مسعود پزشکیان در مراسم تحلیف خود بر «آزادی مردم فلسطین» تاکید کرد. گفتههای او با شعارهای «مرگ بر اسرائیل» و «درود بر فلسطین» نمایندگان مجلس شورای اسلامی همراه بود.
او روز سهشنبه در صحن علنی مجلس به عنوان نهمین رئیس جمهوری اسلامی ایران مراسم سوگند را به جا آورد و برای «پاسداری از اسلام، نظام و قانون اساسی جمهوری اسلامی» متعهد شد.
در این مراسم که اسماعیل هنیه و نیز نماینده حزبالله و حوثیهای یمن در ردیف اول مراسم نشسته بودند، پزشکیان گفت که جمهوری اسلامی آرزوی فلسطینیها را محقق خواهد کرد.
نظم نوین جهانی بدون حضور «قدرتهای خارجی در منطقه»
پزشکیان همچنین اولویت سیاست خارجی دولت خود را «بهبود و تحکیم روابط با کشورهای همسایه» اعلام کرد و افزود که دولت او خواهان یک «منطقه قوی» است که امنیت آن، توسط کشورهای منطقه تامین شود، به طوری که «قدرتهای خارجی» برای تامین امنیت در منطقه حضور پیدا نکنند.
او همچنین تهدیدات افراطگرایی اسلامی در منطقه را «روایت دروغین برای اسلامهراسی» خواند و افزود که نباید اجازه داد که «معدودی افراطگرا و جزماندیش قریب ۲ میلیارد مسلمان صلحدوست را گرفتار راویت دروغین اسلامهراسی کند.» پزشکیان در ادامه مشخص نکرد که منظور او از افراطگرایان چه کسانی هستند.
پزشکیان افزود که دولت او نیازهای صلح و امنیت منطقه و جهان را پیگیری خواهد کرد و با بازیگران نوظهور در جنوب جهانی (جهان سوم) روابط خود را تحکیم خواهد کرد. همچنین برای تحکیم روابط با همسایگان شرقی تلاش خواهد کرد.
همزمان با آغاز به کار دولت پزشکیان، منابع خبری گزارش دادهاند که جمهوری اسلامی ایران، کنسولگری افغانستان در مشهد را به طالبان واگذار کرده است.
مسعود پزشکیان پیش از این در تشریح سیاست خارجی خود گفته بود: «دولت من متعهد به تقویت روابط دوجانبه سودمند با بازیگران بینالمللی نوظهور در جنوب جهانی، به ویژه با کشورهای آفریقایی است. ما تلاش خواهیم کرد تا تلاشهای مشترک را تقویت کنیم و مشارکتهای خود را به سود متقابل همه افراد درگیر تقویت کنیم… روسیه و چین در زمانهای پرچالش همواره در کنار ما ایستادهاند. ما عمیقا برای این دوستی ارزش قائل هستیم. نقشه راه ۲۵ ساله ما با چین نشاندهنده نقطهعطف مهمی در جهت ایجاد یک مشارکت جامع استراتژیک سودمند متقابل است و ما مشتاقانه منتظر همکاری گستردهتر با پکن هستیم؛ در حالیکه به سمت نظم جهانی جدید پیش میرویم.»
ابراهیم رئیسی نیز در شهریور ماه سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل از تغییر جهان به سوی نظم نوین جهانی سخن گفت و افزود: «جهان در حال تغییر و گذار به نظم بینالمللی نوظهور بوده و این مسیر غیرقابل بازگشت است؛ معادله سلطه غربی برای جهان دیگر جوابگو نیست و نظم کهنه لیبرال که در خدمت منافع سلطهگران و سرمایهداران سیریناپذیر بود، کنار زده شده است.»
براساس شواهد، نظم نوین جهانی که در یکسال گذشته بیش از هر زمانی توسط جمهوری اسلامی مطرح شده است، ماهیتی کمونیستی دارد.
او همچنین درباره سیاست خارجی خود در مقابل غرب، تحریمهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی را «ظالمانه» خواند و ادامه داد که دولت او «هرگز تسلیم زورگویی، فشار و استانداردهای دوگانه نخواهد شد» و جمهوری اسلامی پایبند به تعهدات خودش است و خواهد بود.
پزشکیان در بخش دیگری از سخنانش گفت: «باید به عزت، کرامت و حرمت انسان، به ویژه نسل جوان، زنان و دخترانی که از نادیده گرفته شدن، تحقیر و تحمیل آزرده شدهاند، بازگردیم. در این مسیر، نیازمند پشتیبانی و یاری تمامی ارکان نهادهای حاکمیت، بویژه قوای مقننه و قضاییه هستیم.»
رسانههای داخلی ایران گزارش دادهاند که نمایندگان ۸۶ کشور خارجی در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان حضور داشتند. امام علی رحمان، تنها رئیسجمهوری بود که در مراسم تحلیف پزشکیان حضور داشت. وزیر خارجه عربستان به نمایندگی از این کشور در این مراسم شرکت کرد.
همچنین عراق، ارمنستان، آذربایجان، پاکستان، کوبا، گرجستان و میانمار، نخستوزیران خود را برای شرکت در این مراسم فرستاده بودند.
رئیس مجلس دومای روسیه، نائب رئیس کمیته دائمی مجلس نمایندگان خلق چین و هیئتی از طالبان نیز در این مراسم حضور داشتند.
از نهادهای بینالمللی نیز معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا حضور داشت.