مسئول امور کنترل تسلیحات روسیه روز جمعه، ۲۷ دسامبر به دولت جدید دونالد ترامپ هشدار داد که روسیه در حال بررسی طیف وسیعی از امکانها برای آزمایش هستهای است و از سرگیری این آزمایشها پیامدهای خطرناکی میتواند به همراه داشته باشد.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه و مسئول امور کنترل تسلیحات در مصاحبهای با روزنامه کامرسانت روسیه با بیان این مطلب گفته است: «وضعیت بینالمللی در حال حاضر بهشدت دشوار است و سیاست ایالات متحده در ابعاد مختلف آن، امروز نسبت به ما بسیار خصمانه است.»
او افزود که دونالد ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود موضعی «رادیکال» در مورد معاهده جامع منع آزمایش هستهای اتخاذ کرده بود.
در سال ۲۰۲۳، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بهطور رسمی تصویب معاهده جامع منع آزمایش هستهای توسط روسیه را لغو کرد.
همچنین رئیسجمهور روسیه در ماه نوامبر امسال با تایید دکترین جدید هستهای، غرب را به حمله هستهای تهدید کرد.
اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۹۰ آخرین آزمایش اتمی خود را انجام داد و بعد از این تاریخ، روسیه آزمایش هستهای انجام نداده است.
رویترز گزارش داده است که از سرگیری آزمایشهای هستهای توسط دو قدرت بزرگ هستهای جهان، تقریباً ۸۰ سال پس از اولین آزمایش هستهای ایالات متحده در آلاموگوردو، نیومکزیکو، در ژوئیه ۱۹۴۵، میتواند دورانی جدید و ناپایدار را آغاز کند.
روسیه، ایالات متحده و چین در حال انجام نوسازیهای عمدهای در زرادخانههای هستهای خود هستند، درست در زمانی که معاهدات کنترل تسلیحات دوران جنگ سرد میان اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده در حال فروپاشی است.
واشنگتن پست در سال ۲۰۲۰ گزارش داد که در دور اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ، بحثها و گفتگوهایی در دولت او درباره امکان انجام آزمایش هستهای مطرح شده بود.
معاهده جامع منع آزمایش هستهای در سال ۱۹۹۶ توسط روسیه امضا و در سال ۲۰۰۰ تصویب شد. ایالات متحده نیز این معاهده را در سال ۱۹۹۶ امضا کرد، اما تاکنون آن را تصویب نکرده است.
براساس گزارشهای رسمی، روسیه با داشتن ۴۳۰۰ سلاح هستهای، بیشترین سلاح هستهای جهان را دارد. آمریکا با داشتن ۴۰۰۰ سلاح هستهای دومین کشور دارنده بیشترین سلاح هستهای محسوب میشود.