مایکروسافت از آمریکا و متحدانش میخواهد برای جلوگیری از مجرمان سایبری دولتی با یکدیگر همکاری کنند و هشدار میدهد که کشورهای متخاصم مثل روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران بهطور فزاینده از هکرها کمک میگیرند و بابت تخلفات خود «مجازات» نمیشوند.
گزارش سالانه مایکروسافت درخصوص تهدیدات دیجیتال که در ۱۵ اکتبر منتشر شد، به اقدامات سایبری مجرمانه بین ژوئیه ۲۰۲۳ تا ژوئن ۲۰۲۴ رخ اختصاص دارد. مایکروسافت میگوید مشتریان این شرکت هرروز با بیش از ۶۰۰ میلیون تهدید دیجیتال مواجه میشوند.
مایکروسافت در تحلیل این حملات نوشت که بین اقدامات مسکو یا پکن و باندهای سایبری «مرز مشخصی» وجود ندارد. این گروههای مجرمانه معمولاً روی منافع مالی متمرکز هستند، اما اکنون بیشتر در پیشبرد اهداف دولت-ملتها، کمک به جاسوسی و اقدامات بیثباتکننده علیه رقبای ژئوپلیتیک مشارکت دارند.
جنگ روسیه و اوکراین درحالی واردِ سومین سال خود میشود که به نظر میرسد مسکو برخی از طرحهای جاسوسی سایبری خود را «برونسپاری» کرده است. یک باند سایبری مشکوک در ماه ژوئن دستکم ۵۰ دستگاه نظامی اوکراین را بدون وجود انگیزه مالی هک کردند. مایکروسافت گفت این نشان میدهد که هکرها احتمالاً از جانب ارتش روسیه به خدمت گرفته شده بودند.
در این گزارش همچنین به استفاده کره شمالی از باجافزارها و بویژه نوع جدیدی از باجافزارها به نام «فیکپنی» اشاره شده که از آن برای بیرون کشیدن دادههای حساس و باجگیری از سازمانهای هوافضا و دفاعی استفاده میشود. مایکروسافت نشان داد که این اقدام دومنظوره بوده است: جمعآوری اطلاعات برای پیونگیانگ و درآمدزایی.
عملیات سایبری جمهوری اسلامی ایران بویژه علیه اسرائیل انجام گرفته است. به گزارش مایکروسافت، هکرهای مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به وبسایتهای دوستیابی اسرائیلی نفوذ کرده و اعلام کردند که اطلاعات شخصی کاربران را بهازای دریافت پول از پایگاههای اطلاعاتی هکشده حذف میکنند.
در عینحال، رژیم کمونیستی چین اقدامات خود را برای دامن زدن به اختلافات در روزهای منتهی به انتخابات تایوان و آمریکا تشدید کرده است. مایکروسافت گفت که حزب کمونیست چین به واسطه کارزار نفوذ خود در انتخابات میاندورهای سال ۲۰۲۲ «جسورتر» شده است.
یکی از عوامل مرتبط با حزب کمونیست چین در ماه ژانویه در حال پخش کردن یک فایل صوتی جعلی با هوش مصنوعی در رابطه با تری گو، نامزد ریاستجمهوری تایوان- و بنیانگذار فاکسکان، غول دنیای الکترونیک- بازداشت شد. گو در آن ویدئو از نامزد دیگری حمایت میکرد. این شخص در اواخر آوریل کارزاری را در بحبوحه اعتراضات مربوط به جنگ غزه در دانشگاههای آمریکا در شبکههای اجتماعی به راه انداخت و خودش را بهعنوان دانشجو یا پدر و مادر دانشجویان جا زد تا «تفکرات چپ را به گروههای راستگرا القا کند.»
مایکروسافت گفت: «آنها احتمالاً این کار را برای دامن زدن به اختلاف درباره اعتراضات انجام دادند، یا شاید درک درستی از مخاطبِ هدف خود نداشتند.»
حزب کمونیست چین در تشدید عملیات سایبری خود که با هدف ایجاد هرجومرج سیاسی در روزهای منتهی به انتخابات ۵ نوامبر آمریکا انجام میگیرند تنها نیست. به گزارش مایکروسافت، روسیه و جمهوری اسلامی ایران چندین وبسایت خبری جعلی راهاندازی کرده و چندین حساب کاربری در شبکههای اجتماعی با استفاده از محتوای هوش مصنوعی ساختهاند تا مطالب تفرقهانگیز خود را به رأیدهندگان آمریکایی هردو جناح سیاسی القا کنند.
در این گزارش آمده است: «همگرایی و ماهیت موازی عملیات دولت-ملت در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که کشورهای متخاصم در تلاش خود برای اعمال نفوذ در انتخابات آمریکا مصمم هستند. اگر این مسئله کنترل نشود، امنیت ملی و تابآوری دموکراتیک آمریکا با چالشی جدی مواجه خواهد شد.»