Search
Asset 2

اکسیوس: آمریکا و ایران برای اجتناب از حملات بیشتر مذاکراتی غیرمستقیم انجام دادند

دو منبع آگاه گفته‌اند که دو مقام ارشد دولت بایدن این هفته در عمان با مقامات ایرانی درباره چگونگی جلوگیری از تشدید حملات در منطقه‌ گفتگو کردند.
برت مک گورک، مشاور ارشد جو بایدن در خاورمیانه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، در ۱۸ آوریل ۲۰۲۴ در واشنگتن دی سی در ساختمان کنگره آمریکا حضور دارند. (by Kent Nishimura/Getty Images)

دو منبع آگاه گفته‌اند که دو مقام ارشد دولت بایدن این هفته در عمان با مقامات جمهوری اسلامی درباره چگونگی جلوگیری از تشدید حملات در منطقه‌ گفتگو کردند.

به گزارش وبسایت اکسیوس، گفتگوها با حضور برت مک گورک، مشاور ارشد جو بایدن در خاورمیانه، و آبرام پیلی، نماینده موقت ایالات متحده در امور ایران صورت گرفته است.

طبق اظهارات منابع آگاه، مک گورک و پیلی روز سه‌شنبه وارد عمان شدند و با میانجی‌های عمانی دیدار کردند. مشخص نیست چه کسی نماینده ایران در این مذاکرات بوده است.

این منابع گفتند که گفتگوها بر شفاف‌سازی پیامدهای اقدامات جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در منطقه و بحث درباره نگرانی‌های آمریکا درباره وضعیت برنامه هسته‌ای ایران متمرکز بوده است.

اکسیوس نوشته است که کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره مذاکرات در عمان خودداری کردند.

این گفتگوها تنها یک ماه پس از حمله موشکی بی‌سابقه جمهوری اسلامی به اسرائیل در اواسط آوریل انجام شد. این حمله خاورمیانه را در آستانه یک جنگ منطقه‌ای قرار داد.

از سویی دیگر چندین مقام ایرانی در هفته‌های اخیر به احتمال حرکت جمهوری اسلامی به سمت تولید تسلیحات هسته‌ای اشاره کرده‌اند.

طی هفته‌های گذشته همزمان با سفرمدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته بود که آماده انتقال فناوری هسته‌ای به سایر کشورها هستیم.

همچنین کمال خرازی مشاور ارشد رهبر حکومت ایران در مصاحبه‌ای با بیان اینکه «ایران ظرفیت تولید بمب هسته‌ای دارد»، در بخشی از سخنان خود تاکید کرده بود که «اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.»

دولت بایدن راه‌هایی برای برقراری ارتباط با ایران دارد

به نوشته اکسیوس، اولین دور گفتگوها بین ایالات متحده و ایران در ماه ژانویه بود که مذاکرات مشابهی در عمان انجام شد.

ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه گفت که دولت بایدن راه هایی برای برقراری ارتباط با ایران در صورت لزوم دارد.

پاتل افزود که دولت بایدن به ارزیابی این موضوع ادامه می‌دهد که حکومت ایران در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی لازم برای تولید تسلیحات هسته‌ای قابل آزمایش را انجام نمی‌دهد.

او تاکید کرد که ایالات متحده معتقد نیست که رهبر جمهوری اسلامی تصمیمی برای «از سرگیری برنامه تسلیحاتی که براساس قضاوت ما، ایران در پایان سال ۲۰۰۳ تعلیق یا متوقف کرده» گرفته است.

هدف دولت بایدن از مذاکرات چیست؟

اواسط ماه آوریل، جمهوری اسلامی در تلافی ترور یک فرمانده سپاه قدس، ۳۵۰ موشک بالستیک و پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد.

محمدرضا زاهدی، فرمانده ارشد سپاه قدس و مسئول عملیات‌های نظامی جمهوری اسلامی در لبنان و سوریه بود که در حمله هوایی اسرائیل به ساختمانی در نزدیکی سفارت ایران در دمشق کشته شد.

این اولین حمله مستقیم به اسرائیل بود که از خاک ایران انجام شد. این حمله با دفاع بی‌سابقه هوایی و موشکی مشترک اسرائیل و آمریکا شکست خورد.

چند روز پس از حمله، اسرائیل با حمله هدفمند به سامانه دفاع هوایی اس-۳۰۰ در پایگاه نیروی هوایی جمهوری اسلامی پاسخ داد.

به نوشته اکسیوس، یکی از اهداف اصلی دولت بایدن پس از هفتم اکتبر، جلوگیری از گسترش جنگ غزه به یک جنگ منطقه‌ای است.

ایالات متحده معتقد است که جمهوری اسلامس نفوذ بسیاری بر نیروهای نیابتی خود در منطقه دارد.

این نیروها عبارتند از حزب‌الله لبنان، شبه‌نظامیان طرفدار حکومت ایران در سوریه و عراق که حملاتی را علیه نیروهای آمریکایی انجام دادند، و حوثی‌ها در یمن که هنوز به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله می‌کنند.

اخبار بیشتر

عضویت در خبرنامه اپک تایمز فارسی