Search
Asset 2

آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا نخستین کنوانسیون بین‌المللی هوش مصنوعی را امضا می‌کنند

آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا نخستین کنوانسیون بین‌المللی هوش مصنوعی را امضا می‌کنند
آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا نخستین کنوانسیون بین‌المللی هوش مصنوعی را امضا می‌کنند (Wang Zhao/AFP via Getty Images)

نخستین معاهده بین‌المللی هوش مصنوعی قرار است توسط کشورهای مذاکره‌کننده از جمله اعضای اتحادیه اروپا، ایالات متحده و بریتانیا برای امضا آماده شود.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، این خبر را شورای حقوق بشر اروپا اعلام کرده است و معاهده مذکور از نظر قانونی الزام‌آور است.

شابانه محمود، وزیر دادگستری بریتانیا در بیانیه‌ای اظهار داشت: «این کنوانسیون گامی بزرگ برای اطمینان از استفاده از این فناوری‌های جدید بدون تخریب ارزش‌های دیرینه ما مانند حقوق بشر و حاکمیت قانون است.»

تمرکز کنوانسیون هوش مصنوعی بر چیست؟

کنوانسیون هوش مصنوعی به بررسی خطرات احتمالی این فناوری پرداخته و در عین حال از نوآوری‌های مسئولانه حمایت می‌کند.

این معاهده جهانی که سال‌ها در دست تهیه بوده، پس از مذاکرات بین ۵۷ کشور در ماه مه تصویب شده است.

کنوانسیون مذکور به‌طور عمده بر حفاظت از حقوق بشر افرادی که تحت تأثیر سیستم‌های هوش مصنوعی قرار می‌گیرند تمرکز دارد و جدا از قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا است که ماه گذشته به اجرا درآمد.

قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا شامل مقررات جامع در زمینه توسعه، پیاده‌سازی و استفاده از سیستم‌های هوش مصنوعی در بازار داخلی اتحادیه اروپا است.

تاریخچه کنوانسیون هوش مصنوعی

شورای اروپا با راه‌اندازی یک کمیته ویژه در سال ۲۰۱۹، بررسی امکان‌سنجی تاسیس یک کنوانسیون هوش مصنوعی را آغاز کرد و در سال ۲۰۲۲ کمیته‌ای برای هوش مصنوعی تشکیل شد که متن این معاهده را تدوین کرد.

شورای اروپا در سال ۱۹۴۹ تأسیس شد و یک سازمان بین‌المللی مستقل از اتحادیه اروپا با مأموریت حفاظت از حقوق بشر است  که ۴۶ کشور عضو دارد و دربرگیرنده تمام ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا است.

امضاکنندگان این کنوانسیون می‌توانند روال قانونی، اداری یا دیگر اقدامات لازم را برای اجرای مفاد این کنوانسیون به‌کار گیرند.

برخی مخاطرات بالقوه هوش مصنوعی

گزارش اداره آمار کانادا در روزهای گذشته حاکی از آن بود که تقریباً یک‌سوم کارکنان کانادایی با احتمال جایگزینی به وسیله هوش مصنوعی روبه‌رو بوده و افراد دارای تحصیلات عالی در برابر این نابسامانی‌ها آسیب‌پذیرتر هستند.

همچنین طی ماه‌های اخیر، جنت یلن، وزیر خزانه‌داری آمریکا هشدار داده بود که گرچه هوش مصنوعی می‌تواند فرصت‌های جدیدی پیش پای ما بگذارد و سرمایه هنگفتی به نظام‌های مالی تزریق کند؛ اما این فناوری ممکن است خطرات قابل‌توجهی نیز به دنبال داشته باشد.

اوایل ماه آوریل، مایکروسافت با انتشار گزارشی هشدار داد که انتظار می‌رود گروه‌های سایبری تحت حمایت دولت چین، انتخابات مهم سال ۲۰۲۴ در آمریکا، هند و کره جنوبی را هدف قرار دهند.

در این گزارش آمده بود که چین دست‌کم با تولید محتوا توسط هوش مصنوعی و انتشار آن از طریق رسانه‌های اجتماعی سعی خواهد کرد تا به سود منافع خود در این انتخابات قدم بردارد.

رویترز در اوایل ماه مه طی گزارشی اختصاصی به نقل از سه منبع آگاه نوشت که دولت بایدن در تلاش برای محافظت از پیشرفته‌ترین مدل‌های هوش مصنوعی در برابر حکومت‌های ایران، چین و روسیه آماده است تا محدودیت‌های احتمالی جدیدی اعمال کند.

طبق این گزارش، وزارت بازرگانی ایالات متحده در حال بررسی یک قانون جدید برای محدود کردن صادرات مدل‌های هوش مصنوعی اختصاصی است، که نرم‌افزار و داده‌هایی که روی آن آموزش داده می‌شود، مخفی نگه داشته می‌شود.

یکی از منابع به رویترز گفته بود که هرگونه محدودیت صادرات در این زمینه احتمالا روسیه، چین، کره شمالی و ایران را هدف قرار خواهد داد.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی