یک روز پس از آنکه دولت کانادا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بهعنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد، جاستین ترودو به دفاع از زمانبندی این تصمیم پرداخت و افزود که این کار باید از «راه درست» انجام میگرفت.
آقای ترودو در ۲۰ ژوئن به خبرنگاران گفت: «ما میدانیم که این تصمیم روی جامعه ایرانیان و کانادا و احتمالاً خانوادههای آنها در کشور مادری تأثیر میگذارد. از اینرو، باید وقت میگذاشتیم و این کار را از راه درست انجام میدادیم.»
نخستوزیر کانادا افزود که رژیم ایران در پی «بیثباتی، ایجاد هرجومرج و نابودی دموکراسی و دیگر کشورهای سراسر جهان» است و به همین دلیل است که دولت فدرال در «اقدامی جدی» نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده است.
کانادا پیشتر نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را که در جنگهای غیرمتعارف تخصص دارد، در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داده بود.
با توجه به اینکه اکنون کل سپاه پاسداران تحت قوانین کیفری کانادا در فهرست تروریستی قرار گرفته است، مؤسسات مالی کانادایی باید داراییهای این سازمان را در اسرع وقت توقیف کنند. از این گذشته، معامله کاناداییهای خارج از کشور با داراییهای متعلق به سپاه یا اموال تحت کنترل این سازمان جزو جرایم کیفری محسوب خواهد شد.
دومینیک لبلانک، وزیر امنیت عمومی کانادا، ضمن اعلام این تصمیم در ۱۹ ژوئن گفت که دولت ایران ارزشی برای حقوق بشر در داخل و خارج از کشور قائل نیست. وقتی از آقای لبلانک درخصوص زمانبندی این تصمیم پرسیدند، پاسخ داد که تصمیم کانادا ارتباطی با درخواستها یا نظرات توئیتری ندارد، بلکه با رعایت ملاحظات سیاست خارجی اتخاذ شده است.
ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، فشار آمریکا برای تروریستی اعلام کردن این گروه را تکذیب کرد اما گفت که دولت کانادا برای دریافت بازخورد شرکای خود در گروه هفت با آنها از نزدیک در ارتباط بوده است. خانم جولی افزود کاناداییهایی که هنوز در ایران هستند، باید به خانه بازگردند و به کاناداییها درباره سفر به ایران هشدار داد.
افزایش تنشها
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ژانویه ۲۰۲۰ پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین را سرنگون کرد که باعث شد تمام مسافران هواپیما، از جمله ۸۵ شهروند کانادایی و مقیم دائمی این کشور کشته شوند. خانواده قربانیان از جمله کسانی بودند که از اتاوا میخواستند تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست سازمانهای تروریستی اضافه کند.
حزب محافظهکار نیز مدتها از دولت میخواست تا سپاه را به فهرست سازمانهای تروریستی اضافه کند، بویژه پس از حمله هفتم اکتبر تروریستهای حماس به اسرائیل که به کشته شدن بیش از ۱۲۰۰ نفر انجامید. لیبرالها در سال ۲۰۱۸ از طرح محافظهکاران در مجلس عوام برای تروریستی اعلام کردن سپاه حمایت کردند اما هرگز این موضوع را پیگیری نکردند.
در سال ۲۰۲۲، دیوید لامتی، وزیر دادگستری وقت کانادا، ابراز نگرانی کرد که چون خدمت سربازی در ایران اجباری است، تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران برش چندانی نخواهد داشت. او افزود که تروریستی اعلام کردن سپاه ممکن است به مجازات افراد بیگناه یا مخالفان رژیم منجر شود.
در مه ۲۰۲۴، نمایندگان مجلس کانادا به اتفاق آرا در مجلس عوام به طرح غیرالزامآور دیگری که از دولت کانادا میخواست تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به فهرست گروههای تروریستی اضافه کند، رأی مثبت دادند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، در سفر به اتاوا در ۱۹ ژوئن گفت که افزایش روابط نزدیک بین «قدرتهای تمامیتخواه» مانند ایران، روسیه، چین و کره شمالی به منزله این است که «همپیمانان ناتو باید در کنار هم بایستند و از آزادی و دموکراسی محافظت کنند.»