وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد شبکهای کشتیرانی را تحریم کرده است که میلیونها بشکه نفت ایران را به چین منتقل کرده و در تأمین مالی فعالیتهای نظامی جمهوری اسلامی نقش داشته است.
براساس این بیانیه وزارت خارجه آمریکا که روز سهشنبه ۱۳ مه منتشر شد، درآمد حاصل از فروش این محمولههای نفتی به تأمین مالی برنامههای تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران و همچنین حملات گروه شبهنظامی حوثی به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، نیروی دریایی ایالات متحده و اسرائیل، کمک کرده است.
وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرد که این شبکه، انتقال نفت به ارزش میلیاردها دلار را به مقصد چین، به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و شرکت صوری وابسته به آن با نام «سپهر انرژی جهاننما پارس»، تسهیل کرده است.
در این بیانیه که از سوی تَمی بروس، سخنگوی وزارت خارجهٔ آمریکا منتشر شد، آمده است که این تحریمها بخشی از اجرای سیاست «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی است.
این تحریمها همچنین بخشی از تلاشهای مستمر دولت ایالات متحده برای مقابله با آنچه «فعالیتهای بیثباتکننده منطقهای جمهوری اسلامی» و دور زدن تحریمهای بینالمللی توسط این حکومت خوانده شده، محسوب میشود.
این تحریمها تنها چند روز پس از پایان چهارمین دور از گفتوگوهای هستهای میان جمهوری اسلامی و آمریکا در عمان اعلام شدهاند.
این در حالی است که رویترز طی گزارشی در روز جمعه ۹ مه اعلام کرده بود که تعدادی از پالایشگاههای چین به دلیل تحریمهای اخیر آمریکا، خرید نفت قاچاقی ایران را متوقف کردهاند و پالایشگاههای تحریمشده چین نیز مجبور شدهاند که کالاهایشان را به نامهای شرکتهای دیگر به فروش برسانند.
براساس این گزارش، هدف قرار دادن پالایشگاههای مستقل چینی که به «تیپاتها» معروف هستند، گامی در راستای تشدید تلاشهای واشنگتن برای قطع درآمد صادراتی تهران محسوب میشود؛ تلاشی که با هدف تحت فشار قرار دادن تهران برای توافق بر سر برنامه هستهایاش صورت میگیرد.
رویترز به نقل از سه منبع مطلع گزارش داد که این تحریمها، پالایشگاههای مستقل بزرگتر چین را نیز از خرید نفت خام ایران منصرف کرده است.