logo_eet

سرمایه‌گذاری ایالات متحده بر واکسن‌های mRNA چندین دهه قبل از همه‌گیری کرونا

واکسن‌های mRNA بزرگترین سرمایه گذاری عمومی آمریکا برای یک بیماری
واکسن‌های mRNA آمریکا، بزرگترین سرمایه گذاری عمومی برای یک بیماری (Viacheslav Lopatin/Shutterstock)

محققان در اولین مطالعه برای بررسی سیستماتیک سرمایه‌گذاری‌های عمومی برای واکسن‌های mRNA، دریافتند که دولت ایالات متحده دهه‌ها قبل از همه‌گیری کووید-۱۹ بر روی این نوع واکسن سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی داشته است.

این مطالعه که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شد، نشان داد که بین سال‌های ۱۹۸۵ تا ۲۰۲۲ دولت آمریکا ۳۱٫۹ میلیارد دلار روی واکسن‌ها و فناوری‌های mRNA سرمایه‌گذاری کرده است که حداقل ۳۳۷ میلیون دلار آن قبل از همه‌گیری کرونا سرمایه‌گذاری شده است.

دولت آمریکا همچنین در طول همه‌گیری کرونا مبلغ ۳۱٫۶ میلیارد دلار برای تحقیقات و تولید واکسن و همچنین تامین واکسن برای همه آمریکایی‌ها و کمک‌های مالی جهانی پرداخت کرد است.

بر اساس این مطالعه دو شرکت مدرنا و فایزر بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش واکسن‌های کووید۱۹ کسب کرده‌اند که این مبلغ ۲۰ برابر بیشتر از کل بودجه سازمان بهداشت جهانی (WHO) طی سال‌های ۲۰۲۰-۲۰۲۱ است.

در مجموع، محققان دریافتند که مؤسسه ملی بهداشت آمریکا ۳۴ کمک‌هزینه را مستقیماً به واکسن‌های mRNA  کووید۱۹ اختصاص داده است.

حسین لالانی، یکی از همکاران دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده اصلی این مطالعه، گفت: «این بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری عمومی برای یک بیماری است.»

ازآنجایی‌که در این مطالعه حمایت سایر کشورها، بنیادها یا شرکت‌ها لحاظ نشده است، محققان بر این باورند که احتمالاً کل سرمایه‌گذاری قبل از همه‌گیری کرونا بر روی mRNA را دست پایین محاسبه کرده‌اند، اما بااین‌وجود، آنها بر این باورند که این یک تخمین قوی و درعین‌حال محافظه‌کارانه از تحقیقات بر روی این فناوری ارائه می‌دهد.

دکتر ویکتور روی، جامعه‌شناس و پزشک دانشکده پزشکی دانشگاه ییل در سرمقاله‌ای مرتبط با این موضوع می‌گوید که ساخت واکسن  mRNA «به‌عنوان یک داستان هشداردهنده از سیستمی عمل می‌کند که در آن خطرات دنبال‌کردن نوآوری را نشان می‌دهد، درحالی‌که سهم عمده‌ای از پاداش‌ها به سهام‌داران شرکت‌های خصوصی رسیده است.» او در عوض استراتژی‌های نوآوری جایگزین مانند جهت‌گیری، مشروط بودن و گزینه‌های عمومی را توصیه کرد.

ابهامات واکسن‌های بر پایه فناوری mRNA

درحالی‌که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که واکسن‌های mRNA معیارهای لازم برای ایمنی و اثربخشی را برآورده کرده‌اند، سؤالاتی در مورد فناوری مورداستفاده، عوارض جانبی، ماهیت «ژن‌درمانی» واکسن‌های mRNA و پروتئین باقی‌مانده سنبله به طور فزاینده‌ای مطرح شده است.

سرمایه‌گذارانی مانند بیل گیتس اخیراً حمایت خود از شرکت‌های سازنده واکسن‌های کووید۱۹ بر پایه  mRNA را قطع کرده‌اند.در سال ۲۰۱۹، بیل گیتس ۵۵ میلیون دلار در شرکت بیوان‌تک سرمایه‌گذاری کرد که واکسن کووید۱۹ را برای فایزر تولید کرد. اکنون ارزش این شرکت ۵۵۰ میلیون دلار است.

گیتس پس از چندبرابر شدن سود خود، بخشی از سهامش را در پایان سال ۲۰۲۱ فروخت، درحالی‌که از آسیب‌های کووید۱۹ انتقاد کرد و اظهار داشت که واکسن‌های mRNA عفونت را متوقف نمی‌کنند، در برابر انواع مختلف مؤثر نیستند و «مدت اثربخشی بسیار کوتاهی» دارند.

اخبار مرتبط