یون سوک یول، رئیس جمهور تعلیق شده کره جنوبی و مشاورانش، بحران سیاسی کنونی در این کشور را یک «جنگ ایدئولوژیکی» بین معتقدان به دموکراسی آزاد و مخالفان آن میدانند.
هواداران یون سوک یول در روز پنجشنبه، ۹ ژانویه در دمای هوای ۱۰ درجه زیر صفر به تجمع در نزدیک اقامتگاه رسمی رئیس جمهور این کشور ادامه دادند تا حمایت خود را از یون نشان دهند.
تلاشهای اداره تحقیقات فساد اداری برای دستگیری یون در روزهای گذشته با مقاومت نیروهای گارد ریاست جمهوری و هواداران او مواجه شده است. وکلای یون میگویند که رئیس جمهور این کشور حاضر است، در دادگاه قانون اساسی از خود دفاع کند و نتیجه حتی اگر به برکناری او از قدرت منجر شود، خواهد پذیرفت، اما حاضر نیست، تن به دستگیری به طور «غیرقانونی» و تحقیر دهد.
رویترز به نقل از سئوک دونگ هیون، یکی از وکلای یون گزارش داده است که رئیس جمهور تعلیق شده این کشور معتقد است که تلاشها برای دستگیری او با انگیزههای سیاسی و با هدف تحقیر کردن او در حالی که میخواهند دستبند به او بزنند، انجام میشود. به گفته او، پلیس کره جنوبی قصد داشت برای بازداشت رئیس جمهور این کشور، خودروهای زرهی و هلیکوپترها را برای فرستادن یگانهای ویژه پلیس به داخل ساختمانهای ریاست جمهوری بفرستد.
به گفته سئوک، این بحران ممکن است به جنگ داخلی منجر شود.
جناح طرفدار چین کمونیستی
جان میلز، محقق ارشد در مرکز سیاست امنیتی در واشنگتن و رئیس سابق سیاست امنیت سایبری و روابط بینالملل در وزارت دفاع آمریکا در تحلیل بحران سیاسی کره جنوبی در یک برنامه پادکاستی گفته است: «در حال حاضر رئیس جمهور یون سوک یول و کره جنوبی درگیر مبارزه با کمونیستها که حیات این کشور را تهدید میکنند، هستند.»
به گفته او، رهبر حزب مخالف یون در کره جنوبی از جناح چپ و طرفدار حزب کمونیست چین است. او نیروهای آمریکایی مستقر در کره جنوبی را «نیروهای اشغالگر» خوانده است، مشکلآفرینی جناح چپ عامل بوجود آمدن این بحران سیاسی در کره جنوبی است.
او خاطرنشان کرد که وضعیت کنونی کره جنوبی بسیار نگرانکننده است. حزب کمونیست چین در سیاست کره جنوبی نفوذ کرده است. پکن میخواهد (نظام سیاسی) کره جنوبی فرو بپاشد.
این محقق ارشد آمریکایی با اشاره به پیشینه منفی حکومت نظامی در کره جنوبی گفت بسیاری از شهروندان کره جنوبی به اعلام حکومت نظامی واکنش منفی داشتند، اما در واقع، رئیس جمهور یون با اعلام حکومت نظامی قصد انجام بازرسی و توقیف کمیسیون ملی انتخابات این کشور برای بررسی شواهدی درباره دخالت پکن در انتخابات این کشور را داشت، که اقدامی استراتژیک بود.
افکار عمومی کره جنوبی به دلیل پیشینه تاریخی حکومت نظامی در این کشور تصور میکنند که اجرای حکومت نظامی به معنی هدف قرار دادن مردم توسط سلاحهای نظامی است.
همزمان با اعلام حکومت نظامی توسط رئیس جمهور کره جنوبی در دسامبر سال گذشته، فیلم «بهار سئول» که درباره کودتای نظامی در سال ۱۹۷۹ است، در این کشور اکران شد و در ماه ژانویه با جذب ۱۳ میلیون تماشاگر به موفقیت چشمگیری در گیشه فروش بلیت رسید.
جان میلز درباره اهمیت کره جنوبی برای ایالات متحده گفت که این کشور از بسیاری جهات برای ایالات متحده بسیار مهم است. سئول قابل اعتمادترین شریک معاهدهای آمریکا و کشوری بزرگ در صنعت نیمه هادی است، بنابراین ایالات متحده باید نگران وضعیت سیاسی این کشور باشد.
پس از آنکه یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی، در تاریخ ۳ دسامبر با صدور حکمی غیرمنتظره حکومت نظامی را به بهانه مقابله با نیروهای ضد دولتی در حزب مخالف اعلام کرد، قانونگذاران پارلمان این کشور به سرعت جلسهای فوقالعاده برگزار کردند تا این حکم را لغو کنند.
پارلمان این کشور که اکثریت آن را جناح اپوزیسیون دولت کره جنوبی تشکیل میدهد، در دومین طرح استیضاح یون سوک یول به تعلیق رئیس جمهور این کشور رای داد. جناح اپوزیسیون درباره علت استیضاح رئیس جمهور را ترویج همکاری با ایالات متحده و ژاپن و دشمنی با کره شمالی، چین و روسیه ذکر کردند. یون به دلیل اعلام حکومت نظامی به اتهام «شورش» تحت تحقیقات جنایی قرار گرفته و مقامات او را ممنوعالخروج کردهاند.
قرار است دادگاه قانون اساسی درباره برکناری یا ابقای یون سوک یول به عنوان رئیس جمهور این کشور تصمیم بگیرد.