Search
Asset 2

افتتاح مرکز شاهنامه در دانشگاه کمبریج بریتانیا

افتتاح مرکز شاهنامه در دانشگاه کمبریج بریتانیا (اسکرین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏شات/یوتیوب)
افتتاح مرکز شاهنامه در دانشگاه کمبریج بریتانیا (اسکرین‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‏شات/یوتیوب)

دانشگاه کمبریج واحدی با عنوان «مرکز شاهنامه»‌‌‌‏ را در «کالج پمبروک» این دانشگاه افتتاح کرد.

در این مرکز، آرشیو بزرگی از تصاویر نسخه‌های خطی شاهنامه، مربوط به سده‌های مختلف و پژوهش‌‌‌‏ها و مقالات محققان در باب شاهنامه‌‌‌‏ی فردوسی و سایر زمینه‌‌‌‏های فرهنگ و ادب پارسی‌‌‌‏، گردآوری شده است.

این مرکز که دومین پژوهشکده‌‌‌‏ی مهم و رسمی شاهنامه در جهان محسوب می‌‌‌‏شود، در سال ۱۹۹۹  تحت عنوان پروژه‌‌‌‏ی شاهنامه به‌‌‌‏صورت محدود توسط «چارلز ملویل» آغاز به‌‌‌‏کار کرد و اکنون با حمایت مالی ۲ میلیون دلاری «بیتا دریاباری» سرمایه‌‌‌‏دار ایرانی- آمریکایی و با مدیریت «فیروزه عبدلاوا»، استاد و پژوهشگر تاریخ و هنر ایران دانشگاه کمبریج، در بخش ایران‌‌‌‏شناسی کالج پمبروک توسعه یافت.

کالج پمبروک با قدمت ۶۰۰ سال یکی‌ از ۳۱ کالج دانشگاه کمبریج است که سابقه‌‌‌‏ای درخشان در زمینه‌‌‌‏ی مطالعات ایران‌‌‌‏شناسی دارد.

مرکز شاهنامه درنظر دارد، ضمن انجام تحقیقات جدید و فعالیت در جهت معرفی این اثر ارزشمند تاریخی در سراسر جهان، کامل‌ترین آرشیو آن‌لاین از نسخه‌های خطی شاهنامه را به همراه تصاویر و نقاشی‌های هر نسخه، در دسترس کاربران اینترنت قرار دهد.

هم‌‌‌‏اکنون نیز بیش از ۱۵۰۰ نسخه از شاهنامه‌های مختلف، و تعدادی از صفحات تک‌‌‌‏برگی و۱۸۰۰ نقاشی و ۱۲۰۰ تصویر مربوط دیگر با این اثر تاریخی، بر روی وب‌سایت مرکز موجود است.

در مراسم افتتاحیه‌‌‌‏ی این مرکز، ایران‌‌‌‏شناسان مشهوری همچون «الگا دیویدسون»، از دانشگاه بوستون، «تورج دریایی»، از دانشگاه کالیفرنیا، «سوسن بابایی»، از موسسه‌‌‌‏ی هنری «کورتالد»، «چارلز ملویل»، مؤسس مرکز و نیز «بیتا دریاباری»، حامی این پژوهشکده به ایراد سخنرانی پرداختند.

خانم دریاباری به‌‌‌‏خاطر علاقه‌‌‌‏ی فراوان به فرهنگ و ادب پارسی، تاکنون کمک‌‌‌‏های فراوان و اقدامات شایان توجهی در جهت توسعه‌‌‌‏ی فعالیت‌‌‌‏های پژوهشی در این زمینه انجام داده که تأسیس مرکز مطالعات ایران‌‌‌‏شناسی دانشگاه «استنفورد»، تأسیس جایزه ادبی بیتا در سال ۲۰۰۸ و نیز حمایت از برگزاری نمایشگاه شاه‌‌‌‏عباس در موزه‌‌‌‏ی بریتانیا از آن جمله است.

همچنین در جریان مراسم افتتاحیه، نمایشگاهی از نسخه‌‌‌‏های خطی و تصویری شاهنامه، مربوط به قرون وسطی و نیز هنر معاصر الهام گرفته از شاهنامه‌ی فردوسی برگزار شد و هنرمندانی چون «سیامک فیلی‌‌‌‏زاده»، «فریدون آو» و «سما سلطانی» آثاری را با الهام از داستان‌‌‌‏ها و شخصیت‌‌‌‏های شاهنامه، به نمایش گذاشتند.

اپک‌‌‌‌‏تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر می‌‌‌‌‏شود.

اخبار بیشتر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی