Search
Asset 2

بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران پس از یک‌ سال و نیم تنش

سفارت جمهوری آذربایجان در تهران
سفارت جمهوری آذربایجان در تهران. (Twitter @AzEmbIran)

سفارت جمهوری آذربایجان در تهران پس از یک سال و نیم تنش میان حکومت‌های ایران و آذربایجان، در مکان جدیدی فعالیت خود را از سر گرفت.

حساب کاربری سفارت آذربایجان با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که سفارت باکو در پی مذاکرات جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۲۴ تیرماه ۱۴۰۳ کار خود را در آدرس جدید از سر گرفت.

علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت سیزدهم در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، بازگشایی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را از «ثمرات دیپلماسی نتیجه‌محور ‎شهید رئیسی در این ۵۰ روز با پیگیری جدی دکتر مخبر و وزارت امور خارجه» خواند.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، سفیر جمهوری آذربایجان و دیپلمات‌های این کشور نیز به تهران بازگشته‌اند.

اوایل بهمن ماه ۱۴۰۱، دولت آذربایجان به دنبال حمله یک فرد مسلح به سفارت این کشور در تهران سفارت خود در ایران را تعطیل کرد و تمام دیپلمات‌هایش را از تهران فراخواند.

در این حمله، فردی مسلح به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرد. وی در جریان این حمله، اورخان عسگروف، رئیس گروه حفاظت این سفارت را کشت و دو نفر دیگر را زخمی کرد.

ساعاتی پس از حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، دولت این کشور سفیر جمهوری اسلامی ایران در باکو را احضار کرد.

آیحان حاجی‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان از تخلیه این سفارتخانه در اسرع وقت خبر داد. دولت آذربایجان اعلام کرد که با احضار سفیر ایران، وظایف دولت ایران را برای حفظ امنیت سفارت این کشور گوشزد کرد و حمله را «غیرقابل قبول» خواند.

پس از آن، وزارت خارجه آذربایجان در بیانیه خود با اشاره به حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران عنوان کرد که وضعیت ایران ناپایدار است و به همین دلیل به اتباع خود توصیه کرد تا در صورت لزوم از سفر به ایران خودداری کنند.

چند روز بعد وزارت خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که به دنبال حمله مسلحانه خونبار به سفارت کشورش در تهران، شکایتی را علیه جمهوری اسلامی در مجامع بین‌المللی ثبت کرده است و در همین حال مقام‌های باکو مدعی شدند که ۳۹ نفر در این کشور به اتهام جاسوسی برای حکومت ایران بازداشت شده‌اند.

دو ماه بعد، وزارت خارجه جمهوری آذربایجان حکومت جمهوری اسلامی را متهم کرد که در یک سو قصد به جان یک نماینده پارلمان آذربایجان دست داشته است.

آیهان حاجی‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه آذربایجان، عنوان کرد تحقیقات و نتایج اولیه بازجویی‌ها حاکی از «دست‌داشتن» جمهوری اسلامی در ترور اخیر نماینده مجلس آذربایجان است.

فاضل مصطفی، نماینده جمهوری آذربایجان، در پارکینگ منزلش در باکو توسط مهاجمی با اسلحه کلاشینکف هدف گلوله قرار گرفت. وضعیت عمومی او پایدار گزارش شد.

چند روز بعد دولت آذربایجان، جمهوری اسلامی را به تلاش برای ایجاد «شورش مسلحانه» در این کشور متهم و باکو چهار عضو سفارت ایران را اخراج کرد.

جمهوری آذربایجان با اعلام اینکه شش فرد مرتبط با سرویس اطلاعاتی جمهوری اسلامی را بازداشت کرد مدعی شد آنها به دنبال «شورش مسلحانه» در این کشور بودند.

دو هفته بعد وزارت کشور جمهوری آذربایجان خبر داد که «۲۰ عامل محلی» وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی را در این کشور بازداشت کرده است.

خبرگزاری آذری پرس (آپا) به نقل از منابع وزارت کشور آذربایجان اعلام کرد که «۲۰ عامل محلی» در پوشش فعالیت‌های مذهبی، از سوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مأمور شده بودند تا برای حکومت ایران تبلیغات کنند.

وزارت کشور جمهوری آذربایجان گفته بود که «در میان بازداشت‌شدگان چند روحانی که در حوزه علمیه قم طلبه بودند وجود دارند. این افراد برای ترویج خرافات دینی و تلاش برای برانداختن دولت سکولار در باکو فعالیت می‌کردند و در «تجارت مواد مخدر» نیز دست داشتند.»

با ادامه تنش‌ها میان تهران و باکو، یک سال قبل  جمهوری آذربایجان به اتباع خود هشدار داد که تنها در صورت لزوم به ایران سفر کنند.

در بخشی از این بیانیه که وزارت خارجه جمهوری آذربایجان منتشر کرده، آمده بود: «به اتباع آذربایجان اکیداً توصیه می‌شود که جز در موارد ضروری به ایران سفر نکنند و کسانی که به این کشور سفر می‌کنند باید احتیاط بیشتری به خرج دهند.»

در این بیانیه همچنین با تروریستی خواندن حمله به سفارت آذربایجان در تهران عنوان شده بود شهروندان آذربایجانی که در حال حاضر در ایران به سر می‌برند باید تدابیر امنیتی را رعایت کنند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی