به گفته افراد آگاه از برنامههای ترامپ که روز پنجشنبه با والاستریت ژورنال صحبت کردند، دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، قصد دارد سیاست «فشار حداکثری» را که در دولت قبلی خود علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرده بود، از نو به اجرا درآورد.
به گزارش تایمز اسرائیل، ترامپ در دولت اول خود تحریمهای شدیدی را علیه صنعت نفت تهران اعمال کرد تا جمهوری اسلامی را در رابطه با پیشبرد برنامه هستهای و حمایت مالی از گروههای تروریستی در خاورمیانه تحت فشار بگذارد.
ترامپ همچنین از توافق ششجانبه با ایران، که قرار بود جلوی توسعه هستهای این کشور را بگیرد، خارج شد و دستور ازبینبردن قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس سپاه پاسداران، را صادر کرد. اما دولت بایدن در تلاش برای برقراری تعامل با جمهوری اسلامی ایران، شدت فشارها را کاهش داد.
به گفته افراد آگاه از برنامههای ترامپ که با والاستریت ژورنال صحبت کردند، دولت بعدی با مهار سریع صنعت نفت ایران از طریق برخورد با بنادر خارجی و بازرگانانی که در معامله نفت ایران نقش دارند، در پی اجرای دوباره راهبرد قبلی است. اینکه ترامپ تا چه اندازه فشار وارده به جمهوری اسلامی را افزایش خواهد داد مشخص نیست.
یکی از مقامات سابق کاخ سفید به والاستریت ژورنال گفت: «فکر میکنم شاهد بازگشت تحریمها خواهیم بود که از نظر دیپلماتیک و مالی بسیار شدیدتر هستند. آنها تلاش میکنند ایران را منزوی کنند. فکر میکنم برداشت آنها این است که ایران در موضع ضعف قرار دارد و اکنون بهترین فرصت برای استفاده از این ضعف است.»
برخی از کارکنان سابق دولت ترامپ به والاستریت ژورنال گفتهاند که ممکن است او در دور دوم ریاستجمهوری خود به دنبال توافق دیپلماتیک با ایران باشد. میک مولروی، از مقامات ارشد پنتاگون در امور خاورمیانه در دوره اول ترامپ، به والاستریت ژورنال گفت که ترامپ دوست دارد معامله کند، اما فقط در شرایطی معامله میکند که «طبق اصول خودش باشد.»
از این گذشته، به نظر نمیرسد ترامپ در پی تغییر رژیم در ایران باشد. به گفته برایان هوک، نماینده سابق وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران و مدیر فعلی تیم انتقالی این وزارتخانه، رئیسجمهور منتخب آمریکا «هیچ علاقهای» به پیگیری چنین هدفی ندارد.
با اینحال، هوک که در دولت قبلی ترامپ بر سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ایران نظارت داشت، چندی پیش به سیانان گفت که ترامپ متعهد شده «ایران را از نظر دیپلماتیک منزوی و از نظر اقتصادی تضعیف کند تا دیگر نتواند هزینه خشونتورزی نیروهای نیابتی خود را در خاورمیانه تأمین کند.»
صادرات نفت ایران که در دولت ترامپ در سال ۲۰۲۰ به ۲۵۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود، در سپتامبر امسال به بالاترین میزان در شش سال اخیر رسید. این درحالی است که دولت بایدن بهطور پنهانی با جمهوری اسلامی وارد مذاکره شد تا شهروندان آمریکایی بازداشتی در این کشور آزاد شوند.
به گفته رابرت مکنالی، از مقامات سابق انرژی آمریکا، تحریم بنادر چینی که نفت ایران را تحویل میگیرند، صادرات ایران را به حدود نیم میلیون بشکه در روز تقلیل میدهد. او به والاستریت ژورنال گفت: «نسخه دوم فشار حداکثری در راه است.»