در دنیای مدرن امروزی، رژیمهای ناسالم غذایی مانند غذاهای آماده و انواع خوراکیهای چرب و پرکالری، موجب افزایش احتمال ابتلا به عوارضی همچون چاقی، بیماریهای قلبی و فشارخون شده و سلامت بخش وسیعی از افراد جامعه را تهدید میکند.
آمار رو به رشد افراد مبتلا به فشار خون که یکی از علل عمدهی آن رژیمغذایی نامناسب است، متخصصان و نیز عامهی مردم را برآن داشته تا به رژیمهای غذایی سالم، مفید و بیضرر روی آورند.
اخیراً محققان دریافتهاند که رژیمهای غذایی مدیترانهای، شامل سالاد سبزیجات تازه و روغن زیتون، موجب کاهش فشار خون در افراد میشود.
در تحقیقی که بهطور مشترک توسط پژوهشگران دانشگاه لندن و کالیفرنیا و با همکاری بنیاد قلب بریتانیا انجام گرفته، مشخص شده که مصرف روغن زیتون همراه با سبزیجات تازه، منجر به تولید نیترواسید چرب در دستگاه گوارش میشود که یک ترکیب کاهندهی فشار خون است.
این رژیم غذایی همچنین ترشح آنزیمی بهنام «اپوکسید هیدرولاسه» (هیدرولیس) را نیز در بدن متوقف میکند. ترشح این آنزیم یکی از عوامل افزایش فشار خون محسوب میشود.
پروفسور «فیلیپ ایتن» دربارهی مکانیزم اثر این رژیم میگوید: «در رژیم غذایی مدیترانهای چربی و نیترات وجود دارد که پس از ترکیب این دو با یکدیگر، نیترواسید چرب تولید میشود. این ترکیب در حقیقت یک سیستم حفاظتی طبیعی برای بدن است و اگر بتوانیم در این زمینه تحقیقات بیشتری انجام دهیم، شاید بتوان از همین ترکیب شیمیایی طبیعی، داروهایی برای فشار خون و پیشگیری از امراض قلبی تولید کرد.»
بر اساس این تحقیقات، چربی روغن زیتون از نوع غیراشباع و سبک است و به همین دلیل برخلاف چربی موجود در گوشت قرمز و کرهی حیوانی، در زمرهی چربیهای مفید قرار میگیرد.
به گفتهی دانشمندان، این قاعده برای چربی مغزدانههای روغنی همچون بادام، گردو، فندق و میوهی آووکادو نیز صدق میکند و برای همین در رژیم غذایی مدیترانهای این مواد غذایی در کنار سبزیجات تازه، میوهها و غلات سبوسدار، به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
خواص بینظیر رژیم مدیترانهای که نشأت گرفته از فرهنگ غذایی مردمان کشورهای اسپانیا، ایتالیا و یونان است، از دیرباز مورد توجه محققان قرار داشته و آنها همواره در پی کشف راز چگونگی عملکرد آن در بهبود سلامتی و تندرستی انسان بودهاند.
با این وجود پژوهشگران معتقدند، اثبات تأثیرات رژیم غذایی مدیترانهای در کاهش فشار خون و پیشگیری از بیماریهای قلبی، هنوز به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
اپک تایمز در ۳۵ کشور و به ۲۱ زبان منتشر میشود.