Search
Asset 2

ادعای نیروهای مسلح ایران درباره عملیات ناموفق پهپاد ترکیه در شناسایی محل سقوط هلی‌کوپتر رئیسی

ستادکل نیروهای مسلح با انتشار اطلاعیه‌ای مدعی شده که حضور پهپاد ترکیه برای انجام عملیات جستجو در ایران ناموفق بوده است.
پهپاد آکینجی ترکیه ۲ مارس ۲۰۲۲. (Press Office/dia images via Getty Images)

در حالی که خبرگزاری‌های ترکیه طی روزهای اخیر بارها درباره نقش پهپاد «آکینجی» در شناسایی محل سقوط هلی‌کوپتر حامل ابراهیم رئیسی گزارش داده‌اند، ستادکل نیروهای مسلح با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که حضور پهپاد ترکیه برای انجام عملیات جستجو در ایران ناموفق بوده است.

این اطلاعیه پس از آن منتشر شد که طیف گسترده‌ای از اقشار مختلف مردم ایران، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی را به دلیل عدم وجود تکنولوژی پیشرفته پهپادی علیرغم ادعاهای مسئولان حکومت در این زمینه مورد انتقاد و شماتت قرار دادند.

ستادکل نیروهای مسلح در اطلاعیه می‌‌‌‏گوید که «پهپادهای پیشرفته ایرانی مجهز به رادار «سار» برای انجام مأموریت در شمال اقیانوس هند و فاصله طولانی با محله سقوط بالگرد حضور داشتند و نیروهای امدادی ناگزیر از راه‌های زمینی عملیات جستجو را آغاز کردند… پهپاد آکینجی به دلیل نداشتن تجهیزات «تشخیص و کنترل نقاط زیر ابر» موفق به اعلام دقیق محل سقوط بالگرد نشد و در نهایت به کشور ترکیه بازگشت.»

این اظهارات در حالی مطرح شده است که شبکه TRT ترکیه در گزارشی درباره عملیات پهپاد اکینجی در روز یکشنبه نوزدهم ماه می، اعلام کرد که ترکیه ساعت ۲۰ درخواست کمک از سوی ایران را دریافت کرد. رئیس جمهور ترکیه اجازه عملیات آکینجی در خارج از کشور را صادر کرد. پهپاد آکینجی از پایگاهی در باتمان به پرواز درآمد. آکینجی ساعت ۴۵ دقیقه بامداد به منطقه تقریبی سقوط هلیکوپتر رسید. ساعت ۲:۳۶ دقیقه محل دقیق سقوط هلیکوپتر شناسایی و مختصات محل در اختیار مقامات ایران قرار گرفت. ساعت ۶:۴۵ دقیقه صبح پهپاد آکینجی پس از اتمام ماموریت به ترکیه بازگشت.

اما ستادکل نیر‌وهای مسلح درباره نحوه شناسایی محل مذکور عنوان کرده است که نهایتاً در ساعات اولیه صبح روز دوشنبه نقطه دقیق حادثه سقوط بالگرد توسط نیروهای امدادگر زمینی و پهپادهای ایرانی نیروهای مسلح که از مأموریت در شمال اقیانوس هند فراخوانده شده بودند، کشف شد.

از سویی دیگر، خبرگزاری آناتولی ترکیه در بامداد دوشنبه بیستم ماه می گزارش داد که پهپاد آکینجی ترکیه یک نقطه حرارتی که احتمالا متعلق به محل سقوط بالگرد است را تشخیص داده و اطلاعات مربوطه را به طرف ایرانی ارسال کرده است.

همزمان خبرگزاری ایسنا با انتشار اطلاعیه «ستاد ملی مدیریت شرایط اضطراری هلال احمر» در بامداد دوشنبه بیستم ماه نوشته بود که «با توجه به شناسایی دو نقطه حرارتی توسط پهپاد ترکیه‌ای در روستای طویل، تیم‌های امدادی هلال‌احمر به سمت محل احتمالی فرود بالگرد حامل رئیس‌جمهور و همراهانش در حرکت هستند.»

همچنین همزمان رئیس هلال‌احمر آذربایجان شرقی نیز گفته بود که «بنا بر آن‌چه پهپاد ترکیه‌ای گزارش کرده، نقطه‌ای در حال سوختن شناسایی شده که نیروهای امدادی در حال اعزام به آن منطقه هستند. منطقهٔ مورد نظر طویل نام دارد.»

از سویی دیگر، سازمان صداوسیما جمهوری اسلامی و دیگر رسانه‌های وابسته به حکومت تا ساعتها پس از وقوع رویداد سقوط هلی‌کوپتر رئیسی هیچ تصویر مستقلی از محل حادثه منتشر نکردند.

این در حالی بود که خبرنگاران شبکه‌های «سی‌ان‌ان تُرک» و «آ‌.تی.وی» ترکیه نخستین گزارش‌های رسانه‌ای را از محل سقوط هلی‌کوپتر رئیسی مخابره کردند.

درخواست کمک ایران از ترکیه‌ برای اعزام پهپاد و شناسایی محل سقوط هلی‌کوپتر رئیسی، باعث موج گسترده انتقادات درباره ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران در خودکفایی ایران در تولید انواع پهپاد شده است.

مقامات جمهوری اسلامی همچنین از ایالات متحده نیز برای شناسایی محل وقوع سانحه سقوط هلی کوپتر رئیسی درخواست کمک کرده بودند.

وزارت امور خارجه ایالات متحده در روزهای گذشته عنوان کرد که حکومت ایران که پس از انقلاب اسلامی هیچ روابط دیپلماتیکی با واشنگتن نداشته است، پس از سقوط هلی‌کوپتر ابراهیم رئیسی در روز یکشنبه بلافاصله از آمریکا درخواست کمک کرده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به خبرنگاران گفته بود که «حکومت ایران از ما درخواست کمک کرد. ما گفتیم که مایل به کمک خواهیم بود، کاری که در قبال هر حکومتی در این شرایط انجام خواهیم داد.»

او که به جزییات یا توضیح درباره نحوه ارتباط دو کشور اشاره نکرد، گفت که «در نهایت، عمدتاً به دلایل لجستیکی، ما نتوانستیم این کمک را ارائه کنیم.»

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی