دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، روز سهشنبه در کنفرانس مطبوعاتی خود در خانه مارالاگو در فلوریدا درباره کانال پاناما، گرینلند، گروگانهای غزه و سایر موضوعات صحبت کرد.
رئیسجمهور منتخب آمریکا این کنفرانس خبری را ۱۳ روز قبل از مراسم تحلیف برگزار کرد.
اظهارنظر درباره گرینلند و کانال پاناما
در مورد کانال پاناما، که دولت آمریکا آن را ساخت و دههها پیش در زمان دولت کارتر به دولت پاناما تحویل داد، ترامپ احتمال استفاده از اقدام نظامی برای گرفتن کنترل این آبراه را رد نکرد.
ترامپ در پاسخ به اینکه استفاده از نیروی نظامی را رد میکند یا خیر، گفت: «تعهد نمیدهم. شاید مجبور شوید کاری بکنید. کانال پاناما برای کشور ما حیاتی است.»
ترامپ گفت: «ما این کانال را به پاناما تحویل دادیم. آن را به چین که ندادیم. آنها از هدیه ما سوءاستفاده کردهاند.»
درحالیکه دونالد ترامپ جونیور، پسر ترامپ، این هفته به گرینلند سفر میکند، رئیسجمهور منتخب آمریکا از تمایل این کشور برای کنترل کانال پاناما و گرینلند گفت. او همچنین درباره تغییر نام خلیج مکزیک به «خلیج آمریکا» شوخی کرد و گفت که نام «مناسب» و «زیبایی» خواهد بود.
این نخستینبار نیست که ترامپ پیشنهاد تغییر نام یک مکان جغرافیایی را میدهد. رئیسجمهور منتخب آمریکا هفتهها پیش گفته بود که نام دنالی- بلندترین قله آمریکا- را به مککینلی تغییر خواهد داد.
ترامپ از امکان اعمال تعرفههای «بسیار سنگین» بر دانمارک در تلاش برای تصاحب گرینلند- بزرگترین جزیره جهان که بهطور کلی در بالای مدار شمالگان قرار دارد- صحبت کرد. گرینلند، که یکی از پایگاههای نظامی بزرگ آمریکا در آن مستقر شده، قلمرو خودمختار دانمارک بوده و جزو متحدان دیرینه آمریکا و از اعضای مؤسس ناتو است.
او به خبرنگاران گفت: «آنجا تقریباً ۴۵ هزار نفر جمعیت دارد. مردم واقعاً نمیدانند که دانمارک نسبت به آنجا حق قانونی ندارد، اما اگر هم حقی داشته باشد، باید از آن دست بکشد، زیرا ما برای امنیت ملی به آن احتیاج داریم.»
هشدار درباره گروگانهای غزه
رئیسجمهور منتخب آمریکا یکبار دیگر به گروه تروریستی حماس هشدار داد که باید گروگانهای حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ اسرائیل را آزاد کند.
او گفت: «به نفع حماس نخواهد بود. راستش را بخواهید، به نفع هیچکسی نخواهد بود. جهنم به پا خواهد شد. لازم نیست دوباره تکرار کنم، اما واقعیت همین است.»
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه، در این کنفرانس خبری حاضر شد و ابراز امیدواری کرد که مذاکرات تا روز تحلیف در ۲۰ ژانویه به نتیجه میرسند.
ویتکاف گفت: «حقیقتاً امیدوارم که تا روز تحلیف خبرهای خوبی از جانب رئیسجمهور داشته باشم.»
گزارش رسانهها حاکی از آن است که حدود ۱۰۰ گروگان از جمله چند شهروند آمریکایی همچنان در غزه در اسارت حماس هستند. به گفته مقامات، در جریان حمله ۷ اکتبر که به مرگ ۱۲۰۰ غیرنظامی انجامید، بیش از ۲۵۰ نفر به دست حماس ربوده شدند.