اولین آنفلوانزای مرغی H5N1 در استرالیا قبل از اعلام رسمی برای آنالیز بیشتر به سازمان جهانی بهداشت فرستاده شد.
این خبر پس از آن انتشار یافت که کودکی دو و نیم ساله در سفر به هند به آنفلوانزای مرغی نوع آ مبتلا شد.
تست سوآب حلق و بینی و آسپیراسیون داخل نای در روزهای ۶ و ۷ مارس از مثبت بودن آنفلوانزای نوع آ بیمار در بیمارستان ارجاعی ملبورن در ویکتوریا حکایت داشت که سپس به سازمان جهانی بهداشت فرستاده شد.
سازمان جهانی بهداشت در بیانیهای به تاریخ ۷ ژوئن گفت: «نمونهها در ۳ آوریل در قالب یک مجموعه واحد به مراکز همکاری سازمان فرستاده شدند، زیرا پزشکان بیمارستان برای آنالیز ویروس H5N1 از دانش کافی برخوردار نبودند.»
سازمان جهانی بهداشت توضیح داد که توالی ژنتیکی بهدستآمده از نمونهها، شیوع زیرگروه نوع آ یا H5N1 را تأیید میکند و نشان میدهد که ژن هماگلوتینین به clade 2.3.2.1a تعلق دارد.
این سویه در جنوب شرق آسیا شیوع دارد و در عفونتهای قبلی انسان و پرندگان شناسایی شده است.
تیم نظارت و تحقیق
این بیانیه همچنین اطلاعاتی درباره «تیم نظارت و تحقیق» دولت استرالیا ارائه کرد که زیر نظر وزارت بهداشت فدرال استرالیا فعالیت میکند.
به گفته سازمان جهانی بهداشت، تیم نظارتی دولت استرالیا بهطور منظم جلسه میگذارد که دفعات آن «درصورت نیاز مورد بازنگری قرار میگیرد.»
در این بیانیه آمده است: «اعضای تیم نظارت و تحقیق بهطور هفتگی گردهم میآیند تا خطر شیوع آنفلوانزای فوق حاد مرغی در استرالیا را در رابطه با مورد تأییدشده H5N1 در ویکتوریا بررسی کنند و احتمال شیوع سراسری ویروس را مورد ارزیابی قرار دهند.»
مرکز ملی حوادث، که زیرمجموعه وزارت بهداشت استرالیا محسوب میشود، برای هماهنگی در پاسخ به آنفلوانزای مرغی وارد عمل شده است.
به گفته کاساندرا بری، استاد ایمونولوژی ویروسی دانشگاه مرداک، آنفلوانزای مرغی به واسطه انواع ویروسهای آنفلوانزای نوع آ ایجاد میشود و معمولاً پرندگان را درگیر میکند.
خانم بری افزود که برخی از سویههای آنفلوانزا بشدت بیماریزا هستند و بهعنوان آنفلوانزای فوق حاد مرغی شناخته میشوند اما سویههای دیگر شدت بیماریزایی کمتری دارند.
او گفت: «تفاوت در تعداد اسیدهای آمینه پایه در ناحیه شکافت هماگلوتینین نهفته است؛ یک پروتئین اسپایک روی سطح ویروس که به واسطه پروتئازهای سلولی شکافته میشود.»
این شکافت به ویروس اجازه میدهد تا بافتها و اندامهای مختلف بدن را آلوده کند. از اینرو، هرچه هماگلوتینینِ ویروس آسانتر شکافته شود، شدتِ بیماریزایی بیشتر خواهد بود.
اولین مورد آنفلوانزای مرغی H1N1 در استرالیا
وزارت بهداشت ویکتوریا اولینبار در اواخر مه از مورد انسانی آنفلوانزای مرغی در استرالیا خبر داد.
وزارت بهداشت گفت این مورد در کودکی یافت شد که در سفر به هند به مبتلا شده بود و در مارس ۲۰۲۴ حال خوبی نداشت.
وزارت بهداشت افزود: «ویروس آنفلوانزای مرغی از طریق آزمایش نمونههای مثبت که برای شناسایی سویههای جدید یا مرتبط با ویروس آنفلوانزا انجام گرفتند، به تأیید سیستم نظارتی پیشرفته ویکتوریا رسید.»
سازمان جهانی بهداشت گفت منبع مواجهه با ویروس در این مورد نامشخص است اما بیمار احتمالاً در هند مبتلا شده است.
دکتر کلر لوکر، مسئول ارشد امور بهداشتی، که نکات مشورتی وزارت بهداشت ویکتوریا را منتشر کرد، گفت: «کودک عفونت شدیدی را پشت سر گذاشت اما دیگر مریض نیست و بهطور کامل بهبود یافته است.»
دکتر لوکر میگوید انتقال ویروس به انسان «بسیار نادر» است و احتمال وجود موارد انسانی بیشتر نیز «بسیار اندک» است، زیرا «آنفلوانزای مرغی برای سرایت بین مردم کار آسانی ندارد.
مقامات بهداشتی ویکتوریا تزریق واکسن آنفلوانزای فصلی را برای کاهش خطر شیوع سویههای جهشیافته ویروس پیشنهاد کردند.
واکسن آنفلوانزای فصلی شما را در برابر آنفلوانزای مرغی مصون نمیکند. با این حال، این واکسن به جلوگیری از اختلاط آنفلوانزای فوق حاد مرغی با آنفلوانزای فصلی کمک کند؛ امری که میتواند به ظهور ویروسهای جهشیافته جدیدی منجر شود که میتوانند بسرعت شیوع پیدا کنند.
«این امر از اهمیت دریافت واکسن آنفلوانزای فصلی، بویژه برای کارگران مرغداریها و کسانی حکایت دارد که به مناطق آلوده سفر میکنند، زیرا واکسن به کاهش خطر شیوع همهگیری انسانی جدید کمک میکند.»
براساس توصیه وزارت بهداشت ویکتوریا، همه افراد بالای شش ماه میتوانند برای جلوگیری از آنفلوانزا و عوارض آن واکسن بزنند.
پروفسور پل کلی، رئیس مرکز موقت کنترل بیماریهای استرالیا، درباره مورد انسانی H5N1 که در ۲۳ مه در استرالیا کشف شد، بیانیهای صادر کرد.
آقای کلی گفت: «این اولین مورد انسانی است که در استرالیا به ثبت رسیده است. آنفلوانزای مرغی کار آسانی برای آلوده کردن انسانها ندارد و هیچ خطری سلامت مردم را تهدید نمیکند.»
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا با وزارت کشاورزی، شیلات و جنگلداری استرالیا، که نهاد اصلی ناظر بر تهدید ناشی از شیوع جهانی H5N1 در حیوانات و پرندگان استرالیایی است. همکاری تنگاتنگی دارد.
در عین حال، مارک باتلر، وزیر بهداشت استرالیا، با تدروس آدهانوم قبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، در ژنو دیدار کرد تا درباره پیمان همهگیری و اصلاح مقررات بینالمللی بهداشت گفتوگو کنند.
آقای قبریسوس در ۳۱ مه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «با مارک باتلر، وزیر بهداشت استرالیا، ملاقات کردم تا درباره پیشرفت آنها در پایان دادن به اچآیوی، پیمان همهگیری، اصلاح مقررات بینالمللی بهداشت و چرخه سرمایهپذیری سازمان جهانی بهداشت گفتوگو کنیم.»