Search
Asset 2

گل نیلوفر آبی در تالاب انزلی در معرض خطر نابودی

امسال تعداد گل های نیلوفر آبی در تالاب انزلی اندک است. گیاه غیر بومی آزولا که در سطح تالاب انزلی شناور می باشد، یکی از عوامل نابودی گل های نیلوفر آبی است. (اِپُک تایمز)
امسال تعداد گل های نیلوفر آبی در تالاب انزلی اندک است. گیاه غیر بومی آزولا که در سطح تالاب انزلی شناور می باشد، یکی از عوامل نابودی گل های نیلوفر آبی است. (اِپُک تایمز)

در حالی که گمان می‏رفت امسال تالاب انزلی باز شدن لاله مردابی یا گل نیلوفر آبی را نبیند، این گیاه زیبا با تمام مشقت‏ها امسال نیز گل داده است. همان‏طور که تالاب انزلی در معرض نابودی قرار دارد، گل‏های نیلوفر آبی در تالاب نیز سال به سال کمتر گل می‏دهند.

دلایل متعددی در کاهش گل‏های این گیاه نقش داشته‏اند که از جمله می‏توان کاهش باران و گرمای زیاد منطقه، کنده شدن گل‏ها توسط بازدید کنندگان تالاب و همچنین توسط افراد محلی برای فروش در بازار، تردد قایق‏های موتوری، آلودگی‏های شیمیایی و نقتی و پساب کارخانه‏های صنعتی و کشتارگاه‏ها که به تالاب ریخته می‏شوند، پروژه‏های در حال اجرا در تالاب و همچنین رویش گیاه آزولا را نام برد.

یکی از قایقرانان تالاب بیان کرد: “تعداد گل‏ها اندک است و هر سال تعداد آن‏ها کمتر می‏شود. ارتفاع برگ‏های این گل در گذشته بلند‍تر از قد انسان بود، اما هر سال کوتاه‌تر می‌شوند.”

خبرگزاری میراث فرهنگی به نقل از اسماعیل کلهر، کارشناس محیط زیست گزارش داده است که عبور و مرور ۲۸۰۰ واحد قایق موتوری و پر سر و صدا در تالاب انزلی جای امنی برای پرندگان و گیاهان ساکن این تالاب نگذاشته است. بخش‌هایی از این تالاب تبدیل به پیست قایق سواری شده و قایق‌ها با سرعت بالا و سرسام آور در این مسیر‌ها که زیست‌گاه پرندگان و گیاهان است رفت و آمد می‌کنند.

رشد گیاه “آزولا” در تالاب انزلی نیز از عواملی است که منجر به نابودی نیلوفر آبی می‌گردد. این گیاه که غیر بومی است و به تالاب انزلی تعلق ندارد، در حال حاضر در سطح وسیعی از تالاب شناور است و سطح آب را در محل رویش نیلوفر آبی می‌پوشاند.

گل نیلوفر آبی صورتی رنگ در تالاب انزلی (اِپُک تایمز)

 نیلوفر یا نیلوپر گیاهی آبی است که گل بزرگ به رنگ‌های سرخ و سفید و کبود می‌دهد. “نیلوت پل” ریشه در زبان سانسکریت دارد. این گل که امروزه در کشور ما در خطر نابودی قرار دارد، در ادیان مختلف، روش‌های تزکیه و به ویژه مکاتب شرقی از جایگاهی ویژه و مقدس برخوردار است.

در بودیسم این گل نماد خلوص، تولدی الهی و سمبل شخص روشن بین است. گل نیلوفر آبی که با سختی از گل و لای بر می‌خیزد، مقدس و پاک در نظر گرفته می‌شود. الگوی رشد آن از گل و لای، بر روند بر آمدن روح از خاک و گِل دلالت دارد که از دل تجارب مختلف می‌گذرد و به آفتاب روشن که نماد روشن‌بینی است می‌رسد.

نیلوفر آبی در ایران نیز جایگاه خود را داشته است به طوری‌که در معماری تاق بستان و تخت‌جمشید به چشم می‌خورد. همچنین در اشعار شاعران ایرانی همچون قطران، سراج‌الدین سگزی و ابو‌شکور از آن نام برده شده است.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی