Search
Asset 2

درس‌هایی از حملات موشکی جمهوری اسلامی ایران برای دفاع در برابر زرادخانه چین

تحلیلگران می‌گویند که حمله موشکی ایران به اسرائیل در ماه جاری و آوریل، قابلیت‌ها و کاستی‌های دفاع موشکی آمریکا و متحدانش را در جنگ احتمالی با چین نشان می‌دهد.
هشدار حمله موشکی ایران به اسرائيل، ۱ اکتبر ۲۰۲۴. (Leon Neal/Getty Images)

تحلیلگران می‌گویند که حمله موشکی ایران به اسرائیل در ماه جاری و آوریل، قابلیت‌ها و همچنین کاستی‌های دفاع موشکی ایالات متحده و متحدانش را در یک جنگ احتمالی در منطقه هند و اقیانوس آرام با چین نشان می‌دهد.

به نوشته خبرگزاری رویترز، اگرچه تفاوت‌های موجود بین دو سناریو وجود دارد، اما نزدیک به ۴۰۰ موشکی که جمهوری اسلامی ایران در سال جاری به سوی اسرائیل شلیک کرده، به ایالات متحده و چین ایده‌ای از کارایی و ناکارآمدی سیستم‌های دفاع موشکی می‌دهد.

به گفته «کالین کُه» از مدرسه مطالعات بین‌المللی «اس. راجاراتنام» در سنگاپور، نکته اصلی برای واشنگتن درباره حملات یکم اکتبر ایران – که بزرگ‌ترین نمونه از موشک‌های بالستیک شلیک‌شده در برابر دفاع‌های مدرن است – این است که موشک‌های پکن ممکن است به مراتب سخت‌تر از موشک‌های ایران قابل رهگیری باشند و نیاز به قابلیت پاسخگویی برای بازدارندگی یک حمله گسترده وجود دارد.

او گفته است که در آینده، احتمالاً باید بیشتر به سمت بازدارندگی از طریق مجازات حرکت کرد و تنها به دفاع‌ بسنده نکرد. به عبارت دیگر، یک کشور باید آماده باشد تا نه‌تنها دفاع کند بلکه به طور مؤثری به حملات پاسخ دهد تا از وقوع آنها جلوگیری کند.

انجام یک حمله گسترده برای چین دشوار است

رویترز با اشاره به اینکه سلاح‌های چین پیشرفته‌تر هستند، نوشته است که در حال حاضر، تهدید فوری برای بروز درگیری موشکی در منطقه هند و اقیانوس آرام وجود ندارد.

این رسانه افزود؛ فاصله‌ها به مراتب بیشتر از خاورمیانه است و همچنین، نقاط هدف در سراسر منطقه پراکنده هستند که انجام یک حمله گسترده را دشوارتر می‌کند.

«آنکیت پاندا» از بنیاد کارنگی برای صلح بین‌‌المللی در ایالات متحده‌ تاکید کرده است که پس از حمله جمهوری اسلامی ایران، تنها با آگاهی بیشتر درباره عملکرد سیستم‌های تهاجمی و دفاعی، می‌توان احتمال درگیری را کاهش داد.

او گفت: «هر نیروی نظامی که برنامه‌ریزی برای حملات موشکی بلندمدت داشته باشد، باید بر اساس اثرات احتمالی دفاع موشکی برنامه‌ریزی کند. البته، بدون وضوح در مورد عملکرد یک سیستم دفاع موشکی خاص، این موضوع می‌تواند به تشدید وضعیت منجر شود.»

توسعه تسلیحاتی آمریکا برای مقابله با چین

سیستم‌های دفاع هوایی و موشکی چندلایه اسرائیل – از سامانه دفاعی پیکان با برد بلند تا گنبد آهنین که برای مقابله با تهدیدات کندتر و دارای پیچیدگی کمتر طراحی شده است – متناسب با تهدیدات موشک‌های بالستیک هدایت‌شده از کشورهایی مانند ایران و حملات راکتی است.

به نوشته خبرگزاری رویترز، ایالات متحده در سال جاری سلاح‌های جدیدی را برای مقابله با چین در منطقه توسعه داده و مستقر کرده است.

دقت موشک دی‌اف-۲۶ چین، که فراوان‌ترین موشک بالستیک میان‌برد متعارف آن است، بر اساس برآورد پروژه دفاع موشکی مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی، حدود ۱۵۰ متر تخمین زده می‌شود.

موشک دی‌اف-۲۶ این کشور دقت کمتری دارد، اگرچه برخی از انواع آن دارای دقت ۵۰ متر هستند.

هر دو می‌توانند به اکثر اهداف ایالات متحده و متحدانش در منطقه ضربه بزنند. دی‌اف-۲۶ می‌تواند به گوام، محل تأسیسات نظامی بزرگ ایالات متحده برسد.

پنتاگون برآورد کرده است که چین ممکن است چند صد فروند از این موشک‌ها را داشته باشد.

برتری قابلیت تسلیحاتی چین نسبت به ایران

در مقایسه با چین، موشک‌های ایران مانند فاتح-۱ به طور نظری دقت بیشتری دارند – در حد ده‌ها متر – اما برد بسیار کمتری دارند.

تعداد این موشک‌های جدید به صورت عمومی اعلام نشده است، اما ژنرال مک‌کنزی از نیروی هوایی ایالات متحده سال گذشته به کنگره گفت که ایران بیش از ۳۰۰۰ موشک بالستیک از انواع مختلف دارد.

به گفته مالکوم دیویس، تحلیلگر ارشد موسسه سیاست‌های استراتژیک استرالیا، توانایی‌های چین از جهات دیگر برتری بیشتری نسبت به ایران دارد.

حملات موشکی چین به احتمال زیاد با حملات ضد ماهواره‌ای و جنگ سایبری هماهنگ خواهد شد که هر دو به منظور پیچیده‌تر کردن دفاع طراحی شده‌اند.

دیویس گفت: «سیستم‌های دفاع هوایی و موشکی یکپارچه غربی در هند و اقیانوس آرام با دشواری بیشتری در برابر یک حمله موشکی بزرگ چین، که شامل صدها یا حتی هزاران موشک است، نسبت به آنچه که ایرانی‌ها قادر به انجام آن هستند، عمل خواهند کرد.»

نیروی نظامی چین روز دوشنبه یک دور جدید از مانورهای جنگی را در نزدیکی تایوان آغاز کرد.

یک منبع امنیتی تایوانی گفت که تا کنون نشانه‌ای از شلیک موشک وجود ندارد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی