یافتهها نشان میدهند که وقتی پای سلامت مغز در میان باشد، سرعت حرف زدن از دشواری در به یاد آوردن کلمات مهمتر است.
براساس یافتههای یک بررسی جدید، سریعتر حرف زدن نشانه سلامت مغز است.
این مطالعه که توسط بایکرست، مرکز علوم بهداشتی دانشگاهی کانادا و دانشگاه تورنتو انجام گرفته، یکی از اولین مطالعاتی است که ارتباط بین سرعت حرف زدن و سلامت مغز را بررسی میکند. یافتهها حاکی از آن هستند که وقتی پای سلامت مغز در میان باشد، سرعت حرف زدن از دشواری در به یاد آوردن کلمات مهمتر است.
جد ملتزر، رئیس بخش پژوهشی بایکرست کانادا در زمینه علوم اعصاب شناختی مداخلهای و نویسنده اصلی مطالعه، میگوید: «نتایج مطالعات ما نشان میدهند که تغییر در سرعت کلی حرف زدن میتواند نشاندهنده تغییراتی در مغز باشد. این نشان میدهد که سرعت حرف زدن باید به منزله بخشی از ارزیابیهای شناختی استاندارد مورد آزمایش قرار گیرد تا به پزشکان کمک کند زوال شناختی را سریعتر تشخیص دهند و به افراد مسنتر نیز کمک کند که با افزایش سن، سلامت مغزشان را حفظ کنند.»
برای بررسی اینکه سرعت حرف زدن چه ارتباطی با سلامت مغز دارد، پژوهشگران از ۱۲۵ داوطلب ۱۸ تا ۹۰ ساله خواستند سه ارزیابی مختلف را به اتمام برسانند. در ارزیابی اول، داوطلبان میبایست به سؤالهایی درباره تصاویری که برای آنها نمایش داده میشد پاسخ میدادند، درحالیکه هدفون به گوش داشتند و میبایست به کلمات مزاحم نیز گوش میکردند.
برای نمونه، تصویر یک سطل نمایش داده میشد و از آنها میپرسیدند: آیا کلمه سطل به حرف «ل» ختم میشود؟ و همزمان کلمه «سگ» بهعنوان کلمه مزاحم از هدفون پخش میشد. این آزمایش توانایی تشخیص تصاویر و یادآوری نام آنها را ارزیابی میکرد.
در ارزیابی دوم، به داوطلبان یک دقیقه فرصت میدادند تا تصویر پیچیدهای را که میدیدند توصیف کنند و صدای آنها را ضبط میکردند. هر داوطلب این آزمایش را دوبار انجام میداد. پژوهشگران از نرمافزار هوش مصنوعی برای ارزیابی سرعت حرف زدن و دفعات مکث آنها استفاده کردند.
در ارزیابی آخر، داوطلبان در آزمونهایی استاندارد شرکت میکردند تا تواناییهای ذهنیشان مورد ارزیابی قرار گیرد؛ تواناییهای که با افزایش سن سیر نزولی پیدا کرده و با زوال عقل ارتباط دارند. این تواناییها همان کارکردهای اجرایی اساسی هستند که روزانه برای کنترل و هماهنگی سایر توانمندیهای شناختی نظیر مدیریت اطلاعات متناقض، حفظ تمرکز و اجتناب از حواسپرتی به کار گرفته میشوند.
محققان از مشاهده اینکه داوطلبان مسنتر در پیدا کردن کلمات مشکل بیشتری داشتند، تعجب نکردند. آنها دریافتند با اینکه توانایی تشخیص و به یادآوری تصاویر اغلب با افزایش سن تضعیف میشود، این مسئله ارتباطی با تضعیف سایر کارکردهای اجرایی ندارد. برای نمونه، فراوانی و دفعات مکث برای پیدا کردن کلمات ارتباطی با سلامت مغز نداشت. در عوض، سرعت داوطلبان در نامگذاری تصاویر و سرعت حرف زدن آنها با کارکرد اجرایی مغز ارتباط مستقیم دارد.
به گفته محققان، کاهش سرعت گفتار عادی، نسبت به دفعات مکث، شاخص مهمتری برای ارزیابی تغییرات حیاتی در سلامت مغز است.
تغییرات شناختی طبیعی هستند، نه زوال عقل
مشکلات حافظه یا لغزشهای کلامی اغلب با زوال عقل اشتباه گرفته میشوند اما مطالعات نشان میدهند که مکث کوتاه برای فکر کردن به انتخاب کلمه جزو روند طبیعی پیری است.
با اینحال، کاهش سرعت گفتار روزمره میتواند حاکی از این باشد که سلامت کلی مغز دستخوش اتفاقات دیگری شده است.
به گفته مؤسسه ملی بهداشت، میلیونها نفر از زوال عقل رنج میبرند اما این عارضه جزو روند طبیعی پیری در نظر گرفته نمیشود. علائم و نشانه های رایج زوال عقل عبارتند از:
- از دست دادن حافظه، پریشانی، قضاوت نادرست
- مشکل حرف زدن و درک
- مشکل خواندن و نوشتن
- گمگشتگی در مکانهای آشنا
- مشکل در رسیدگی به امور مالی
- طرح سؤالات تکراری
- مشکل در انجام کارهای روزانه
- تکانشگری
- ضعف در تعادل و مشکلات حرکتی
- بیعلاقگی به رویدادها یا فعالیتها
- توهم یا پارانویا
اگر شما یا یکی از عزیزانتان، بهطور منظم، هرکدام از این علائم را تجربه میکنید، حتماً باید به پزشک یا ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود مراجعه کنید.