جاستین ترودو، نخستوزیر و دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا، در تاریخ ۲۹ نوامبر در عمارت مارالاگو در فلوریدا با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دیدار کردند.
در حالی که روز ۲۹ نوامبر بیانیه رسمیای درباره این دیدار منتشر نشد، آنتونی هاوسفادر، نماینده لیبرال پارلمان کانادا، درباره این ملاقات اظهار نظر کرد.
او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «روابط بینفردی قوی برای مدیریت رابطه کانادا و ایالات متحده بسیار مهم است. خوشحالم که میبینم [ترودو و لبلانک] امشب با ترامپ دیدار میکنند.»
این دیدار پس از آن صورت گرفت که ترامپ اخیراً اعلام کرد قصد دارد تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال کند، مگر اینکه این دو کشور جلوی ورود مهاجران غیرقانونی و ورود مواد مخدر غیرقانونی مانند فنتانیل به ایالات متحده را بگیرند.
ترودو پیشتر در همان روز (۲۹ نوامبر) اعلام کرده بود که قصد دارد موضوع تعرفهها را از طریق گفتگو با ترامپ حلوفصل کند.
او در یک کنفرانس خبری در جزیره پرنس ادوارد گفت: «ما قصد داریم با همکاری یکدیگر برخی از نگرانیها را برطرف کنیم… اما در نهایت، از طریق گفتگوهای واقعی و سازنده زیادی که با ترامپ خواهم داشت، میتوانیم در مسیر درست برای همه کاناداییها به جلو حرکت کنیم.»
نگرانی در کانادا
یک روز پس از اینکه ترامپ در تاریخ ۲۵ نوامبر تعرفههای جدید را اعلام کرد، ترودو گفت که یک «تماس خوب» با رئیسجمهور منتخب داشته و درباره «چگونگی جریان روابط قوی و مؤثر میان دو کشور» صحبت کردهاند.
در تاریخ ۲۷ نوامبر ترودو با نخستوزیران استانی کانادا در این مورد دیدار کرد.
کریستیا فریلند، معاون نخستوزیر، اظهار داشت که در این دیدار، نخستوزیران استانی و نخستوزیر بر نیاز به اتحاد و همچنین تأمین امنیت مرزها تأکید کردند.
او گفت: «ما توافق کردیم که مواد مخدر غیرقانونی، بهویژه اوپیوئیدها، معضلی برای هر دو کشور هستند و باید به تلاشهای خود ادامه دهیم تا مرزهای ما امن و ایمن باشند و به طور جدی با مواد مخدر غیرقانونی مقابله کنیم.»
صادرات کانادا به ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ به ۵۹۳ میلیارد دلار کانادا رسید، در حالی که صادرات ایالات متحده به کانادا معادل ۴۸۴ میلیارد دلار کانادا بود.
داگ فورد، نخستوزیر انتاریو، که صنعت خودروسازی استانش به شدت تحت تأثیر تعرفهها قرار خواهد گرفت، خواستار اقدام سریع در زمینه امنیت مرزی شده و از دولت فدرال درخواست کرده است برای جلوگیری از «هرجومرج اقتصادی» که این تعرفهها به همراه خواهد داشت، رویکردی فعالتر اتخاذ کند.
سایر نخستوزیران استانی نیز خواستار اقدامات بیشتری شدهاند، از جمله فرانسوا لوگو، نخستوزیر کبک، و دنیل اسمیت، نخستوزیر آلبرتا، که بر تضمین این موضوع تأکید دارد که صادرات انرژی استانش مشمول تعرفهها نشود.
جنگهای تعرفهای
در سال ۲۰۱۸، در دوران نخستین ریاستجمهوری ترامپ، ایالات متحده تعرفه ۲۵ درصدی بر محصولات فولادی کانادا و ۱۰ درصدی بر واردات آلومینیوم از این کشور اعمال کرد. کانادا نیز در اقدامی متقابل تعرفههای مشابهی وضع کرد. در نهایت، هر دو طرف در سال ۲۰۱۹ این تعرفهها را لغو کردند.
دور اول ریاستجمهوری ترامپ همچنین شاهد بازنگری در توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) با کانادا و مکزیک بود. برای تضمین توافق جدید، کانادا مجبور شد امتیازاتی در سیستم مدیریت عرضه محصولات لبنی خود به نفع ایالات متحده بدهد.
این توافق در سال ۲۰۲۶ مجدداً مورد بازبینی قرار خواهد گرفت و ترامپ اعلام کرده که قصد دارد بار دیگر آن را بازنگری کند.
در میان نگرانیهای ایالات متحده مبنی بر اینکه مکزیک به عنوان مسیری برای ورود کالاهای چینی به بازار آمریکا عمل میکند و این موضوع میتواند امضای توافقنامه سهجانبه جدید را به خطر بیندازد، نخستوزیران استانی کانادا پیشنهاد کردهاند که ممکن است بهتر باشد کانادا و ایالات متحده به جای آن، توافقی دوجانبه امضا کنند.
داگ فورد نخستوزیر انتاریو، در تاریخ ۱۲ نوامبر اظهار داشت: «اگر مکزیک با قاچاق تجاری مقابله نکند و حداقل تعرفههای کانادا و ایالات متحده بر واردات کالاهای چینی را اعمال نکند، نباید جایگاهی بر سر میز مذاکره داشته باشد و نباید به بزرگترین اقتصاد جهان دسترسی پیدا کند.»
او در ادامه افزود که تمام نخستوزیران استانی کانادا با این دیدگاه او همنظر هستند.