معاون امور زنان در دولت دوازدهم جمهوری اسلامی طی گفتگو با یکی از رسانههای داخلی از مسعود پزشکیان خواست تا طرح موسوم به «نور» را به صورت فوری حل و فصل کند.
معصومه ابتکار در مصاحبه با روزنامه «هممیهن» در پاسخ به این سوال که آیا معاونت زنان میتواند برای توقف این طرح و خاتمه برخوردهای خشن با زنان کاری کند، گفت: «من فکر میکنم حتماً این مسئله را آقای پزشکیان که موضع هم دربارهاش داشتند، باید بلافاصله حلوفصل و مدیریت کند.»
ابتکار با بیان اینکه «این لابیها از سطح معاونت بالاتر است و خود رئیسجمهور باید آن را پیگیری کند»، افزود که «این مطالبه مهمی است و وجود نداشتن مدیریت در این باره در دولت سیزدهم، هزینههای بسیار سنگینی را برای زنان داشته است.»
مسعود پزشکیان طی هفتههای اخیر با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود: «طرح نور» جامعه ما را به سمت «سیاهی» میبرد. ۴۰ سال است میخواهند با مداخلات، وضعیت حجاب را درست کنند؛ از خودشان بپرسند: آیا بدتر نشده است؟
این اظهارات پزشکیان در حالی است که وی در مراسم تنفیذ خود بر ضرورت ادامه اجرای سیاستهای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی تاکید کرده بود.
ابتکار همچنین در بخشی از سخنان خود به مطالعات اجتماعی درباره حجاب اشاره کرد و گفت: «همه آنها نشان میدهد برخوردهای خشن مثل گشت ارشاد یا طرح نور نهتنها جواب نداده، بلکه تاثیرات خیلی بدی روی روح و روان زنان و جوانان ما داشته؛ این طرحها جز ایجاد نارضایتی و ناامنی اجتماعی، اثری نداشته است.»
معاون امور زنان در دولت دوازدهم جمهوری اسلامی افزود: «خیلی عجیب است که اصرار دارند هنوز این طرحها اجرا شوند. ما اگر صحبت از جامعه دینی یا امر به معروف و نهی از منکر میکنیم اصولی دارد، نه برخوردهای خشن.»
ابتکار با بیان اینکه «کل کشور، دین و انقلاب دارد هزینههای این برخوردهای سلیقهای با موضوع پوشش زنان را میدهد» ادعا کرد: «خود من از کسانیام که از سال ۷۵ با گشتهای حجاب درگیر بودهام؛ همسر من آن سال برای دفاع از یک دختر در خیابان کتک خورد. حالا ۲۸ سال گذشته و هنوز در بر همان پاشنه میچرخد، اما متاسفانه مدافعان این برخوردها گوششان بدهکار نیست.»
وی در پایان مصاحبه در پاسخ به این پرسش که «آیا این برخوردها بیاعتمادی و ناامیدی زنان از سیستم را بیشتر کرده است؟» گفت:« بله. قطعاً شکاف، بیاعتمادی و ناامنی را بیشتر کرده است. از هر جنبهای که به این موضوع نگاه کنیم، خسارت است.»
معصومه ابتکار، سیاستمدار اصلاحطلب ایرانی است که در تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۱۳۵۷ به همراه ۱۸ تن دیگر به سفارت ایالات متحده آمریکا در خیابان تخت جمشید تهران یورش بردند و دهها نفر را به گروگان گرفتند.
ابتکار که از اعضای مؤسس «جبهه مشارکت ایران اسلامی» است، نخستین زنی است که در هیات دولت حکومت جمهوری اسلامی وارد شد. او در دولت دوازدهم سمت معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهور ایران را برعهده داشت و در دولتهای هفتم، هشتم و یازدهم به عنوان معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست فعالیت کرد.
اظهارات ابتکار در حالی مطرح شده است که به طور مستمر تصاویری از برخوردهای خشن ماموران با زنان دارای پوشش اختیاری در شبکههای اجتماعی انتشار پیدا میکند.
چند ماه قبل همزمان با اجرای طرح موسوم به «نور» فرمانده انتظامی تهران در خصوص تشدید سختگیریها درباره حجاب اجباری وعده داده بود.
چند روز بعد معاون امنیتی وزیر کشور دولت رئیسی ادعا کرد که مردم ایران اعتراضی به اجرای این طرح ندارند. مجید میراحمدی در گفتگو با یک رسانه داخل ایران مدعی شده بود که زنان دارای پوشش اختیاری «اقلیت کم تعداد، اما چشم پرکن» هستند.