«مدیرکل دفتر بررسی و مقابله با آلودگیهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست» نسبت به کاهش تراز آب دریای خزر و عواقب آن در سالهای آینده هشدار داد.
«امید صدیقی» در گفتگو با خبرگزاری «ایسنا» با اشاره به تاریخچه نوسانات تراز آب دریای خزر بیان کرد: «نوسانات سطح آب در این دریا یک پدیده طبیعی است که در ۵۰۰ سال اخیر نیز مشاهده شده است. اما از سال ۱۳۷۴ به بعد، کاهش تراز آب شدت گرفته و به نگرانیهای جدی منجر شده است.»
صدیقی تصریح کرد که طی سالهای اخیر، ساحلنشینان در مناطق شمالی شاهد عقبنشینی آب دریا بودهاند، به طوری که در برخی نقاط، بنادر و تأسیسات ساحلی در معرض خطر قرار گرفتهاند.
او عنوان کرد که بر اساس پیشبینیهای بدبینانه، ممکن است طی دو دهه آینده، تراز آب دریای خزر تا ۱۸ متر کاهش یابد و این کاهش میتواند منجر به خشک شدن یک چهارم از این پهنه آبی شود.
احتمال خشک شدن تالاب میانکاله و خلیج گرگان
صدیقی در بخشی از گفتگوهای خود همچنین به مشکلات احتمالی ناشی از ادامه این روند اشاره کرد و گفت: اگر روند کاهش تراز آب ادامه پیدا کند، تالابهای مهمی چون میانکاله و خلیج گرگان به طور کامل خشک خواهند شد. این امر نه تنها به محیط زیست بلکه به اقتصاد منطقه و فعالیتهای صنعتی و شیلاتی نیز ضربه شدیدی وارد خواهد کرد.
او تأکید کرد که برای مقابله با این بحران احتمالی، نیاز به همکاری و انسجام بیشتری میان دستگاهها و کشورهای حاشیه دریای خزر وجود دارد.
«مدیرکل دفتر بررسی و مقابله با آلودگیهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست» گفت: ما باید در کنوانسیون تهران که با مشارکت پنج کشور حاشیه دریای خزر برگزار میشود، این مسأله را به طور جدی مطرح کنیم و راهکارهایی برای جلوگیری از کاهش تراز آب ارائه دهیم.
صدیقی با اشاره به اینکه ۸۵ درصد آب ورودی به دریای خزر از رودخانه ولگا تأمین میشود، افزود که نیاز به همکاری و تعامل بیشتری با روسیه وجود دارد.
او با اشاره به اینکه قزاقستان و آذربایجان هم رودخانههایی دارند که به خزر میریزد، افزود که باید با همه تعامل کنیم چون مساله کاهش سطح دریای خزر موضوع بسیار مهم و حساسی است.
ماه گذشته روزنامه «هممیهن» به نقل از پژوهشی که توسط پژوهشگران دانشگاه تهران انجام و در سال ۲۰۲۴ میلادی منتشر شد، نوشت که سرنوشتی مشابه دریاچه ارومیه در انتظار تالاب انزلی است.
این محققان با بررسی تصاویر ماهوارهای و مدلهای هیدرولوژی نشان دادند که از دهه ۱۹۳۰ به بعد حدود ۸۰ درصد مساحت این تالاب از بین رفته و ممکن است این تالاب تا سال ۲۰۶۰ کاملاً خشک شده یا در بهترین حالت نهایتاً به یک تالاب فصلی تبدیل شود.
تالاب انزلی سالهاست مورد هجوم فاضلاب، رسوبات و تهدید کاهش سطح آب دریای خزر قرار گرفته است و برخی پژوهشها پیشبینی میکنند که تا پایان قرن جاری، دیگر این تالاب وجود نخواهد داشت.