رؤسای «ائتلاف اطلاعاتی پنج چشم» اعلام کردند که عملیات جاسوسی چین کمونیست، از جمله دزدی مالکیت معنوی در حوزه فناوری و دیگر اسرار تجاری، تهدیدات قابل توجه «بیسابقهای در تاریخ بشری» برای غرب ایجاد کرده است.
رهبران «اتحاد اطلاعاتی پنج چشم» در مصاحبهای با شبکه خبری سیبیاس آمریکا، نگرانیهای خود را در مورد تهدیدات حزب کمونیست چین، معنای آن برای دموکراسیها و همچنین پیامی که میخواهند به پکن ارسال کنند، به اشتراک گذاشتند.
ائتلاف پنج چشم پس از جنگ جهانی دوم به عنوان یک اتحاد اطلاعاتی متشکل از استرالیا، کانادا، بریتانیا، ایالات متحده و نیوزلند تأسیس شد.
در این مصاحبه کریستوفر رای، مدیر افبیآی گفت: رژیم چین «تهدید تعیینکننده این نسل است. هیچ کشوری وجود ندارد که تهدیدی گستردهتر و جامعتر برای ایدههای ما، نوآوری ما، امنیت اقتصادی ما و در نهایت امنیت ملی ما باشد.»
کریستوفر رای گفت که عملیات جاسوسی حزب کمونیست چین در بسیاری از زمینهها از جمله کشاورزی، هوانوردی، بیوتکنولوژی، مراقبتهای بهداشتی، روباتیک و تحقیقات دانشگاهی قابل مشاهده است. علاوه بر این، سرقت فناوری پکن صرفاً به مشاغل بزرگ محدود نمیشود، بلکه به شرکتهای استارتآپی کوچکتر نیز گسترش مییابد.
او گفت که کسبوکارهای چینی همچنین تلاش کردهاند تا مراکز «تجاری، زمین، زیرساختها… را در ایالات متحده خریداری کنند که این موضوع نگرانیهایی را در حوزه امنیت ملی به دنبال داشته است.»
مقامات ایالات متحده در سال ۲۰۲۲، زمانی که یک شرکت کشاورزی چینی و شرکت تابعه آن، Fufeng USA، که با حزب کمونیست چین ارتباط دارد، صدها هکتار زمین کشاورزی را در یکی از مناطق ایالت داکوتای شمالی، در نزدیکی پایگاه نیروی هوایی گرند فورک خریداری کردند، درباره به این موضوع هشدار دادند.
همچنین مایک برگس، مدیر سازمان اطلاعات امنیتی استرالیا تأکید کرد که مقیاس تلاشهای جاسوسی حزب کمونیست «بیسابقه» است.
آقای برگس گفت: «همه کشورها جاسوسی میکنند، کشورهای ما نیز جاسوسی میکنند. همه دولتها به اطلاع پنهانی نیاز دارند. همه کشورها به دنبال مزیت استراتژیک هستند. اما رفتاری که ما در اینجا از آن صحبت میکنیم فراتر از جاسوسی سنتی و سرقت بیسابقه در تاریخ بشریت است.»
دیوید ویگن، رئیس اطلاعات کانادا نیز در این مصاحبه از خطرات امنیت ملی مرتبط با شرکتهای چینی که زمین یا املاک را در نزدیکی مناطق حساس و استراتژیک کانادا برای عملیات جاسوسی خریداری میکنند سخن گفت.
همچنین کن مک کالوم، مدیرکل آژانس اطلاعاتی بریتانیا (MI5)، عنوان کرد که این سرقتها توسط حزب کمونیست چین از طرق مختلف صورت میگیرد و کارمندان شرکتهایی که توسط جاسوسان چینی هدف قرار میگیرند اغلب از این موضوع بیاطلاع هستند.
آقای مک کالوم گفت: «برای مثال، ما شاهد استفاده از سایتهای شبکهای حرفهای بودهایم که با هویتی غیرواقعی به افرادی که دارای مجوز امنیتی هستند یا در زمینههای جالب فناوری فعالیت میکنند نزدیک میشدند.»
او افزود: «اکنون بیش از ۲۰ هزار نمونه از این نوع رویکرد پنهان را در مورد افرادی در بریتانیا مشاهده کردهایم که اطلاعاتی دارند و حکومت چین میخواهد به آن اطلاعت دست پیدا کند.»
سرکوب فراملی
این رؤسای سازمانهای اطلاعات گفتند که تهدید حزب کمونیست چین فقط کمپینهای جاسوسی نیست، بلکه شامل هدف قرار دادن مخالفان چینی ساکن خارج از کشور نیز میشود.
مدیر افبیآی مثالی از تلاش حزب کمونیست چین برای ارعاب و سرکوب یکی از کاندیداهای انتخابات مجلس آمریکا که از پکن انتقاد میکرد، ذکر کرد و گفت: «اولین تلاشها آنها در جهت به دست آوردن اطلاعاتی در مورد تخلف یا فساد این نامزد بود تا به منظور ایجاد مشکل در راه کاندیداتوریاش استفاده شود. سپس تلاش شد تا داستانهای خیالی و جعلی در مورد نامزد ساخته شود و حتی صحبت شده بود که اگر این اقدامات به نتیجه نرسد به نوعی این نامزد انتخابات مجلس دچار حادثهای ناگوار شود که مانع ادامه فعالیت او شود.»
همچنین در میان نگرانی فزاینده در مورد سرقت فناوری حزب کمونیست چین، مقامات ارشد اطلاعاتی اتحاد پنج چشم در ۱۷ اکتبر در کالیفرنیا تشکیل جلسه دادند و با ۱۵ مدیر اجرایی شرکتهای فناوری «سیلیکونولی» و دانشگاه استنفورد، با هدف حفاظت از مالکیت معنوی شرکتها و برای مقابله با تهدید قریبالوقوع رژیم چین گفتگو کردند.