط راهرفتن و به حالت سگ خوابیدن”
آقای لی تمام زندگیاش را صرف مطالعه بر روی گیاهان و کشف اسرار طول عمر کرد. او از شهرهای مختلف چین گرفته تا کشورهای دیگر مثل تایلند، به همهجا سفرمیکرد تا به جمعآوری گیاهان و درمان بیماریها بپردازد.
با اینکه دقیقاً مشخصنیست که به آن اندازه میگویند عمرکرده یا نه امّا دانستههای کمی که دربارهی عادات او میدانیم با یافتههای علم امروز دربارهی طول عمر مطابقتدارد.
پژوهشها
دَن باتنر، نویسندهی کتاب “مناطق آبی: درسهایی برای عمر طولانی از افرادی که بیشترین طول عمر را داشتهاند” در زمینهی افزایش طول عمر تحقیقمیکند. در کتاب او و همچنین در کنفرانس تِد TED ]تد یک شرکت غیرانتفاعی است که از سال ۱۹۸۴ فعالیتمیکند و در زمینهی تکنولوژی، سرگرمی و طراحی به نشر افکار میپردازد[ او به بررسی سبک و عادتهای زندگی چهار منطقهی جمعیتی جغرافیایی در جهان پرداخت.
همهی این چهار گروه جمعیتی -آدوِنتیستهای Adventists مسیحی کالیفرنیا، ساکنین اوکیناوای ژاپن، ساکنین ناحیهی ساردینیا در ایتالیا و مردم کاستاریکا- بیش از صد سال بیشتر از آنچه مردم عادی زندگی میکنند، عمرمیکنند و یا حتی چندین برابر عمر متوسط زندگیمیکنند. او مکانهایی را که این افراد زندگیمیکنند “منطقهی آبی” نامنهادهاست.
براساس تحقیقات او همهی گروههای آبی از یک رژیم غذایی مبتنی بر سبزیجات استفادهمیکنند. گروه آدونتیستهای لوما لیندا ]شاخهای از مسیحیان پروتستان[ برطبق گفتههای انجیل از مقدار زیادی حبوبات و سبزیجات استفاده میکنند. دامداران ساکن ارتفاعات ساردینیا از فطیر نان تولیدشده از دانهی جو، پنیر بهدستآمده از حیوانات علفخوار و نوع خاصی از شراب استفادهمیکنند.
باتنر دریافت که رژیم غذایی کم کالری در افزایش طول عمر کمکمیکند همانطور که در گروهی از سالمندان تندرست اهل اوکیوانای ژاپن که از قوانین کنفسیوس پیرویمیکنند، این موضوع ثابتشد. آنها هنگام خوردن غذا زمانیکه تا ۸۰% سیرشدند، دیگر نمیخورند.
شاید چای توت گوجی نقش مهمی در سلامت آقای لی داشتهاست. بعد از شنیدن داستان آقای لی، چند نفر از محققان بریتانیایی و فرانسوی مطالعهای دقیق بر روی توت گوجی انجامدادند و متوجه ویتامین ناشناختهای به نام “ویتامین X” یا “ویتامین زیبایی” شدند. نتایج آزمایشات آنها این بود که توت گوجی مانع تجمع چربی و باعث ایجاد سلولهای جدید کبدی و کاهش قند و کلسترول خون در بدن میشود.
توت گوجی نقش احیاکننده و بازسازیکننده ایفامیکند: باعث فعالشدن سلولهای مغزی و غدد درونریز، افزایش ترشح هورمونها و حذف سموم انباشتهشده در خون میشود که این امر میتواند به حفظ عملکرد طبیعی بافتها و اندامهای بدن کمککند.
مراقبه
محققان مزایای بیشماری برای مراقبههای دائمی یافتهاند. دانشمندان علوم اعصاب در دانشگاه پزشکی ماساچوست از دو گروه از کارمندانِ با تکنولوژی پیشرفته که تحت فشار روانی بودند خواستند که بهمدت ۸ هفته یا مراقبهکنند و یا روال عادی زندگی خود را درپیشگیرند.
