مژگان افتخاری، مادر مهسا امینی در پیامی به مراسم اهدای جایزه ساخاروف گفته است که یاد و خاطره ژینا امینی در فرانسه، زادگاه ژاندارک گرامی داشته میشود، درحالیکه این دختران به فاصله چند قرن، الهامبخش مردم سرزمینشان بودند.
صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی، صبح سهشنبه، دوازدهم دسامبر در مراسم اهدای جایزه ساخاروف در پارلمان اروپا پیام مادر مهسا امینی را به دو زبان کردی و فارسی خواند.
پیش از این، خانواده مهسا امینی گفته بودند که برای شرکت در مراسم اهدای جایزه ساخاروف بلیت رفت و برگشت تهیه کرده بودند و قصد خود را برای شرکت در این مراسم به فرمانداری و استانداری کردستان اطلاع داده بودند، اما در فرودگاه، ماموران جمهوری اسلامی مانع سفرشان شدند. وکیل خانواده امینی بعد از پیگیریها اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی، خانواده مهسا امینی را ممنوعالخروج کردهاند.
مژگان افتخاری در این پیام گفته است: «مظلومانه جانش را ستاندند و در خیال خود چنین پنداشتنند که با ستادن جان از کالبد، هستی وی از بودن بازخواهد ایستاد. آنان نمیدانستند از خاکستر ژینا روحی تسخیرناپذیر و الهامبخش متولد خواهد شد.»
وی افزوده است: «داغ ژینا برای من ابدی است و اطمینان دارم که یاد او همچون ژاندارک ابدی خواهد بود.»
ژاندارک نام دختر جوان فرانسوی است که در نیمه اول قرن پانزدهم زندگی میکرد. او به عنوان قهرمان ملی فرانسه و قدیسه کلیسای کاتولیک شناخته میشود. در تاریخ فرانسه از وی به عنوان زن جوان پرهیزکاری یاد میکنند که در زمان حاکمیت پادشاه انگلیس بر فرانسه الهامهایی معنوی برای بازگرداندن تاج و تخت به ولیعهد فرانسه دریافت میکند و به این ترتیب تغییرات بسیار مهمی را در تاریخ این کشور رقم میزند و ولیعهد، شارل هفتم به عنوان پادشاه فرانسه به قدرت میرسد اما سرانجام به دست مخالفان پادشاه فرانسه به اتهام ارتداد، محکوم به مرگ میشود.
در این مراسم، افسون نجفی، خواهر حدیث نجفی از جانباختگان اعتراضات زن، زندگی، آزادی، مرسده شاهین از آسیبدیدگان چشم در این اعتراضات و صالح نیکبخت به نمایندگی از خانواده مهسا امینی، جایزه ساخاروف را دریافت کردند.
جایزه ساخاروف، هر ساله در ماه دسامبر به افراد یا گروههایی تعلق میگیرد که «زندگی خود را وقف دفاع از حقوق بشر و آزادی اندیشه» کردهاند.