شبکه خبری «انبیسی» به نقل از چهار منبع مطلع گزارش داد که مذاکراتی غیرمستقیم میان مقامهای حکومت ایران و آمریکا برای تبادل زندانیان دو کشور در جریان است و در صورت نهاییشدن این مذاکره، جمهوری اسلامی به پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی دست خواهد یافت.
سه منبع آگاه از این مذاکرات گفتهاند، طرفین در حال بررسی متنی هستند که قبلاً موردبحث قرار گرفته بود و مربوط به سال ۲۰۲۱ است که میتواند شامل تبادل احتمالی زندانیان و آزادسازی میلیاردها دلار وجوه ایران در بانکهای کره جنوبی باشد که در حال حاضر به دلیل تحریمهای ایالات متحده مسدود شدهاند.
متن پیشنهادی به ایران اجازه دسترسی به این منابع مالی را میدهد، اما فقط برای خرید غذا، دارو یا سایر اهداف بشردوستانه که مطابق با تحریمهای موجود آمریکا علیه ایران است.
این منابع میگویند، در این گفتگوها، دیپلماتهای آمریکایی و ایرانی تدابیر ممکن را برای نحوه انتقال وجوه مسدود شده به کشور ثالثی مانند قطر که احتمالاً بر این انتقال نظارت میکند، بررسی کردهاند.
بر اساس گزارش «انبیسی» قطر و بریتانیا نقش میانجی در این مذاکرات ایفا میکنند.
این در حالی است که رابرت مالی، نماینده ویژه امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه از دیدار خود با مقامهای عمان و قطر و گفتگو درباره ایران خبر داد.
همچنین محمد بن عبدالرحمان آلثانی، وزیر امور خارجه قطر در ۹ بهمنماه با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود دیدار کرد. یک منبع آگاه گفت، در این دیدار، هیئت قطری «پیامهایی را از سوی آمریکا به ایرانیها رسانده که حاوی نکاتی در مورد آزادی زندانیان بوده است.»
این اقدام کاخ سفید پس از آن صورت میگیرد که ماهها مذاکرات با هدف احیای توافق هستهای برجام متوقف شده و دولت آمریکا تحریمهای جدیدی را علیه تهران به دلیل تحویل هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه اعمال کرده است.
در حال حاضر حداقل سه شهروند ایرانی – آمریکایی و تعداد نامعلومی از ایرانیهای دارای اقامت دائم آمریکا در ایران زندانی هستند.
مبادله زندانیان که منجر به آزادسازی برخی از منابع مالی مسدود شده ایران بهدلیل تحریمهای آمریکا میشود، ممکن است باعث انتقاد شدید برخی از قانونگذاران در واشنگتن، بهویژه جمهوریخواهانی شود که قبلاً بایدن را به عدم اتخاذ مواضع بهاندازه کافی سخت در قبال جمهوری اسلامی متهم کردهاند.
اما علی واعظ، مدیر پروژه ایران در اندیشکده گروه بینالمللی بحران، به انبیسی گفته عدم موفقیت در آزادی آمریکاییهای زندانی میتواند خطرات سیاسی در پی داشته باشد.
واعظ گفت: «هرگونه معامله با جمهوری اسلامی هدف انتقاد قرار خواهد گرفت. اما رها کردن گروگانهای آمریکایی نیز بدون هزینه نخواهد بود.»