آنها دریافتند که مراقبهکنندگان “در فعالیت لوب فرونتال سمت چپ مغز خود تغییری چشمگیر بروزدادهاند”. در مقالهی روانشناسی ۲۰۰۳ تودِی میخوانیم: “این تغییر ذهنی و روانی، اثرات منفی استرس، افسردگی خفیف و اضطراب را کاهش میدهد. همچنین فعالیت کمتری در بادامهی مغز، که ترس در آنجا شکلمیگیرد، بهچشممیخورد.
علاوه بر این مراقبه مانع کوچکشدن مغز براثر کهولت سن و موجب بهبود خلق و خوی میشود.
در کنار مراقبه، او متوجهشد زمانهای استراحت منظم، التهاب را که یکی از واکنشهای داشتن اضطراب است، کاهشمیدهد. آدونتیستهای کالیفرنیا بهشدت به روز سَبَت Sabbath روز تعطیل و عبادت پایبندهستند و به تفکر، عبادت و لذت از محافل اجتماعی خود میپردازند.
اجتماع
باتنر متوجهشد که اجتماع نیز در عمر طولانی “گروههای منطقهی آبی” نقش بهسزایی دارد. ساکنین اوکیناوا دوستان بسیاری دارند که همهچیز خود را با آنها تقسیممیکنند. ساکنان مناطق کوهستانی ساردنیا، احترام بسیاری برای سالمندان خود قائلند که این امر در جامعهی پیشرفتهی غرب بهچشمنمیخورد. برای آدونتیستها خانواده همیشه در جایگاه نخست قراردارد.
حس تعلق و داشتن دوستان و خانوادهای سالم، افراد را به داشتن زندگی سالم تشویقمیکند.
مالکُم گلدوِل، روزنامه نگار، نویسنده، و جامعه شناس، غیر از این گروهها، گروهی از ایتالیاییها به نام رُسِتانیها Rosetans که به منطقهی غربی بنگور پنسیلوانیا مهاجرتکردند را مورد بررسی قرارداد. در افراد این منطقه بیماریهای شایع قلبی کمتر دیدهمیشود و بهطورکلی دارای زندگی سالم و طولانی هستند. بعد از آزمایشات انجامشده، مشخصشد راز سلامت آنها ژنتیک و یا حتی رژیم خاص غذایی نیست. (۴۱درصد رژیم غذایی آنها را چربی تشکیلمیدهد.)
از نظر گلدول: ” رستانیها ساختار اجتماعی حفاظتی و قدرتمندی را ایجادکردهبودند که آنها را از دنیای امروزی و پیشرفته دورنگهمیداشت. سلامت آنها به دلیل جایی بود که در آن ساکن بودند، زیرا جهانی که برای خود ساختهبودند شامل شهری کوچک در تپهها میشد.”
زندگی هدفمند
باتنر در سفرهای خود به مناطق آبی به این نکته پیبرد: هیچکدام از این گروهها مفهومی به نام بازنشستگی و از کارافتادگی ندارند. این موضوع باعث میشود که راحتتر به زندگی ادامهدهند.
برای اهالی اوکیناوا و ساردنی زندگی هدفمند در سالهای پیری بهمانند یک ذکر است. در آن گروهها باتنر زنان و مردان صدساله ای را دید که با وجود سن بالایشان هنوز از تپهها بالا میرفتند، ماهیگیری میکردند، پرچین میساختند و از نوه و نتیجههای خود مراقبتمیکردند.
جالب این است که هیچ کدام از این افراد صدساله مانند غربیها که برای ورزش به سالنهای ورزشی میروند، از روی قصد ورزشنمیکنند. به گفتهی باتنر: ” آنها به سادگی زندگی فعال و پرجنب و جوشی دارند که تضمینکنندهی فعالیتهای فیزیکیشان است.” پیادهرویمیکنند، آشپزیمیکنند، کارهای خانه را با دست انجاممیدهند و خیلی از آنها باغبانیمیکنند.
براساس مقالهای دربارهی لی چینگ یون از کَن ژانگ گو (چین پنهان).
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.