Search
Asset 2

سفر پوتین به ویتنام با انتقاد آمریکا همراه شد

ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه پس از امضای پیمان دفاعی با رهبر کره شمالی، در آخرین توقف تور آسیایی خود وارد ویتنام شد. این سفر با انتقاد ایالات متحده مواجه شده است.
ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه و فام مین چین نخست‌وزیر ویتنام در ۲۰ ژوئن ۲۰۲۴ با هم وارد دفتر دولتی در هانوی شدند. (LUONG THAI LINH/POOL/AFP via Getty Images)

رئیس‌جمهور روسیه پس از امضای پیمان دفاعی با رهبر کره شمالی، در آخرین توقف تور آسیایی خود وارد ویتنام شد. این سفر با انتقاد ایالات متحده مواجه شده است.

ولادیمیر پوتین در فرودگاه هانوی از سوی «تران هونگ ها»، معاون نخست‌وزیر ویتنام و «لو هوآی ترانگ»، دیپلمات ارشد مورد استقبال قرار گرفت.

به نوشته روزنامه گاردین، این سفر با انتقاد ایالات متحده از شرکای تجاری اصلی ویتنام، مواجه شده  و آمریکا هشدار داده است که خطر عادی‌سازی «نقض آشکار قوانین بین المللی» توسط روسیه را در پی دارد.

سخنگوی سفارت آمریکا در هانوی پیش از این سفر هشدار داد که «هیچ کشوری نباید برای پوتین زمینه‌ای فراهم کند تا جنگ تجاوزکارانه خود را ترویج کند و به او اجازه دهد تا جنایات خود را عادی کند.»

 پوتین موضع ویتنام در قبال اوکراین را تحسین کرد

خبرگزاری روسی تاس نوشت که پوتین قرار است درباره همکاری در «تجارت و حوزه‌های اقتصادی، علمی، فناوری و بشردوستانه» و همچنین تبادل نظر درباره موضوعات کلیدی بین‌المللی و منطقه‌ای گفتگو کند.

بر اساس گزارشی که همزمان با سفر پوتین در روزنامه حزب کمونیست ویتنام «نهان دان» منتشر شد، او، ویتنام را به دلیل حمایت از «روشی عملی برای حل بحران» در اوکراین تحسین کرد.

گاردین نوشت که رهبری ویتنام طرفدار به اصطلاح «دیپلماسی بامبو» است که در نوسان است و از موضع‌گیری در مناقشات بین المللی از جمله در رابطه با اوکراین، و رقابت بین ایالات متحده و چین اجتناب می‌کند.

سال گذشته، نگوین فو ترونگ، رهبر حزب کمونیست ویتنام، میزبان جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا بود و روابط خود را با واشنگتن، و همچنین با استرالیا و ژاپن ارتقا داد.

سفر پوتین به ویتنام بازتاب روابط تاریخی دو کشور

به نوشته گاردین، تحلیلگران این سوال را مطرح کردند که آیا این سفر برای ویتنام سود ملموسی به همراه خواهد داشت یا خیر. آنها می‌گویند که این بازتابی از روابط تاریخی دو کشور است.

روسیه دوست دیرینه هانوی است و پوتین در ویتنام مورد استقبال گرم قرار گرفت، جایی که بسیاری هنوز حمایت اتحاد جماهیر شوروی از ویتنام در جنگ‌های گذشته علیه فرانسه و ایالات متحده را به خاطر دارند. اتحاد جماهیر شوروی سابق یکی از اولین کشورهایی بود که با دولت هوشی مین ویتنام روابط دیپلماتیک برقرار کرد.

روسیه مقصد اصلی تجارت برای ویتنام نیست و تحریم های ایالات متحده علیه روسیه به این معنی است که احتمال مرادوه اقتصادی در سطح بالا، کم است.

تجارت بین دو کشور در سال ۲۰۲۲ فقط ۳/۵ میلیارد دلار بود که بسیار کمتر از تجارت ۱۷۵ میلیارد دلاری ویتنام با چین و ۱۲۳ میلیارد دلاری با ایالات متحده است.

با این حال، چین و ویتنام روابط قوی انرژی با شرکت‌های روسی دارند که در حوزه نفت و گاز ویتنام در میادین دریای چین جنوبی – مناطقی که چین نیز ادعای مالکیت آنها را دارد – فعالیت می‌کنند.

روسیه همچنین بزرگترین تامین کننده تسلیحات به ویتنام است، اگرچه انتقال تسلیحات در سال‌های اخیر به ویژه پس از حمله روسیه به اوکراین کاهش یافته است.

پوتین به دنبال تقویت روابط در جنوب شرقی آسیا

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت که ولادیمیر پوتین در سفر رسمی روز پنجشنبه به دنبال تقویت روابط با شریک دیرینه خود ویتنام است. این سفر در شرایطی صورت می‌گیرد که مسکو به دلیل اقدامات نظامی خود در اوکراین با انزوای بین‌المللی فزاینده‌ای مواجه است.

پوتین امروز وارد کاخ ریاست جمهوری ویتنام شد و در آنجا او با رئیس‌جمهور  جدید ویتنام دست داد و او را در آغوش گرفت. رهبر روسیه همچنین قرار است بعداً با دبیرکل حزب کمونیست نگوین فو ترونگ – قدرتمندترین سیاستمدار ویتنام – و سایر مقامات دیدار کند.

به گزارش رسانه های رسمی ویتنام، گنادی اس. بزدتکو، سفیر روسیه در ویتنام، روز چهارشنبه گفت که روسیه مایل به حفظ «همکاری نزدیک و موثر» در زمینه انرژی، صنعت، فناوری، آموزش، امنیت و تجارت است.

به نوشته آسوشیتدپرس، از آخرین سفر پوتین به ویتنام در سال ۲۰۱۷، موارد زیادی تغییر کرده است. روسیه اکنون با مجموعه‌ای از تحریم‌های آمریکا به دلیل تهاجم خود به اوکراین مواجه است.

در سال ۲۰۲۳، دادگاه کیفری بین المللی در لاهه حکم بازداشت پوتین را به دلیل جنایات جنگی صادر کرد. کرملین آن را «باطل و بی اعتبار» خواند و تاکید کرد که مسکو صلاحیت دادگاه را به رسمیت نمی‌شناسد.

تلاش روسیه برای شکستن انزوای بین‌المللی

نگوین خاک جیانگ، تحلیلگر موسسه ISEAS-Yusof Ishak سنگاپور گفت که سفرهای اخیر پوتین به چین و اکنون کره شمالی و ویتنام تلاش‌هایی برای «شکستن انزوای بین المللی» است.

گیانگ افزود که در عین حال، روسیه به دو دلیل برای ویتنام مهم است: این کشور بزرگترین تامین‌کننده تجهیزات نظامی برای این کشور جنوب شرق آسیا است و فناوری‌های اکتشاف نفت روسیه به حفظ ادعاهای حاکمیتی این کشور در دریای مورد مناقشه چین جنوبی کمک می‌کند.

هانوی و مسکو از سال ۱۹۵۰ روابط دیپلماتیک داشتند و امسال  سی‌اُمین سالگرد انعقاد «روابط دوستانه» بین ویتنام و روسیه است.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی