اتحادیه اروپا، گروههای حقوق بشری و اوکراین از مغولستان خواستند حکم بازداشت بینالمللی پوتین را اجرا کند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز سهشنبه با استقبال گرم رئیسجمهور مغولستان مواجه شد و این کشور به درخواستهای بینالمللی مبنی بر بازداشت او به اتهام جنایات جنگی در جنگ اوکراین بیتوجهی کرد.
پوتین به محض پیاده شدن از خودروی خود در اولانباتور، پایتخت مغولستان، با اوخناگین خورلسوخ، رئیسجمهور مغولستان، دیدار کرد.
براساس ترجمه گزارش وبسایت کرملین، پوتین به خورلسوخ گفت: «رابطه با مغولستان جزو اولویتهای سیاست خارجی ما در آسیا است. آنها در مشارکت راهبردی جامع به سطوح بالایی رسیدهاند.»
پوتین افزود که روابط روسیه و مغولستان در تمام زمینهها از جمله حوزه سیاسی و مسائل اقتصادی در حال توسعه است.
به گزارش رسانههای دولتی روسیه، خورلسوخ گفت که از سفر پوتین خشنود است. اسناد انتشاریافته در وبسایت کرملین نشان میدهند که رهبران دو کشور چند قرارداد دوجانبه نیز امضا کردهاند.
به گزارش رسانههای دولتی، خورلسوخ گفت: «در چهار تا پنج سال گذشته، کشورها و مردمان ما بهطور مشابه بر مشکلاتی که در این دوره پیش آمده غلبه کردهاند.»
حکم بازداشت دیوان کیفری بینالمللی که سال گذشته علیه پوتین صادر شد، ۱۲۴ کشور عضو این دادگاه از جمله مغولستان را موظف میکند که رئیسجمهور روسیه را درصورت سفر به خاک خود بازداشت و برای محاکمه به لاهه بفرستند.
مقامات اوکراینی، اتحادیه اروپا و چندین گروه حقوق بشری از مغولستان خواستند رهبر روسیه را بازداشت کند. قبل از ورود پوتین به خاک این کشور، مغولستان هیچ اظهارنظری در اینباره نکرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، هفته گذشته به خبرنگاران گفت که مسکو نگران اقدامات مرتبط با حکم قضایی در مغولستان نیست، زیرا تمام جوانب این دیدار از قبل مورد بررسی قرار گرفتهاند.
دولت مغولستان در زمینه انرژی به روسیه و از نظر اقتصادی به دو کشور همسایه روسیه و چین متکی است. این کشور که چندین دهه کمونیست بود، قبل از گذار به دموکراسی و اقتصاد مبتنی بر بازار در دهه ۱۹۹۰، روابط نزدیکی با اتحاد جماهیر شوروی داشت.
در بیانیه جداگانهای که پوتین در ۳ سپتامبر منتشر کرد، از این گفت که حدود ۹۰ درصد گازوئیل و گاز مورد نیاز مغولستان از طریق روسیه تأمین میشود. مغولستان در مسیر خط لوله بزرگی قرار دارد که روسیه میخواهد برای انتقال گاز طبیعی خود از منطقه یامال به چین بسازد.
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه و رئیسجمهور سابق این کشور، در پستی در شبکههای اجتماعی در ۳ سپتامبر از حکم غیرقانونی دادگاه کیفری بینالمللی انتقاد کرد و گفت که فقط «عدهای دیوانه» در پی اجرای آن هستند.
«ضربهای سنگین»
هیورهی تیخی، سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «عدم پایبندی به حکم دادگاه کیفری بینالمللی، ضربهای سنگین به دادگاه کیفری بینالمللی و نظام عدالت کیفری بینالمللی است.»
او گفت: «مغولستان به یک متهم جنایتکار اجازه داد تا از چنگ عدالت فرار کند و بدین ترتیب در جنایات جنگی او شریک است. ما با شرکای خود همکاری خواهیم کرد تا مطمئن شویم که این کار برای اولانباتور عواقبی خواهد داشت.»
حکم دادگاه کیفری بینالمللی پوتین را به اخراج غیرقانونی صدها کودک از اوکراین متهم کرده است. کرملین این اتهام را رد کرده و گفته که با انگیزه سیاسی مطرح شده است.
اتحادیه اروپا در بیانیهای اعلام کرد از اینکه مغولستان به تعهدات دیوان بینالمللی کیفری عمل نکرده «متأسف» است و افزود که «از تلاشها برای اطمینان از پاسخگویی کامل در قبال جنایات جنگی و دیگر جنایات فاحش در ارتباط با جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین بهطور جدی حمایت خواهد کرد.»
در این بیانیه آمده است: «اتحادیه اروپا از تحقیقات دادستان دیوان کیفری بینالمللی در اوکراین حمایت میکند و خواستار همکاری کامل تمام کشورهای عضو است. اتحادیه اروپا بر حمایت خدشهناپذیر خود از دیوان کیفری بینالمللی و استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین در مرزهای بینالمللی رسمی خود تأکید میکند.»
حدود ۱۲۰ کشور بیش از دو دهه پیش اساسنامه دیوان کیفری بینالمللی را امضا کردند، اما چندین کشور- از جمله آمریکا، روسیه، چین، هند، اسرائیل و دیگران- به آن نپیوستهاند.
دیوان کیفری بینالمللی در اوایل سال جاری متعاقب اطلاعیه دادستان ارشد این دادگاه مبنی بر صدور حکم قضایی علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، وزیر دفاع اسرائیل و رهبران حماس، جنجال به راه انداخت.
مقامات آمریکایی علناً اطلاعیه دیوان بینالمللی کیفری را محکوم کردند.