شی جین پینگ، رهبر چین، روز گذشته با همتای روس خود ولادیمیر پوتین در پکن دیدار کرد و طی این دیدار این دو از یکدیگر به عنوان دوستان «قدیمی» و «عزیز» یاد کرده و از عمیقتر شدن «اعتماد متقابل سیاسی» بین خود استقبال کردند.
در این دیدار همچنین رهبر روسیه طرح ابتکار یک کمربند و یک جاده شی جین پینگ را به دلیل نقش احتمالی آن در ترویج «جهانی منصفانه و چندقطبی» و نظم نوین جهانی ستود.
ولادیمیر پوتین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، کمتر از سه هفته پس از اعلام شراکت بدون محدودیت با چین در روز افتتاحیه المپیک زمستانی در پکن، دستور حمله به اوکراین را صادر کرد. از آن زمان، آقای شی از محکوم کردن این حمله خودداری کرده و از توصیف اقدامات مسکو به عنوان تهاجم خودداری کرده است.
در مقابل، حزب کمونیست چین ایالات متحده را بهخاطر تحریک درگیریها سرزنش کرده و تجارت خود را با روسیه گسترش داده است و برای مسکو در شرایطی که تحت تحریمهای غرب قرار گرفته است، راه نجاتی حیاتی فراهم کرده است.
پوتین در ابتدای دیدار به آقای شی جین پینگ گفت که گردش تجاری بین دو همسایه از ۲۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است. او در این دیدار با اشاره به آنچه که «شرایط دشوار کنونی» خواند گفت که هماهنگی نزدیک در سیاست خارجی بین دو کشور «به صورت ویژه لازم است.»
بر اساس ویدئوهای منتشر شده توسط رسانههای دولتی چین، آقای شی با خطاب قرار دادن پوتین به عنوان «دوست قدیمی» خود، خاطرنشان کرد که آنها در دهه گذشته ۴۲ بار ملاقات و «یک رابطه کاری خوب و یک دوستی عمیق» ایجاد کردهاند.
آقای شی گفت که «اعتماد متقابل سیاسی» دو کشور در حال تعمیق است و هماهنگی استراتژیک بین این دو حکومت را «نزدیک و مؤثر» توصیف کرد.
بر اساس گزارش رسانههای دولتی چین از گفتگوهای این دو، آقای شی دوباره بر حمایت رژیم خود از روسیه در حفاظت از حاکمیت ملی، امنیت و منافع توسعه تأکید کرد. در مقابل آقای پوتین از ادعاهای ارضی حزب کمونیست چین در مورد تایوان حمایت کرد.
محور شرارت جدید
چنگ چین مو، کارشناس روسیه و روابط بینالملل در دانشگاه تامکانگ تایوان، با اشاره به سخنان پوتین و شی جین پینگ عنوان کرد که اظهارات هر دو رهبر پیام روشنی را ارسال میکند که «محور شرارت» جدیدی شکل گرفته است.
آقای چنگ به اپک تایمز گفت: «این محور شرارت جدید شامل کرملین، حزب کمونیست چین، کره شمالی و تهران به دنبال به چالش کشیدن اتحادی است که توسط دموکراسیهای غربی تشکیل شده است.»
به گفته او: «به عبارت دیگر، اساساً یک جنگ سرد جدید ظهور کرده است.»
کارشناسان مدتهاست در مورد هدف چین برای ایجاد نظم نوین جهانی هشدار دادهاند. در سال ۲۰۲۰، نادژ رولان،یکی از اعضای برجسته در دفتر ملی تحقیقات آسیایی، در مقاله ای نوشت که طرح ابتکار یک کمربند و یک جاده «ستون ستون فقرات نظم جهانی جدیدی است که رهبری چین به دنبال تحقق آن است.»
خانم رولان عنوان کرد: «اجزای مختلف طرح ابتکار یک کمربند و یک جاده برای تقویت نفوذ بلندمدت چین در جهان در حال توسعه و نوظهور استفاده میشود و بر اساس استراتژی فرصتطلبانه و برای به حداکثر رساندن قدرت رژیم کمونیستی چین هدایت میشود.»
او از ایالات متحده خواست تا در حیاط خلوت چین با این رژیم مقابله کند. او گفت: «اگر پکن در شرق آسیا تحت کنترل باشد، توانایی کمتری برای گسترش نفوذ خود در سایر مناطق جغرافیایی یا ایجاد یک حوزه نفوذ گسترده چین محوری خواهد داشت.»