زمانی، مردی بود که هرگز نه شتری دیده و نه از آن چیزی شنیده بود. روزی برای پیادهروی به مزرعهای نزدیک به جادهای در حومهی شهر رفت. در آن روز آفتابی، افراد زیادی در مزرعه مشغول به کار بودند و او از دیدن این منظره لذت میبرد.
ناگهان، موجودی دید که دو برآمدگی در پشتش داشت. او نمیتوانست تشخیص دهد که آن موجود چیست. ازآنجاییکه بهشدت شگفتزده شده بود، فریاد زد: «خدایا! این چیست؟ مردم بیایید و این موجود را ببینید.»
با فریادهای او، مردم کار خود را رها کردند و باعجله برای دیدن آن اتفاق رفتند. اما چیزی عجیب و غیرطبیعی نیافتند.
یکیاز آنها پرسید: « هی، تو! چرا فریاد میکشی؟»
مرد پاسخ داد: «به این اسب نگاه کن. دو برآمدگی وحشتناک در پشتش دارد.»
مردم وقتی متوجه شدند که او به شترها اشاره میکند، از خنده رودهبر شدند.
بعدها این داستان تبدیل به اصطلاح 少見多怪 shǎo jiàn duō guài شد که برای توصیف اینگونه موقعیتها استفاده میشود و یا برای شخصی نادان بهکار میرود و به معنای «اتفاقی پیشپاافتاده، حیرت زیاد» و یا « بهخاطر اتفاقی بیاهمیت و جزئی شگفتزده شدن» است.
اولینبار این اصطلاح در گفتوگویی در متنی بودایی بهنام «رسالهی پاسخ به شکیات[۱]» نوشتهی مو رانگ[۲] آمده است. مو رانگ، دانشمندی مشهور در مکتب کنفوسیوس است که به مذهب بودیسم گروید و در اواخر دوران سلسلهی هان شرقی میزیست (۲۲۰-۲۵ میلادی).
در این گفتوگو، سئوالکننده میپرسد: «به عقیدهی شما بودا دارای ۳۲ ظاهر متفاوت و ۸۰ ویژگی شخصیتی است که هر کدام از آنها با بشر امروزی کاملاً متفاوت است. چگونه این امر ممکن است؟» مو پاسخ داد: «هرچه شخص کمتر ببیند، بیشتر متعجب خواهد شد که مانند ایناست که شخص شتری را ببیند و آن را اسبی با دو کوهان بپندارد.»
این اصطلاح در بعضی مواقع به کنایه برای اشخاصی استفاده میشود که حقیقتی کاملاً واضح و معمول را بهعنوان خبری حیرتانگیز اعلام میکنند.
[۱] «رسالهی پاسخ به شکیات» اولین کتاب مذهب بودیسم است که توسط دانشمندی چینی برای مردم چین نگاشته شد. در این اثر برجسته، مو رانگ به پرسشهای متداول دربارهی بودیسم پاسخ میدهد. از آنجاییکه مذهب بودیسم، اولین مذهب بیگانه و نامأنوس بهشمار میرفت، در آغاز پیدایش آن، انتقادات بسیاری در چین به آن وارد شده بود.
[۲] مو رانگ (؟-۱۷۰ میلادی) دانشمند مکتب کنفوسیوس بود که به بودیسم گروید و به نامها استاد مو و موزی شناخته میشود. http://baike.baidu.com/view/2049088.htm
اپکتایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.