ایالات متحده و اتحادیه اروپا خواستار انجام تحقیقات کامل درباره گزارشهای مربوط به تخلفات در انتخابات پارلمانی گرجستان شدند؛ انتخاباتی که در پی آن رئیسجمهور گرجستان روز دوشنبه خواستار اعتراضات مردمی شد.
به گزارش رویترز، نتایج انتخابات، پس از شمارش تقریباً تمامی آرا، ضربه سنگینی برای گرایشهای طرفدار غرب در گرجستان بود؛ چراکه این انتخابات به عنوان انتخابی میان یک حزب حاکم با روابط نزدیک با روسیه و مخالفانی که به دنبال تسریع پیوستن به اروپا هستند، دیده میشد.
رئیسجمهور «سالومه زورابیشویلی» از مردم خواست تا برای اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی مورد مناقشه که روز شنبه برگزار شد، به خیابانها بیایند. کمیسیون انتخابات اعلام کرد که حزب حاکم، یعنی «حزب رویای گرجستان» ۵۴ درصد آرا را به دست آورده است.
زورابیشویلی، که از منتقدان سرسخت حزب حاکم است، نتایج انتخابات را محکوم کرده و مخالفان نیز با رد این نتایج، ادعا کردهاند که تخلفات گستردهای در روند رایگیری صورت گرفته است.
روز یکشنبه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده نیز خواستار تحقیقات کامل درباره این تخلفات شده است. وی در بیانیهای گفت: «ما از رهبران سیاسی گرجستان میخواهیم تا به حاکمیت قانون احترام بگذارند، قوانینی را که حقوق و آزادیهای اساسی را تضعیف میکنند لغو کنند و با یکدیگر برای اصلاح نواقص فرایند انتخاباتی همکاری کنند.»
پیش از این، اتحادیه اروپا از گرجستان خواسته بود تا این تخلفات احتمالی را بهطور سریع و شفاف بررسی کند. کمیسیون اروپا در بیانیهای مشترک با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد: «اتحادیه اروپا یادآوری میکند که هرگونه قانونگذاری که حقوق و آزادیهای اساسی شهروندان گرجستان را تضعیف کند و با ارزشها و اصول اتحادیه اروپا مغایرت داشته باشد، باید لغو شود.»
زورابیشویلی، که در سال ۲۰۱۸ به عنوان یک نامزد مستقل به ریاستجمهوری رسید اما پیشتر با حزب رویای گرجستان همپیمان بود، از مردم گرجستان خواسته است تا عصر دوشنبه در مرکز تفلیس تجمع کنند و به جهان نشان دهند که «ما این انتخابات را به رسمیت نمیشناسیم.»
گرجستان سالها به عنوان یکی از کشورهای بهشدت طرفدار غرب شناخته میشد که از اتحاد جماهیر شوروی سابق جدا شد. نظرسنجیها نشان میدهد که بسیاری از مردم گرجستان به دلیل حمایت روسیه از دو منطقه جداییطلب این کشور، نگرش منفی به مسکو دارند.
در سال ۲۰۰۸، روسیه در جنگی کوتاه با گرجستان بر سر منطقه جداییطلب اوستیای جنوبی پیروز شد.
نتیجه این انتخابات چالشی برای برنامههای اتحادیه اروپا در گسترش به کشورهای شوروی سابق ایجاد میکند.