Search
Asset 2

مسعود پزشکیان؛ مجری منویات رهبر با لباس اصلاح‌طلبی

مسعود پزشکیان سیاست‌مداری از طیف اصلاح‌طلبان است که به صراحت حمایت از علی خامنه‌ای را اعلام کرده و هر زمان و به هر بهانه‌ای از او تمجید می‌کند.
مسعود پزشکیان، کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، از اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در تهران، در روز ۲۳ ژوئن ۲۰۲۴، بازدید می‌کند. (SEPEHR/Middle East Images/AFP via Getty Images)

نویسنده: علی رمضانیان

مسعود پزشکیان سیاست‌مداری از طیف اصلاح‌طلبان است که به صراحت حمایت از علی خامنه‌ای را اعلام کرده و هر زمان و به هر بهانه‌ای از او تمجید می‌کند. او خود را اصولگرا و اصلاح‌طلب می‌نامد و حتی مدیون رهبری می‌داند.

او تایید کننده سیاست‌های کلی نظام بوده و در اغلب طرح‌های اصلی حکومت را امضا کرد.

او پای طرح امر به معروف و نهی از منکر که به سخت‌گیری و کنترل مردم در زمینه حجاب اجباری اشاره دارد، امضا کرد.

سابقه سیاسی و تحصیلات مسعود پزشکیان

پزشکیان هفتاد ساله و زاده هفتم مهر سال ۱۳۳۳ در شهر مهاباد است. او در دانشگاه علوم پزشکی تبریز جراحی قلب خواند‌ و در سال ۱۳۷۲ به عنوان متخصص جراحی قبل در بیمارستان قلب شهید مدنی تبریز استخدام شد.

پزشکیان از سال ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۹  ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز را  بر عهده داشت. از سال ۱۳۷۹ وارد سیاست شد و معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در کابینه اول خاتمی شد و در کابینه دوم خاتمی به عنوان وزیر بهداشت از مجلس رای اعتماد گرفت.

بعد از پایان کار دولت اصلاحات، پزشکیان از سیاست دوری کرد و در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده شهر تبریز، آذرشهر و اسکو وارد مجلس شد و در دوره‌های نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم نماینده مجلس مردم تبریز شد.

یکی از طرح‌های جنجالی او در مجلس دهم در خصوص فروش مواد مخدر از سوی دولت به افراد معتاد بود که با واکنش های زیادی همراه شد.

مسعود پزشکیان درباره طرح خود گفته بود: «با استفاده از این طرح، زمانی که بازار در کنترل دولت باشد، می‌تواند برای درمان اعتیاد برنامه‌ریزی کند، کلاس بگذارد و معتادان را درمان کند. دولت می‌تواند مواد مخدر را به صورت مجانی در اختیار معتادان قرار دهد، زمانی که من وزیر بودم ۱۸۰۰ میلیارد تومان کل اعتبار وزارت بهداشت بود، درحالی که گردش مالی قاچاق مواد مخدر بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان بود.»

پزشکیان در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز شرکت کرد که در ابتدا توسط هیئت اجرایی انتخابات رد صلاحیت شد. دلیل رد صلاحیت او را عدم التزام به جمهوری اسلامی دانستند که بعداً توسط شورای نگهبان رد و صلاحیت او تأیید شد. خود او مدعی شد که تأیید صلاحیتش به دستور رهبر جمهوری اسلامی انجام شده  و گفت رهبر با این کار او را مدیون خود کرده است.

پزشکیان در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ و در آخرین روز ثبت‌نام انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۹۲ با حضور در وزارت کشور در این انتخابات نام‌نویسی کرد اما بعدا از نامزدی انصراف داد. او دلیل انصراف خود را ثبت‌نام اکبر هاشمی رفسنجانی اعلام کرد. پزشکیان در آخرین روز ثبت‌نام نامزدهای انتخاباتی، اقدام به ثبت‌نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران کرد که در نهایت توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد.

اعضای ستاد پزشکیان اعضای دولت حسن روحانی و خاتمی

اعضای ستاد مسعود پزشکیان و همراهان او از دولت سیدمحمد خاتمی و حسن روحانی انتخاب شده و کسانی هستند که در دو دولت مورد اشاره پست‌های کلیدی داشتند.

علی عبدالعلی‌زاده در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم به‌عنوان رئیس ستاد انتخاباتی پزشکیان منصوب شد. سید محمدعلی افشانی، معاون امور استان‌ها؛ علی شکوری‌راد، معاون تبلیغات؛ حجت نظری، معاون جوانان و دانشجویان؛ فاطمه راکعی، معاون بانوان؛ احمد صادق بناب، معاون مالی و اقتصادی و ابراهیم شیخ، معاون روابط عمومی ستاد انتخاباتی او شدند.

احزاب حامی پزشکیان

احزاب در جمهوری اسلامی قدرتی نداشته و نمایشی هستند. با این وجود احزاب زیادی در ایران وجود دارند که اغلب وابسته به طیف اصلاح‌طلبان هستند و از پزشکیان حمایت کردند.

