Search
Asset 2

مقام سازمان جهانی بهداشت: ام‌پاکس کووید-۱۹ جدید نیست و احتمال قرنطینه دور از ذهن است

یک مقام سازمان جهانی بهداشت درباره ام‌ پاکس گفت که این ویروس شبیه کووید-۱۹ نیست و احتمال قرنطینه یا اقدامات مشابه دور از ذهن است. سویه فرعی کلاد ۱ ام ‌پاکس که کلاد ۱ب نامیده می‌شود، باعث نگرانی جهانی شده است.
بخش واکسیناسیون ام‌پاکس بیمارستانی در پاکستان، ۲۰ آگوست ۲۰۲۴. (ABDUL MAJEED/AFP via Getty Images)

یک مقام سازمان جهانی بهداشت حدود یک هفته پس از اعلام وضعیت اضطراری درباره ام‌پاکس گفت که این ویروس شبیه کووید-۱۹ نیست و احتمال قرنطینه یا اقدامات مشابه دور از ذهن است.

هانس کلوگه، مدیر منطقه‌ای سازمان جهانی بهداشت در اروپا، روز سه‌شنبه در یک کنفرانس خبری زنده گفت: «آیا قرار است در منطقه اروپایی سازمان جهانی بهداشت قرنطینه شویم و با یک کووید-۱۹ جدید سروکار داشته باشیم؟ پاسخ واضح است: خیر. دو سال پیش به لطف تعامل مستقیم با جوامع مردانی که با دیگر مردان رابطه جنسی داشتند، ام‌پاکس را در اروپا کنترل کردیم.»

سازمان جهانی بهداشت می‌گوید برای بررسی این‌که آیا شیوع ام‌پاکس یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین‌المللی است، تشکیل جلسه خواهد داد.
زخم ناشی از عفونت آبله میمون. (ERNESTO BENAVIDES/AFP via Getty Images)

ام‌پاکس یا آبله میمون یک عفونت ویروسی است که با ضایعات چرک‌آلود و علائمی شبیه آنفلوانزا همراه است. این عفونت معمولاً خفیف است اما می‌تواند کشنده هم باشد.

مقامات می‌گویند که سویه فرعی کلاد ۱ ام‌پاکس که کلاد ۱ب نامیده می‌شود، باعث نگرانی جهانی شده است، زیرا از طریق تماس نزدیک به راحتی منتقل می‌شود. شیوع این سویه هفته گذشته در سوئد تأیید شد و با توجه به شیوع فزاینده آن در آفریقا، اولین نشانه شیوع بیماری در خارج از این قاره محسوب می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت شیوع اخیر این بیماری را یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی با نگرانی بین‌المللی دانست. سویه کلاد ۱ از سال گذشته از جمهوری دموکراتیک کنگو شیوع پیدا کرد و گزارشاتی مبنی بر شناسایی این ویروس در ده‌ها کشور آفریقایی منتشر شده است.

کلوگه گفت که تمرکز روی سویه جدید کلاد ۱ به مبارزه با سویه خفیف‌تر کلاد ۲ که از سال ۲۰۲۲ در سطح جهان شیوع پیدا کرده کمک می‌کند و به اروپا اجازه می‌دهد که واکنش خود را از طریق توصیه‌های بهداشتی و نظارت بهتر بهبود بخشد.

در جریان شیوع سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، مقامات در آمریکا و سراسر جهان هشدار دادند که این ویروس عمدتاً در مردانی که با دیگر مردان ارتباط جنسی دارند در حال گسترش است. اما سازمان جهانی بهداشت و دیگر آژانس‌ها مانند مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا در مورد کلاد ۱ب که سویه حاد این بیماری است، هشدار مشابهی صادر نکرده‌اند.

(Wikimedia)

کلوگه افزود: «هر ماه حدود ۱۰۰ مورد جدید از ابتلا به سویه کلاد ۲ ام‌پاکس در اروپا گزارش می‌شود. به گزارش سازمان ملل، کنگو در سال ۲۰۲۴ گزارش داد که ۱۵ هزار و ۶۰۰ مورد ابتلا به ام‌پاکس و ۵۴۰ مورد مرگ‌و‌میر داشته است.»

ام‌پاکس از طریق تماس فیزیکی نزدیک از جمله ارتباط جنسی انتقال می‌یابد، اما برخلاف همه‌گیری‌های جهانی قبلی مانند کووید-۱۹ هیچ مدرکی وجود ندارد که بگوییم از طریق هوا نیز منتقل می‌شود.

کلوگه روز دوشنبه گفت: «ما می‌توانیم و باید به کمک هم با ام‌پاکس مقابله کنیم. پس آیا تصمیم می‌گیریم سامانه‌هایی را برای کنترل و پاکسازی ام‌پاکس در سطح جهان راه بیندازیم؟ یا از نو وارد چرخه وحشت و سهل‌انگاری خواهیم شد؟ شکل پاسخ ما در شرایط فعلی و سال‌های آتی، آزمونی حیاتی برای اروپا و جهان خواهد بود.»

تاریک جاسارویچ، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت، گفت که مقامات بهداشتی باید در قبال شیوع کلادهای جدید و مسری‌تر یا مواردی که شکل سرایت متفاوتی دارند، هوشیار و انعطاف‌پذیر باشند اما توصیه‌ای برای پوشیدن ماسک وجود ندارد.

متعاقب اعلام وضعیت اضطراری بهداشت عمومی توسط سازمان جهانی بهداشت در مورد بیماری ام‌پاکس یا آبله میمون، سهام شرکت داروسازی باوارین نوردیک وارد یک روند صعودی شد.
واکسیناسیون آبله میمون در ایالت لس آنجلس، آمریکا در کتابخانه وست هالیوود، ۳ آگوست ۲۰۲۲ (Mario Tama/Getty Images)

اطلاعیه جدید مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا درباره ام‌پاکس

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا در اطلاعیه اواخر هفته گذشته خود گفت که خطر ام‌پاکس در آمریکا فعلاً ناچیز است و تاکنون هیچ موردی از ابتلا به کلاد ۱ در این کشور گزارش نشده است.

آژانس بهداشت فدرال گفت: «خطر ام‌پاکس که در جمهوری دموکراتیک کنگو شایع است، برای عموم مردم آمریکا بسیار ناچیز است. با این‌حال، تأکید می‌شود که وضعیت فعلی ممکن است با انتشار اطلاعات بیشتر یا مشاهده سویه کلاد ۱ در خارج از آفریقا تغییر کند.»

این بدین دلیل است که تعداد انگشت‌شماری با پروازهای تجاری مستقیم از کنگو یا کشورهای هم‌جوار به آمریکا سفر کرده‌اند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی