یک فرمانده ارشد اوکراینی اعلام کرده است که ارتش این کشور هزار کیلومتر مربع در منطقه کورسک در خاک روسیه پیشروی کرده است.
کانال تلگرامی دفتر ریاستجمهوری اوکراین، روز دوشنبه ۱۲ اوت ویدیویی را از ژنرال الکساندر سیرسکی منتشر کرد، در حالیکه او به زلسنکی گزارش میداد که نبرد در خط مقدم جبهه ادامه دارد و اوضاع تحت کنترل ارتش اوکراین است.
ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین نیز تایید کرده است که ارتش اوکراین در منطقه کورسک در حال انجام عملیات نظامی هستند.
منطقه کورسک یادآور یکی از تاریخیترین پیروزیهای روسیه در برابر نیروهای آلمانی در جنگ جهانی دوم محسوب میشود.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز اعلام کرده است که تهاجم نیروهای اوکراینی به خاک روسیه باعث شده است که حدود ۱۰۰ هزار شهروند غیرنظامی روسیه آواره شوند.
الکسی اسمیرنوف، فرماندار کورسک در گزارشی به پوتین گفته است که نیروهای اوکراینی ۲۸ شهرک روسی را تحت کنترل خود درآوردهاند.
زلسنکی روز شنبه گفت: «ارتش اوکراین سعی دارد که جنگ را به قلمرو متجاوزان بکشاند.»
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، ۱۰ اوت برای اولینبار بهطور غیرمستقیم اعتراف کرد که اوکراین در حال انجام یک حمله نظامی در خاک روسیه است.
زلنسکی گفت «ارتش اوکراین سعی دارد که جنگ را به قلمرو متجاوزان بکشاند.»
او ضن اشاره به روسیه گفت: «اوکراین ثابت کرده که میداند چطور عدالت را برقرار کند و آن فشاری را که لازم است، به متجاوزان وارد کند.»
او درباره ماهیت عملیات نظامی توضیح بیشتری نداد و درخصوص اینکه این عملیات در خاک روسیه انجام میگیرند یا خیر، چیزی نگفت.
هدف دقیق عملیات همچنان نامشخص است و مقامات نظامی اوکراین در اینباره اظهارنظر نکردهاند. کارشناسان نظامی میگویند اوکراین به احتمال زیاد قصد دارد نیروهای ذخیره روسیه را از نبردهای سنگین در منطقه دونتسک در شرق اوکراین دور نگهدارد. این درحالی است که مشاور رئیسجمهور میگوید این عملیات میتواند دست کییف را در مذاکرات آتی با روسیه بازتر کند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، در ۱۱ اوت گفت که اوکراین با حمله به کورسک دست به حملات تروریستی میزند.
زاخارووا گفت: «شک نداریم که سازماندهندگان و عاملان این جنایات، از جمله صحنهگردانان خارجی آنها، در قبال این حملات پاسخگو خواهند شد. پاسخ سخت روسیه چندان طول نمیکشد.»
ارتش روسیه گفته که درگیری با نیروهای اوکراینی در کورسک از ۶ اوت آغاز شده و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، آن را «اقدامی تحریکآمیز در مقیاس بزرگ» خوانده است.
کییف و مسکو هدف گرفتن غیرنظامیان در حملات خود را رد میکنند؛ حملاتی که با مرگ هزاران غیرنظامی و آواره شدن میلیونها اوکراینی همراه بوده و کسی پایانی برای آن متصور نیست.
در عینحال، وزارت دفاع روسیه به نقل از رسانههای دولتی گفته که چهار موشک بالستیک تاکتیکی توچکا-یو و چهارده پهپاد اوکراینی را در شبانهروز گذشته در کورسک ساقط کرده است.
مقامات کورسک در ۱۱ اوت اعلام کردند که در پی اصابت بقایای موشک اوکراینی ساقطشده به یک ساختمان مسکونی ۹ طبقه سیزده نفر زخمی شدند. تصویری که شهردار کورسک منتشر کرده، شعلههای آتش را نشان میدهد که از یک مجتمع آپارتمانی ویرانشده و محصور در آوارهای سوخته بالا میرود.
آلکسی اسمیرنوف، فرماندار موقت کورسک، به مقامات محلی دستور داد تا غیرنظامیان را با سرعت بیشتری از مناطق خطرناک تخلیه کنند. خبرگزاریهای دولتی روسیه در ۱۰ اوت گزارش دادند که بیش از ۷۶ هزار نفر تخلیه شدهاند.
تاتیانا موسکالکووا، کمیسر حقوق بشر روسیه، گفت از سازمان ملل درخواست کرده که اقدامات اوکراین در کورسک را محکوم کند. موسکالکووا در یک پست تلگرامی نوشت که از کمیسر حقوق بشر سازمان ملل میخواهد تا اقداماتی را برای جلوگیری از نقض گسترده حقوق بشر در دستور کار قرار دهد.
وبلاگنویسان نظامی روسی میگویند نبردها در عمق ۱۹ کیلومتری کورسک ادامه دارد و برخی این سؤال را مطرح میکنند که اوکراین چگونه توانسته به این راحتی وارد کورسک بشود.
مؤسسه غیرانتفاعی مطالعه جنگ در جدیدترین گزارش آخر هفته خود اعلام کرد که نیروهای روسی در کورسک با بازگشت سربازان ذخیره و نیروهای رزمی کارآمدتر از خط مقدم در اوکراین، دفاع بهتری در برابر حملات اوکراینیها انجام میدهند.
در این گزارش آمده است: «سرعت پیشروی نیروهای اوکراینی در استان کورسک در پی استقرار یگانهای نظامی روسیه در این استان کاهش یافته است. اما انجام عملیات فرامرزی، کرملین را با یک بحران سیاسی بالقوه درخصوص تلفات سربازان روسی تهدید میکند.»
این مؤسسه افزود: «اپوزیسیون روسیه و شبکههای اجتماعی در ۱۰ اوت شروع به انتشار شکایات اعضای خانواده سربازان روسی درخصوص دخالت سربازان در عملیات مرزی روسیه کردند.»
رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل، در آخر هفته هشدار داد که روسیه و اوکراین باید در حین جنگ در کورسک به دلیل نزدیکی به نیروگاه هستهای کورسک احتیاط کنند.
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای گفت: «در این مقطع از همه طرفها میخواهم که حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند تا از وقوع حوادث هستهای با احتمال پیامدهای جدی رادیولوژیکی جلوگیری شود.»