حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزیران خارجه جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، صبح پنجشنبه در پکن با امضای بیانیه مشترکی بر ازسرگرفتن روابط دوجانبه و بازگشایی سفارتخانهها و سرکنسولگریها پس از هفت سال به توافق رسیدند.
بر اساس گزارشها در این دیدار که نخستین دیدار وزرای خارجه دو کشور پس از گذشت بیش از هفت سال تیرگی در روابط است، بیانیه مشترک میان ایران و عربستان سعودی با حضور وزیر امور خارجه حزب کمونیست چین، به امضای امیرعبداللهیان و بن فرحان رسید.
حسین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزرای خارجه ایران و عربستان، پیش از این سه بار باهم گفتوگوی تلفنی داشتهاند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، در این بیانیه آمده است که دو طرف توافق کردند نمایندگیهای دو کشور طی زمان مورد توافق، بازگشایی شود و اقدامات لازم را برای گشایش سفارتخانههای دو کشور در ریاض و تهران و سرکنسولگریهای این دو کشور در جده و مشهد صورت دهند.
بر اساس متنی که رسانههای ایران و عربستان سعودی از این بیانیه منتشر کردند، تهران و ریاض توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را ازسرگرفته و سفارتخانهها و نمایندگیها را بازگشایی کنند
همچنین بر اساس این بیانیه، دو طرف توافق کردند هماهنگیهای لازم را میان هیاتهای فنی برای بررسی راههای گسترش همکاری میان دو کشور از جمله ازسرگیری پروازها و سفرهای متقابل هیاتهای رسمی و بخش خصوصی و تسهیل اعطای روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره، ادامه دهند.
پیشازاین و در روز جمعه ۱۹ اسفند، جمهوری اسلامی و عربستان سعودی با میانجیگری رژیم چین برای ازسرگیری روابط دوجانبه و آغاز به کار مجدد سفارتخانههای دو کشور توافق کردند. این توافق در جریان سفر علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی به پکن و مذاکره یکهفتهای با همتای سعودی شمخانی و با وساطت رژیم چین بهدستآمده است.
همچنین بر اساس این توافق، «دو کشور با تأکید بر احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر» در زمینه اجرای موافقتنامههای همکاریهای پیشین توافق کردند.
دولت عربستان در دیماه سال ۱۳۹۴ و به دنبال حمله تعدادی از هواداران جمهوری اسلامی به سفارت ریاض در تهران و کنسولگری عربستان در مشهد کلیه روابط دیپلماتیک خود را با جمهوری اسلامی قطع کرد.
در آن زمان عادل الجبیر، وزیر خارجه وقت عربستان سعودی، توضیح داد که قطع رابطه با تهران شامل پایانیافتن تمامی مناسبات تجاری و همچنین لغو پروازها بین دو کشور میشود، اما مسئله سفر ایرانیان به مراسم حج را در بر نمیگیرد.