وزارت خزانهداری آمریکا با تحریم ۱۴ بانک عراقی، بر معاملات دلاری این بانکها ممنوعیتهای جدیدی اعمال کرده است.
روزنامه والاستریت ژورنال اعلام کرد که وزارت خزانهداری آمریکا و بانک فدرال رزرو نیویورک به دلیل پولشویی این بانکها برای حکومت جمهوری اسلامی و انتقال دلار به ایران آنها را تحریم کردهاند.
برخی از کارشناسان احتمال میدهند که این ممنوعیت که روز چهارشنبه توسط وزارت خزانهداری و بانک فدرال رزرو نیویورک اعمال شد، احتمالاً تنشهای جدیدی را بین بغداد و واشنگتن ایجاد کرده و میتواند باعث آشفتگی اقتصادی بیشتری برای مردم عادی عراق شود.
اما بر اساس این گزارش، دارایی ۱۴ بانک تحریم شده اخیر مجموعاً تنها ۱.۲۹ درصد از کل داراییهای بانکی کشور عراق را شامل میشود و مقامات آمریکایی بر این باورند که این تحریمها تأثیر شدیدی بر روی مردم عراق نخواهد داشت چرا که ۴۶ بانک دیگر این کشور تحت تأثیر این دسته از تحریمهای دلاری قرار نمیگیرند.
بر اساس این گزارش آمریکا به اطلاعاتی دست یافته است که نشان میدهد این بانکها به پولشویی و تراکنشهای غیرقانونی اقدام کردهاند که برخی از این اقدامها در ارتباط با اشخاص تحت تحریم بوده و این نگرانی را دامن زده که ممکن است جمهوری اسلامی در این روند ذینفع باشد.
یک مقام ارشد آمریکایی به والاستریت ژورنال گفت: «دلایل محکمی داریم که مظنون باشیم دستکم برخی از پولشوییهای صورت گرفته ممکن است به نفع اشخاص تحت تحریم باشد و قطعاً بیشترین خطر تحریمها در عراق مرتبط با ایران است.»
بانک اسلامی المستشر، بانک اربیل، بانک جهانی اسلامی و بانک اسلامی زین تنها چند نمونه از این مؤسسات مالی هستند که از سوی ایالات متحده تحریم شدهاند.
وضع این تحریمهای جدید نشان دهنده تشدید اجرای تحریمها علیه جمهوری اسلامی است و تنها چند ماه پس از آن صورت میگیرد که دولت بایدن قصد کاهش تنشها با تهران را داشت. پیش از این وزارت خزانهداری مجوز پرداخت ۲/۵ میلیارد یورو برابر با حدود ۲/۸ میلیارد دلار را به منظور پرداخت بدهیهای دولت عراق برای واردات برق و گاز ایران صادر کرده بود.
اما با این حال، در پی تلاشهای مکرر حکومت ایران برای توقیف نفتکشها در خلیجفارس، بار دیگر ایالات متحده رویکرد سرسختانهای علیه جمهوری اسلامی در پیش گرفته و هفته گذشته پنتاگون از ارسال ناوهای جنگی و جنگندههای پیشرفته به خلیجفارس برای ممانعت از آزار و توقیف کشتیها توسط جمهوری اسلامی خبر داد.
ایالات متحده سالانه میلیونها دلار به عراق ارسال میکند و یکی از نگرانیهای آمریکا این است که دلارهای ارسالی به عراق از سوی خزانهداری آمریکا، سر از بازار ایران درآورند.
خبرگزاری رویترز پنجم بهمن گزارش داد که بانک مرکزی آمریکا از ماه نوامبر سال گذشته میلادی کنترلهای شدیدتری را بر معاملات بینالمللی دلار توسط بانکهای تجاری عراق اعمال کرده تا جلوی انتقال دلار به ایران را بگیرد.
فؤاد حسین، وزیر امور خارجۀ عراق در حاشیۀ سفر خود به آمریکا در اوایل بهمنماه گذشته در گفتگو با خبرنگاران گفت که بغداد و واشنگتن دربارۀ سازوکار نظارت بر گردش دلار در بازار عراق و جلوگیری از انتقال آن به ایران، با یکدیگر به توافق رسیدهاند و با توافق صورتگرفته و اجرای نظام جدید نظارت بر گردش دلار، دولت عراق و خزانهداری آمریکا کنترل بیشتری بر ورود دلار به عراق و خروج آن از این کشور دارند.