سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی از پایان گفتوگو میان مذاکرهکنندگان ارشد ایران و آمریکا خبر داد. رسانههای داخلی گزارش کردهاند که زمان و مکان دور بعدی گفتوگوها توسط هماهنگ کننده عمانی اعلام خواهد شد.
مذاکرات چهارم بررسی اختلافات بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی در حالی انجام شد که عباس عراقچی، روز ۱۰ مه اعلام کرد که جمهوری اسلامی در مواجهه با فشارهای آمریکا از کل برنامه هستهای خود صرفنظر نخواهد کرد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، ساعتی پیش وارد مسقط شد و با بدر البوسعیدی، وزیر خارجه سلطنت عمان، دیدار و گفتوگو کرد.
او گفته است که تمایل دارد که درباره سازوکارهای اعتمادسازی وارد مذاکره شود و تضمین کند که برنامه هستهای در ایران ماهیتی صلحآمیز دارد.
عراقچی روز شنبه در دوحه گفت: «اگر هدف از مذاکرات ایجاد سازوکارهای جدید اعتمادسازی و تضمین صلحآمیز بودن اهداف هستهای ایران باشد، تهران برای دستیابی به توافق آمادگی دارد.»
عراقچی افزود: «اما اگر هدف از مذاکرات محروم کردن ایران از حقوق هستهای خود باشد، بهصراحت اعلام میکنیم که از هیچیک از حقوق خود عقبنشینی نخواهیم کرد.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در ماه آوریل با جمهوری اسلامی وارد مذاکره شد تا برنامه هستهای آن را با امضای یک توافق جدید محدود کند. جمهوری اسلامی مدعی است که بهدنبال دستیابی به سلاح هستهای نیست، اما بحث و جدل میان مذاکرهکنندگان بر سر این موضوع ادامه دارد که تا چه اندازه میتواند فعالیتهای هستهای خود را ادامه دهد.
ترامپ در مصاحبه با برنامه «ملاقات با مطبوعات» انبیسی نیوز، که در روز ۴ مه روی آنتن رفت، خواستار «تعطیلی کامل» برنامه هستهای جمهوری اسلامی شد. او در واکنش به موضوع پیگیری انرژی هستهای از سوی ایران گفت: «آنها که اینهمه نفت دارند، دیگر چه احتیاجی به انرژی هستهای دارند؟»
ترامپ یکبار دیگر در روز ۷ مه در گفتوگو با هیو هیویت، مجری رادیو، به برنامه هستهای ایران اشاره کرد و گفت: «ایران باید انتخاب کند که تأسیسات هستهای این کشور در چارچوب توافق تعطیل شوند، یا این کار با اقدام نظامی صورت بگیرد.»
رئیسجمهور آمریکا افزود: «فقط دو گزینه وجود دارد؛ همه چیز به خوبی و خوشی تعطیل شود یا همه چیز به شکلی بیرحمانه به تعطیلی کشانده شود.»
عراقچی در دو مذاکره نخست با استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیسجمهور آمریکا، و همچنین در دور سوم مذاکرات فنی که در روز ۲۶ آوریل برگزار شد، حضور داشته است. در دور سوم، مجید تختروانچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، نماینده تیم فنی این کشور بود و مایکل آنتون، مدیر سیاستگذاری وزارت امور خارجه ایالات متحده، نمایندگی تیم فنی آمریکا را برعهده داشت.
دو کشور قرار بود در روز ۳ مه دور چهارم مذاکرات خود را در عمان برگزار کنند، اما بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، اعلام کرد که این دیدار به دلیل مشکلات لجستیکی نامعلوم به زمان دیگری مؤکول شده است.
وزیر امور خارجه عمان در بیانیهای در شبکههای اجتماعی تأیید کرد که ایران و آمریکا بر سر ازسرگیری مذاکرات در روز یکشنبه به توافق رسیدهاند.