آژانسهای اطلاعاتی آمریکا، استرالیا، کانادا، نیوزیلند و بریتانیا در اطلاعیهای مشترک به تاریخ ۵ ژوئن هشدار دادند که چین به تلاش برای استخدام مقامات نظامی فعلی و سابق غربی در راستای توسعه توانمندیهای نظامی خود ادامه میدهد.
در این اطلاعیه آمده که ارتش آزادیبخش خلق از شرکتهای خصوصی فعال در آفریقای جنوبی و چین بهعنوان راهی برای استخدام مقامات نظامی سابق غربی و بویژه خلبانان جتهای جنگنده برای آموزش هوانوردان نیروی هوایی و دریایی خود استفاده میکند.
تلاش چین روی استخدام خلبانان سابق کانادا، فرانسه، آلمان، بریتانیا، استرالیا، آمریکا و دیگر کشورهای غربی متمرکز است.
در این اطلاعیه آمده است: «ارتش آزادیبخش خلق چین از مهارتها و تخصص این افراد استفاده میکند تا عملیات هوایی نظامی خود را توسعه دهد و در عینحال با تاکتیکها، تکنیکها و رویههای عملیات هوایی غرب آشنا شود. اطلاعاتی که ارتش آزادیبخش خلق از استعدادهای نظامی غربی به دست میآورد، امنیت جانی افراد مورد نظر، کارکنان خدماتی آنها و امنیت آمریکا و متحدانش را به خطر میاندازد.»
آمریکا، استرالیا، کانادا، نیوزیلند و بریتانیا جزو پنج کشور بزرگ انگلیسیزبان جهان هستند که با هم اتحادیه اطلاعاتی «فایو آیز» را تشکیل میدهند. کشورهای فایو آیز از منابع اطلاعاتی خود عمدتاً در راستای منافع متقابل یکدیگر استفاده میکنند.
مایکل سی کیسی، مدیر مرکز ضدجاسوسی و امنیت ملی آمریکا گفت: «اطلاعیه مشترک شرکای فایو آیز در پی جلب توجه عموم به این تهدیدِ همیشگی است و نظامیان فعلی یا سابق غربی را از انجام اقداماتی که همکاران نظامی خود و امنیت ملی کشور را به خطر میاندازند منع میکند.»
کشورهای متحد شاهد تلاش بیوقفه ارتش آزادیبخش خلق چین در استخدام نیروهای نظامی غربی هستند
اعضای فایو آیز و ناتو پیشتر درباره اقدامات چین برای استخدام خلبانان نظامی سابق خود ابراز نگرانی کرده بودند.
گزارشاتی در اکتبر ۲۰۲۲ منتشر شد که نشان میداد وزارت دفاع بریتانیا مظنون است که چین سعی کرده حدود ۳۰ خلبان سابق جت و هلیکوپتر خود را به خدمت بگیرد. چند روز بعد، گزارشاتی منتشر شد که نشان میداد آمریکا نیز مظنون است که تفنگدار بازنشسته خود، دنیل دوگان- خلبان جت عمودپرواز از باند کوتاه هریر ایوی۸- برای آموزش خلبانان نظامی چین استخدام شده است. دولت آمریکا به دنبال استرداد آقای دوگان از استرالیا است تا او را تحت پیگرد قانونی قرار دهد.
در ژوئن ۲۰۲۳، وزارت بازرگانی آمریکا چندین شرکت، از جمله گروه خدماتی فرانتیر و آکادمی پروازهای آزمایشی آفریقای جنوبی را به دلیل آموزش خلبانان نظامی چین با استفاده از منابع غربی و ناتو تحت تحریم قرار داد.
در سپتامبر ۲۰۲۳، ژنرال چارلز کیو. براون جونیور، فرمانده وقت نیروی هوایی آمریکا، در یادداشتی درباره اقدامات چین به نیروهای هوایی آمریکا هشدار داد.
در ماه فوریه، نیروی هوایی آمریکا در اروپا و آفریقا اعلام کرد که قصد دارد کنفرانسی را در شهر راماشتاین آلمان برای رسیدگی به اقدامات بیوقفه چین برای استخدام خلبانان سابق آمریکایی و نیروهای آموزشدیده ناتو برگزار کند.
اطلاعیه جدید مشترک فایو آیز آخرین هشدار غرب درخصوص اقدامات چین بوده است.
در اطلاعیه جدید فایو آیز آمده است: «تهدید چین در واکنش به هشدار دولتهای غربی به نیروهای نظامی و مردم خود ادامه خواهد یافت. از اینرو، اطلاعیه حاضر به دنبال جلب توجه عموم به این تهدیدِ همیشگی و پایدار است.»
اقدامات چین همیشه علنی نیستند.«ممکن است بهطور مستقیم از طریق آشنایان نظامی و یا از طریق ایمیلهای کاریابی با افرادِ هدف تماس بگیرند، یا آنها را بهطور غیرمستقیم از طریق شبکههای تخصصی و پلتفرمهای کاریابی آنلاین جذب کنند.»
همچنین ممکن است چین پیشنهادات شغلی خود را از طریق شرکتهای خصوصی مستقر در سراسر جهان به افرادِ هدف ارائه کند؛ شرکتهایی که کسی از ارتباط آنها با ارتش چین خبر ندارد.