جبهه اصلاحات ایران، حزب اسلامی کار، مجمع روحانیون مبارز، حزب ندای ایرانیان، حزب اراده ملت ایران، حزب اعتماد ملی، نهضت آزادی ایران، حزب اتحاد ملت ایران اسلامی، حزب مردم‌سالاری، بنیاد امید ایرانیان، حزب همبستگی ایران اسلامی، مجمع نیروهای خط امام، حزب کارگزاران سازندگی ایران، سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی،

حزب اعتدال و توسعه، حزب توسعه ملی ایران، حزب جمهوریت ایران اسلامی، جماعت دعوت و اصلاح، انجمن فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف، انجمن فارغ‌التحصیلان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، خانه کشاورز ایران، خانه روابط عمومی ایران، شورای راهبردی اهل سنت ایران، ائتلاف وفاق ملی جوانان ایران، جامعه اهل سنت تهران، شورای هماهنگی اصلاح طلبان کرد، حزب جوانان ایران اسلامی، انجمن روزنامه نگاران زن ایران، جامعه متخصصین صنعت هوانوردی و فرودگاهی، جامعه کارگزاران مخابرات روستایی ایران، مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها، کمیسیون تحول و نوآوری اتاق بازرگانی، اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری، حزب همبستگی دانش آموختگان ایران، جامعه دندان پزشکی ایران و کارکنان وزارت جهاد کشاورزی از پزشکیان حمایت کردند.

حمایت افراد سیاسی

اغلب افراد دولت سیدمحمد خاتمی و حسن روحانی از حامیان مسعود پزشکیان هستند. حسن روحانی، اسحاق جهانگیری، علی بیعی، جواد ظریف، آذری جهرومی، بیژن زنگنه، عباس اخوندی، محمود واعظی محمدباقر نوبخت از دولت روحانی حامی پزشکیان هستند. همچنین اصلاح‌طلبانی مانند سیدمحمد خاتمی، محمدرضا عارف، الهه کولایی، فاطمه راکعی و مهدی کروبی که به دلیل اعتراض سال ۸۸ در حصر بوده و چندی پیش محدویت‌های او برداشته شد نیز از پزشکیان حمایت کردند.

علی مطهری، سیدهدی خامنه‌ای، علی اکبر ناطق نوری، محمد خرازی، محمود صادقی از طیف اصولگرایان متعادل هم از پزشکیان حمایت کردند.

مواضع همراستا با حکومت برخلاف نظر طرفدارانش

پزشکیان در موراد مختلفی در راستای سیاست‌های حکومت اقدام کرده و هرگز به عنوان منتقد حکومت اقدام خاصی انجام نداده است. او در موضوعاتی مانند حجاب اجباری، حمایت از سپاه و مخالفت با آمریکا در کنار سیاست‌های حکومت بوده است.

امضای او پای طرح امر به معروف و پوشیدن لباس سپاه برای حمایت از این نهاد این روزها در فضای مجازی با واکنش‌های زیادی همراه شد.

پزشکیان در جریان جلسات مجلس، در واکنش به تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران توسط دولت ایالات متحده، ضمن محکومیت این اقدام، مدعی شد ملت با قدرت از سپاه مقتدر دفاع می‌کند. او ان زمان آمریکا را تروریست خواند. او در یک جلسه دانشگاهی، در پاسخ به انتقادی از او به پوشیدن لباس سپاه، اعلام کرد باز هم این لباس را می‌پوشد. او گفت سپاه با آنچه که شما الان بیرون می‌بینید خیلی فرق دارد، سپاه اگر نبود مملکت تجزیه می‌شد. همچنین پزشکیان در نطقی دیگر در مجلس گفت بدون وجود سپاه پاسداران، روی امنیت را نمی‌دیدیم.

وعدههای سیاسی و اقتصادی پزشکیان

وعده‌های مسعود پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی بر عدالت اجتماعی، توسعه متوازن و اصلاحات ساختاری متمرکز بود. او بر اساس دیدگاه بسیاری از کارشناسان اقتصادی دارای دیدگاه نزدیک به جریان اصلاح‌طلبان است.

از وعده‌های او می‌توان به برخی از آنها اشاره کرد: ایجاد نظام اقتصادی شفاف و مقابله با فساد، زمینه‌های رشد اقتصادی، اصلاح ساختارهای اقتصادی و ایجاد بستر مناسب برای سرمایه‌گذاری، اشتغال‌زایی و کاهش نرخ بیکاری، کاهش تنش‌های بین‌المللی، بازگرداندن دیپلماسی فعال و تعامل سازنده با جهان، اصلاح نظام سلامت، بهبود کیفیت خدمات پزشکی و کاهش هزینه‌های درمانی.

منتقدان پزشکیان می‌گویند که او وعده‌هایی را مطرح کرده که بعضا در توان یک رئیس‌جمهور نیست. به‌عنوان نمونه مذاکره با غرب در حوزه اختیار رهبر جمهوری اسلامی است و رئیس‌جمهور توان زیادی ندارد؛ چراکه در دولت دوم روحانی تلاش برای مذاکره موفقیتی در پی نداشت. درباره اینترنت و زنان نیز رئیس‌جمهور توان زیادی ندارد و این وعده‌ها تنها برای جمع‌آوری رای مردم است.

دیدگاه ارائه‌شده در این مقاله نقطه نظر نویسنده بوده و لزوماً منعکس‌کننده دیدگاه اپک تایمز نیست.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی