مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ضمن ابراز نگرانی درباره انباشت اورانیوم غنیشده توسط جمهوری اسلامی، از احتمال ازسرگیری مذاکرات در این زمینه خبر داد.
رافائل گروسی، در مصاحبهای ویژه با شبکه «العربیه» ضمن پرداختن به موضوعات مهم هستهای جهان و ایران، نگرانیهای خود را در خصوص ادامه انباشت اورانیوم با غنای بالا توسط حکومت ایران ابراز کرد.
گروسی عنوان کرد که پاسخهایی از مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران دریافت کرده است که میتواند به عنوان نشانهای از احتمال ازسرگیری گفتگوها برای اطمینان از ماهیت صلحآمیز فعالیتهای هستهای ایران تلقی شود.
او همچنین بر لزوم افزایش شفافیت و همکاری بیشتر از سوی جمهوری اسلامی بهویژه با توجه به پیشرفتهای ایران در زمینه تواناییهای هستهای تأکید کرد.
رافائل گروسی اواسط ماه ژوئن طی مصاحبه با یک روزنامه روسی گفته بود که کشورها باید به دیپلماسی بازگردند، زیرا برنامه جامع اقدام مشترک فعلی برای محدود کردن برنامه هستهای ایران (برجام) «فقط روی کاغذ وجود دارد و معنایی ندارد.»
طی روزهای گذشته، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشهای جدید خود اعلام کرد که ایران همچنان به غنیسازی اورانیوم با خلوص بالا ادامه میدهد و با وجود قطعنامهای که در آخرین نشست شورای حکام این سازمان تصویب شد، همکاری خود را با این نهاد بینالمللی بهبود نداده است.
بر اساس گزارش رویترز، با وجود قطعنامهای که در نشست سهماهه شورای حکام آژانس در ماه ژوئن به تصویب رسید، دیپلماسی هستهای به دلیل انتخاب رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، و انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر، عمدتاً متوقف شده است.
اواسط ماه ژوئن، سران هفت کشور صنعتی دنیا بار دیگر به جمهوری اسلامی درباره تبعات ادامه غنیسازی اورانیوم در ایران هشدار دادند.
همزمان وبسایت وزارت امور خارجه ایالات متحده درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران به نقل از متیو میلر نوشت که ایران قصد دارد به توسعه برنامه هستهای خود به روشهایی ادامه دهد که هدف صلحآمیز معتبری نداشته باشد.
اوایل همان ماه، شورای حکام آژانس انرژی اتمی علیرغم مخالفت چین و روسیه، قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان علیه فعالیتهای هسته جمهوری اسلامی را تصویب کرد.
این شورا چهارشنبه پنجم ژوئن در مصوبه خود که ۲۰ نفر از اعضا به آن رای موافق و ۱۲ عضو رای ممتنع دادند، از جمهوری اسلامی خواسته بود که بدون اتلاف وقت با بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و مانع از بازدید و نظارات بازرسان این آژانس به فعالیتهای هستهای خود نشود.
سه کشور بریتانیا فرانسه و آلمان نیز در بیانیهای به شورای حکام درباره این قطعنامه گفتند که این شورا برای پاسخگو کردن ایران در قبال تعهدات قانونیاش بسیار دیر عمل کرده است و ایران باید به طور کامل و بیابهام با آژانس همکاری کند.