کرملین گفته است که اگر اعضای اروپایی ناتو نیروهای خود را برای جنگ در اوکراین بفرستند، درگیری بین روسیه و ائتلاف نظامی ناتو به رهبری آمریکا اجتنابناپذیر خواهد شد.
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز دوشنبه همتایان اروپایی خود را به کاخ الیزه دعوت کرد تا در یک نشست فوری درباره چگونگی افزایش ارسال مهمات به اوکراین بحث کنند.
در حالی که آمریکا میگوید قصد اعزام نیرو به اوکراین ندارد، حدود ۲۰ رهبر اروپایی در پاریس گرد هم آمدند تا به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، پیام عزم نبرد با روسیه را ارسال کنند.
مکرون در این نشست گفت که جلوی اعزام نیروهای کشورهای غربی به اوکراین را نمیتوان گرفت و افزود که هنوز در این مساله اتفاق نظر وجود ندارد و متحدان توافق کردهاند تلاشها برای ارسال مهمات بیشتر به کییف را افزایش دهند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سه شنبه در پاسخ به سوالی درباره این اظهارات مکرون، به خبرنگاران گفت: «اعزام نیروهای ویژه به اوکراین از کشورهای ناتو یک موضوع جدید و بسیار مهم است. در آن صورت، ما باید نه در مورد احتمال، بلکه در مورد اجتنابناپذیر بودن یک درگیری مستقیم صحبت کنیم.»
کرملین پیشتر گفته بود که روسیه در سومین سال خود در جنگ پیروز میشود و حالا برخی کشورهای اروپایی قصد مقابله با روسیه را دارند.
مکرون میگوید که شکست روسیه برای امنیت و ثبات در اروپا ضروری است و روسیه نگرش تهاجمیتری نه تنها در اوکراین بلکه به طور کلی از خود نشان میدهد.
او به خبرنگاران گفت: «در این مرحله توافقی برای اعزام نیرو به میدان نبرد وجود ندارد … اما امکانات مختلف را باید بررسی کرد. هر کاری که باید انجام دهیم، انجام خواهیم داد تا روسیه پیروز نشود.»
سوئد، لهستان، اسلواکی و جمهوری چک با ارسال نیرو به اوکراین موافق نیستند و در این مورد از امانوئل مکرون فاصله گرفتهاند.
کاخ سفید نیز گفته است که ایالات متحده هیچ برنامهای برای اعزام نیروهای خود یا نیروهای ناتو برای جنگ در اوکراین ندارد.
اوکراین پس از موفقیتهای اولیه در عقب راندن ارتش روسیه، در میدانهای نبرد شرقی دچار شکستهایی شد و ژنرالهایش از کمبود تسلیحات و سرباز شکایت کردند.
رابرت فیکو، نخستوزیر اسلواکی در نشست روز دوشنبه گفت: «میتوانم تأیید کنم که کشورهایی وجود دارند که آماده اعزام نیروهای خود به اوکراین هستند، کشورهایی هستند که میگویند هرگز، که اسلواکی در میان آنها قرار دارد، و کشورهایی هستند که می گویند این پیشنهاد باید بررسی شود.»
مکرون نیز با اشاره به اینکه اروپا نباید برای جنگ در اوکراین به آمریکا وابسته باشد، گفت: بسیاری از کسانی که امروز میگویند «هرگز، هرگز» همان کسانی بودند که دو سال پیش گفتند «تانک هرگز، هواپیما هرگز، موشک دوربرد هرگز.»
مارک روته، نخستوزیر هلند، که پیشتاز منصب دبیرکل بعدی ناتو است، به خبرنگاران گفت که موضوع اعزام نیرو محور اصلی مذاکرات روز دوشنبه نبود؛ اما کشورش به خرید مهمات کمک خواهد کرد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین با تماس ویدئویی، مانند گذشته به رهبران کشورهای اروپایی از تهاجم روسیه به کشورهایشان هشدار داد و گفت: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که پوتین نمیتواند دستاوردهای ما را نابود کند و نمیتواند تجاوزات خود را به سایر کشورها گسترش دهد.»
در همین حال، پتر فیالا، نخستوزیر جمهوری چک که مخالف ارسال نیرو به اوکراین است نیز گفت که باید برای کمک به اوکراین از خرید مهمات از خارج از اتحادیه اروپا حمایت کرد.
اولاف شولز، صدراعظم آلمان، دیوید کامرون وزیر امور خارجه بریتانیا و همچنین رهبران کشورهای اسکاندیناوی و بالتیک نیز از جمله کسانی بودند که در این مراسم شرکت کردند.
رستم اومروف، وزیر دفاع اوکراین، روز یکشنبه گفت که نیمی از کمکهای نظامی غرب که به کییف وعده داده شده با تأخیر تحویل داده میشود و خاطرنشان کرد که «تعهد به معنای تحویل نیست.»
زلنسکی شکایت کرده است که اوکراین تنها ۳۰ درصد از یک میلیون گلولهای که اتحادیه اروپا وعده داده بود، دریافت کرده است و مکرون با تایید این موضوع گفت: «واضح است که ما یک میلیون گلوله نداشتیم.»