Search
Asset 2

خطر نشست زمین تخت‌‌‌‏جمشید را تهدید می‌‌‌‏کند

(John Moore/Getty Images)
برداشت بیش‌‌‌‏ازحد آب از سفره‌‌‌‏های زیرزمینی در استان فارس، منجر به نشست مناطقی از«تخت‌‌‌‏جمشید»، عظیم‌‌‌‏ترین بنای سنگی جهان، شده است.(John Moore/Getty Images)


برداشت بیش‌‌‌‏ازحد آب از سفره‌‌‌‏های زیرزمینی در استان فارس، منجر به نشست مناطق وسیعی از این استان، از جمله «تخت‌‌‌‏جمشید»، عظیم‌‌‌‏ترین بنای سنگی جهان، شده است.

به‌گزارش خبرگزاری مهر، بروز خشکسالی‌‌‌‏های مکرر در سال‌‌‌‏های اخیر که افزایش استفاده از آب‌‌‌‏های‌‌‌‏ زیرزمینی را به‌‌‌‏دنبال داشته، سبب نشست بخش وسیعی از محوطه‌‌‌‏ی تخت‌‌‌‏جمشید شده است.

به گفته‌‌‌‏ی کارشناسان، براثر این نشست شکافی به طول ۲۰۰ متر در این منطقه پدید آمده که موجب نگرانی کارشناسان میراث فرهنگی بابت آسیب‌‌‌‏های احتمالی شده است.

این پدیده که به «فروچاله» معروف است، چندی پیش در محوطه‌‌‌‏ی تاریخی «نقش‌‌‌‏رستم» در نزدیکی شهرستان مرودشت نیز اتفاق افتاد.

پروفسور «عزت‌‌‌‏الله رئیسی» پژوهشگر، زمین‌‌‌‏شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز، درباره‌‌‌‏ی این رخداد‌‌‌‏ گفت: «محوطه‌‌‌‏های میراث جهانی تخت‌‌‌‏جمشید و نقش‌‌‌‏رستم هویت ملت ایران هستند و باید در برابر هرگونه خطرات احتمالی، چه درحال و چه در آینده حفظ شوند. یکی از این خطرات پدیده‌‌‌‏‌‌‌‏ی نشست زمین است که تحت تأثیر فعالیت‌‌‌‏های انسانی از قبیل برداشت بی‌‌‌‏رویه‌‌‌‏ی آب زیرزمینی می‌‌‌‏تواند رخ دهد.»

به عقیده‌‌‌‏ی پروفسور رئیسی، پدیده‌ی نشست در این نقطه از استان فارس در فاصله‌ی سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸ اتفاق افتاده؛ اما در سال ۱۳۹۱ خود را نشان داده و اکنون در فاصله‌ی ۲۰۰ متری از محوطه‌ی اصلی تخت جمشید، شکافی موازی به طول نزدیک به ۲۰۰ متر، عرض ۱ متر و عمق حداکثر ۱ متر ایجاد شده است.

این پژوهشگر همچنین اظهار داشت: «برای پیش‌‌‌‏گیری از نشست، تنها راه جلوگیری از افت سطح آب زیرزمینی است که مستلزم مسدود کردن چاه‌‌‌‏های غیرمجاز، نصب کنتور هوشمند برای کنترل برداشت آب، افزایش راندمان آبیاری، عدم حفر چاه جدید و جلوگیری از کف‌‌‌‏شکنی چاه‌‌‌‏های موجود است.»

اپک‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی